Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Kormos Olga Kormos Olga

A Takarékbank vezető elemzője hiánytpótló táblázatot tett fel Facebook-oldalára. Suppan Gergely a jelenlegi információk birtokában úgy saccol, hogy június végére akár teljesülhetne is a 70 százalékos átoltottság Magyarországon.

Múltkor Hollandia transzparens, remek oltási ütemezéséről írtunk. Ők is egy remek táblázatba foglalták, mikor, hol és milyen oltóanyaggal kezdik meg a különböző társadalmi csoportok vagy korosztályok oltását. De nem csak ezt tüntetik fel, hanem azt is, hogy ki fogja beadni a vakcinát az érintett lakosoknak: üzemorvos vagy éppenséggel háziorvos.

Magyarországon a Nemzeti Népegészségügyi Központ oldalán mindössze egy lakossági tájékoztató található, amely a szakemberek szerint nem oltási, hanem sokkal inkább egy prioritási terv. Ennél jóval átláthatóbb, informatív, s főleg transzparens oltási tervet sürgetnek, ezért is figyelemreméltó ez a táblázat.

Hiszen Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője - aki eddig makrogazdasági folyamatokat analizált - saját érdeklődése okán meglepetésre most olyan oltási tervet tett össze közösségi oldalán, amelyen komolyan el is lehet gondolkozni.  

Suppan egy francia oltási menetrend alapján készítette el a lakosságarányosan (ezer főre) kiszámolt, magyar viszonyokra lehetséges ütemtervét, mely alapján nyáron – ahogy fogalmaz -, már jöhetne a teljes nyitás és eufória. Azzal ő is tisztában van, hogy sok a bizonytalanság a szállításokkal kapcsolatban (a Pfizer és az AstraZenaca is csökkentette az első negyedéves leszállítási mennyiséget), a CureVac és a Johnson & Johnson és Novavax kérelmének beadása pedig még nem ismert. Táblázatához hozzáteszi: lehetnek csúszások, de remélhetőleg a tavasz végére a legveszélyeztetettebbek már védve lesznek. 

Az elemző úgy véli, az oltási hajlandóságon sokat segíthet majd az oltási igazolások átmeneti bevezetése a nyaralásokhoz, utazásokhoz, szabadidős programokhoz. Sőt, múlt héten Gulyás Gergely a múlt heti Kormányinfón azt ígérte, lehet majd választani a vakcinák között. Igaz, hogy ez azzal jár majd, hogy ha nincs épp az országban a választott oltóanyag, várni kell az újabb szállítmányra. Bár Kásler Miklós szombati Facebook-videójában annak adott hangot, reméli, oldódik majd Magyarországon ez a „vakcinaválogatósdi magatartás.”

A vakcinák szállítási késedelmével kapcsolatban közben Charles Michel, az Európai Tanács elnöke vasárnap a francia Europe 1 rádiónak úgy nyilatkozott, hogy az Európai Unió be fogja tartatni a koronavírus elleni oltóanyaggyártókkal a velük kötött szerződésekben foglalt kötelezettségeket – írja a Telex.

„Jogi eszközeinket felhasználva el fogjuk érni, hogy a gyártók tiszteletben tartsák a szerződésben foglaltakat. Keményen az asztalra csaptunk, így elértük, hogy több hét várakozási idő helyett csak a szállítás lassulása várható” – mondta az elnök.

Mindez azért is kedvező fejlemény, mert lapunk kérdésére, miszerint támadható-e a Pfizer-szerződés a késlekedő vakcinák miatt, Gulyás Gergely azt válaszolta, a megállapodás nem ad lehetőséget a szállítói felelősség megállapítására. Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója szerint ennek hátterében valószínűleg az állhat, hogy a Pfizer rugalmassági klauzulákat építhetett a szerződésbe:

„A világjárványt okozó betegség elleni vakcina nem normál termék, és krízishelyzetben mindkét szerződő fél tudta, hogy felléphetnek problémák, például a gyártókapacitással. Nem hiszem, hogy a gyógyszerszállító aláírt volna olyan megállapodást, amiben felelősséget vállal arra, hogy a megfelelő mennyiség és kapacitás minden körülmények között garantálható” – mondta a jogász szakértő.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.