2018. november 21. 13:36

Nem delegálhatnának tagot a hírközlési tanácsba.

Az elmúlt hónapok az akadémiai világ és a kormány közti konfliktusról szóltak, a vita alapvetően a finanszírozási forrásokhoz való hozzáférésről, illetve a felhasználásról szólt. Most egy újabb jogkört vonna el a kormány a Magyar Tudományos Akadémiától.

Bánki Erik fideszes parlamenti képviselő, a gazdasági bizottság elnöke - ő nyújtotta be korábban a lakástakarék-pénztárakról szóló javaslatot is - egy olyan módosítóval állt elő, amely megvonná az akadémiától a delegálási jogot a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanácsba (NHIT).

A hatályos törvény szerint a tanács elnökét és alelnökét a miniszterelnök nevezi ki, tagjai közül kettőt a Médiatanács, egy tagot pedig a Magyar Tudományos Akadémia delegál.

Bánki javaslata alapján a jövő évtől az elnök, az alelnök és a tagok kinevezése és felmentése kizárólag a miniszterelnök hatásköre lenne. A javaslat arról is rendelkezne, hogy a tanács munkáját titkárság segítheti. Ennek, valamint a tanács működésének szabályait is a kormány állapítja meg.

Arra nincs magyarázat a dokumentumban, hogy miért kell minden delegálási jogot a miniszterelnökhöz telepíteni. Az NHIT nem a legfajsúlyosabb szereplő a médiapiacon, informatikai és hírközlési ügyekben a kormány véleményező, tanácsadó szerve, segíti az információs társadalom kialakításának programját, oktatási célú pályázatokat karol fel. Talán az lehet a magyarázat a módosításra, hogy a tanács eddigi feladatai kibővülnek: a kormányzati informatikai és hírközlési beruházásokat is véleményezniük kell a továbbiakban.