3p

Ursula von der Leyen már a választások után jelezte, hogy megindítják az eljárást. Ez most bekövetkezett. Végső esetben újabb uniós forrásoktól eshet el Magyarország. 

Az Európai Bizottság ma hivatalosan is megindította a jogállamisági eljárást Magyarország ellen, írja a Politico. Ez az első eset, hogy az idén életbe lépett mechanizmust bevetik egy uniós tagország ellen.

A lap által idézett bizottsági tisztségviselő szerint Magyarország azért került célkeresztbe, mert "komoly aggodalmak" vannak Brüsszelben az uniós források magyarországi elköltésével, ezen belül többek között a közbeszerzések elosztásával, valamint az uniós pénzek ellenőrzésével és auditálásával kapcsolatban.

Ursula von der Leyen meglépte. Fotó: Európai Tanács
Ursula von der Leyen meglépte. Fotó: Európai Tanács

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke már április ötödikén - a magyar parlamenti választások után két nappal - jelezte, hogy meg fogják indítani az eljárást hazánk ellen. Ez következett be most hivatalosan is.

A jogállamisági mechanizmus lényege, hogy amennyiben egy tagállam megsért bizonyos jogállami normákat, akkor a Bizottság visszatarthatja az uniós pénzek kifizetését.

Erre konkrétan akkor kerülhet sor, ha oly módon sérti meg a jogállamiság elveit, hogy azzal veszélyezteti az uniós alapok hatékony és eredményes kezelését vagy az Unió pénzügyi érdekeit.

Tehát a mechanizmust nem lehet minden jogállamisági probléma esetén megindítani.

Az eljárás megkezdése még nem jelenti automatikusan a pénzek befagyasztását. Ez ugyanis egy hosszú hónapokig tartó procedúra, amiben a Bizottság és a tagállami kormány tárgyal egymással. Ha nincs megegyezés, akkor az Európai Tanács (tehát a tagállami vezetők) elé kerül az ügy, amely minősített többséggel határoz a kérdésben.

Mivel a Tanács elé ősznél előbb valószínűleg nem tud eljutni ez a folyamat, ennél korábban nem lehet szankciót kiszabni.

Egy uniós forrást - az uniós Helyreállítási Alap forrásait - már tavaly nyár óta visszatartja Brüsszel Magyarország (és Lengyelország) esetében. Ez a forrás esetünkben átszámítva csaknem 2700 milliárd forintot jelent - ennyi pénzhez nem jut hozzá hazánk.

Tovább részletek a mechanizmusról és a Helyreállítási Alapról laptársunk, a Privátbankár.hu cikkében találhatók

Az uniós pénzmegvonás kérdésével külön videóban is foglalkoztunk: 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!