<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A Takarékbank vezető elemzője hiánytpótló táblázatot tett fel Facebook-oldalára. Suppan Gergely a jelenlegi információk birtokában úgy saccol, hogy június végére akár teljesülhetne is a 70 százalékos átoltottság Magyarországon.

Múltkor Hollandia transzparens, remek oltási ütemezéséről írtunk. Ők is egy remek táblázatba foglalták, mikor, hol és milyen oltóanyaggal kezdik meg a különböző társadalmi csoportok vagy korosztályok oltását. De nem csak ezt tüntetik fel, hanem azt is, hogy ki fogja beadni a vakcinát az érintett lakosoknak: üzemorvos vagy éppenséggel háziorvos.

Magyarországon a Nemzeti Népegészségügyi Központ oldalán mindössze egy lakossági tájékoztató található, amely a szakemberek szerint nem oltási, hanem sokkal inkább egy prioritási terv. Ennél jóval átláthatóbb, informatív, s főleg transzparens oltási tervet sürgetnek, ezért is figyelemreméltó ez a táblázat.

Hiszen Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője - aki eddig makrogazdasági folyamatokat analizált - saját érdeklődése okán meglepetésre most olyan oltási tervet tett össze közösségi oldalán, amelyen komolyan el is lehet gondolkozni.  

Suppan egy francia oltási menetrend alapján készítette el a lakosságarányosan (ezer főre) kiszámolt, magyar viszonyokra lehetséges ütemtervét, mely alapján nyáron – ahogy fogalmaz -, már jöhetne a teljes nyitás és eufória. Azzal ő is tisztában van, hogy sok a bizonytalanság a szállításokkal kapcsolatban (a Pfizer és az AstraZenaca is csökkentette az első negyedéves leszállítási mennyiséget), a CureVac és a Johnson & Johnson és Novavax kérelmének beadása pedig még nem ismert. Táblázatához hozzáteszi: lehetnek csúszások, de remélhetőleg a tavasz végére a legveszélyeztetettebbek már védve lesznek. 

Az elemző úgy véli, az oltási hajlandóságon sokat segíthet majd az oltási igazolások átmeneti bevezetése a nyaralásokhoz, utazásokhoz, szabadidős programokhoz. Sőt, múlt héten Gulyás Gergely a múlt heti Kormányinfón azt ígérte, lehet majd választani a vakcinák között. Igaz, hogy ez azzal jár majd, hogy ha nincs épp az országban a választott oltóanyag, várni kell az újabb szállítmányra. Bár Kásler Miklós szombati Facebook-videójában annak adott hangot, reméli, oldódik majd Magyarországon ez a „vakcinaválogatósdi magatartás.”

A vakcinák szállítási késedelmével kapcsolatban közben Charles Michel, az Európai Tanács elnöke vasárnap a francia Europe 1 rádiónak úgy nyilatkozott, hogy az Európai Unió be fogja tartatni a koronavírus elleni oltóanyaggyártókkal a velük kötött szerződésekben foglalt kötelezettségeket – írja a Telex.

„Jogi eszközeinket felhasználva el fogjuk érni, hogy a gyártók tiszteletben tartsák a szerződésben foglaltakat. Keményen az asztalra csaptunk, így elértük, hogy több hét várakozási idő helyett csak a szállítás lassulása várható” – mondta az elnök.

Mindez azért is kedvező fejlemény, mert lapunk kérdésére, miszerint támadható-e a Pfizer-szerződés a késlekedő vakcinák miatt, Gulyás Gergely azt válaszolta, a megállapodás nem ad lehetőséget a szállítói felelősség megállapítására. Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója szerint ennek hátterében valószínűleg az állhat, hogy a Pfizer rugalmassági klauzulákat építhetett a szerződésbe:

„A világjárványt okozó betegség elleni vakcina nem normál termék, és krízishelyzetben mindkét szerződő fél tudta, hogy felléphetnek problémák, például a gyártókapacitással. Nem hiszem, hogy a gyógyszerszállító aláírt volna olyan megállapodást, amiben felelősséget vállal arra, hogy a megfelelő mennyiség és kapacitás minden körülmények között garantálható” – mondta a jogász szakértő.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.