2p

Az amerikai külügyminiszter csakis rossz lépéseket tett eddig Irán ügyében – mondta Mohamed Dzsávád Zárif, iráni külügyminiszter.

Az iráni diplomácia vezetője szerint amerikai kollégája nem csupán Irán ellen tett rossz lépéseket, hanem nagy tévedései vannak az egész térségben.

Az egész térségben hibás az amerikai külpolitika?

Zárif, aki a CBS Szemben a nemzettel című, szokásos heti politikai vitaműsorának adott interjút a héten az ENSZ-közgyűlés ülésszakán, úgy fogalmazott, hogy Teherán álláspontja szerint Washingtonnak komolyan felül kellene vizsgálnia politikáját az egész térségben.

Európának hálás

Az iráni politikus szerint nem szabad elfelejteni, hogy még mindig él a lehetőség, azaz Irán újraindíthatja atomfegyver-programját. Mint mondta, ez még azért nem történt meg egyelőre, mert az európai országok azon vannak, hogy segítsenek Iránnak az atomalku gazdasági jutalékának megtartásában.

Mohamed Dzsávád Zárif (Fotó: Wikimedia Commons/Bundesministerium für Europa, Integration und Äusseres)
Mohamed Dzsávád Zárif (Fotó: Wikimedia Commons/Bundesministerium für Europa, Integration und Äusseres)

Zárif példátlannak mondta, hogy Donald Trump amerikai elnök szankciókkal fenyegette meg azokat az európai országokat, amelyek továbbra is gazdasági kapcsolatokat ápolnak Iránnal. Szerinte ezzel az Egyesült Államok azt kéri országoktól, hogy sértsék meg a nemzetközi jogot és azt mondja országoknak és vállalatoknak, hogy amennyiben tiszteletben tartják a nemzetközi jogot, akkor megbünteti őket.

Lesznek következmények

Az iráni külügyminiszter leszögezte, hogy ha az amerikai kormányzat továbbra is törvénytelenségre bíztatja szövetségeseit, annak meglesznek a következményei, mivel a nemzetközi közösség nem fogja elfogadni, hogy valaki csak jön és utasításokat ad.

A külügyminiszter ezzel arra utalt, hogy néhány vállalat a szankcióktól való félelmében már beszüntette a kapcsolatait Iránnal, de Teherán ennek ellenére továbbra is együttműködik az európai államokkal és vállalatokkal.

Az amerikai álláspontot Zarif szerint nem az erő jele. Úgy vélte, hogy az amerikai kormányzat elszigetelte magát Irán ügyében a világtól, és utalt arra, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa héten Iránról tartott vitájában a 15 BT-tag közül 14 bírálta Washingtont, mert felmondta az iráni atomegyezményt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!