TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A miniszter szerint kampány van és a sajtót egyre kevésbé érdekli a kormány munkája.

Mint kutya a bolhát, úgy rázta le magáról kérdésünket a magánnyugdíj-pénztárak vagyonának államosítása miatt tett feljelentésről Lázár János az e heti Kormányinfón. Vicc - mondta a több mint 3000 milliárd forintos értékű befektetések sorsa miatt kezdeményezett eljárásról.

Lázár János és Orbán Viktor 

A Magyar Szocialista Párt egyik tagja fordult az ügyészséghez a minap ebben az ügyben. Korózs Lajos "tetemre hívja" Orbán Viktort, Matolcsy Györgyöt (aki az önkéntesnek mondott, de valójában kényszer alatt zajló visszalépések - emlékezzünk a nyugdíjszerző időszakra való jog elvesztését kilátásba helyező politikai nyilatkozatokra - idején nemzetgazdasági miniszter volt) és Selmeczi Gabriellát (aki pedig nyugdíjvédelmi megbízottként tevékenykedett az államosítás idején), mert szerinte ők a felelősök azért, ami a pénztártagok egykori vagyonával történt.

Elsőként az mfor írt arról még tavaly ősszel, hogy egy jegybanki kimutatásban a mai napig a költségvetés - vagyis lényegében az állam - kötelezettségeként tartanak nyilván 2826 milliárd forintot, ami a volt magánnyugdíj-pénztári tagokkal szemben áll fenn.

A sztori gyorsan nagyra nőtt, pár héttel később már parlamenti képviselők fordultak a kormány és a Magyar Nemzeti Bank illetékeseihez, felvilágosítást kérve arról, hogy ha egyszer az Orbán-kormány elköltötte már a vagyon java részét (például adósságcsökkentére), akkor miért tartják még mindig nyilván fennálló követelésként ezt az állományt. Arra is kíváncsiak voltak, hogy mi van azon ígéretek beváltásával, hogy az átvett vagyont majd a társadalombiztosítási rendszerben vezetendő egyéni nyugdíjszámlákon tartják nyilván.

A hivatalos válaszokból az derült ki, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium és a jegybank szerint sem formálhatnak jogot erre a vagyonra a volt pénztártagok. Konkrét összegek jóváírására tehát nem kerül sor, de a nyugdíj kiszámítása során a magánpénztári vagyon felhalmozásának időszakát teljes körűen jogszerző időnek fogják beszámítani. Úgy, mintha minden járulék az államhoz folyt volna be abban az időszakban.

Korózs Lajost ezek a válaszok nem elégítették ki, ráadásul a második Orbán-kormány idejéből, a 2010-es évek legelejéről előkerültek olyan dokumentumok - például egy politikai nyilatkozat, amit a hvg.hu kutatott fel - amelyek bizonyítják, hogy a visszalépőket olyan egyéni számlákkal kábították a kormányoldalról, ahol ténylegesen megjelennek a befizetések. Ezért a képviselő feljelentést tett.

Vicc - mondta Lázár, mikor megkérdeztük tőle, mit szól az ellenzéki politikus lépéséhez. "Megkezdődött a választási kampány" - tette hozzá a miniszter. Ezt követően a sajtó munkájáról is kifejtette a véleményét. "Egyre több kérdésre kell majd ezt mondanom, hiszen a kormány munkája kevésbé fogja izgatni önöket, úgy látom". A feljelentést pedig a "napi MSZP-kampányesemények" közé sorolta.

Nem Korózs egyébként az első, aki megszólal ebben az ügyben. Korábban párttársa, Török Zsolt egy televíziós nyilatkozatban mondott keményeket, személy szerint Selmeczi Gabriellát felelőssé téve a 3000 milliárdos vagyon "lenyúlásáért". A banánhéj az volt, hogy Török megfogalmazása szerint Selmeczi aztán 500 milliárd forintért vásárolt MOL-részvényeket. A fideszes képviselő bírósághoz fordult - hiszen az állam döntött a vagyonról -, ahol neki adtak igazat és 500 ezer forint büntetés megfizetésére kötelezték Török Zsoltot.  

Baka F. Zoltán

mfor.hu 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.