4p

A Fővárosi Önkormányzat elindította a napelemes beruházások engedélyezésére vonatkozó jogszabályi harmonizációt a kerületekkel közösen, az egységesítés, az átláthatóság és az egyszerűsítés érdekében. A Főváros, és az általa fejlesztett térinformatikai alapú Budapest Szolár Térkép támogatja a napelemtelepítés elbírálásakor az objektívebb döntéshozatalt. A Fővárosi Önkormányzat továbbá konkrét napelemtelepítési konstrukciókat dolgozott ki a társasházaknak, hogy egyszerűbb döntéshozatal során, gazdaságosabban valósíthassák meg napelemes beruházásaikat. Minderről a „Budapest - Nappal Hajtva” projekt november 23-i zárókonferenciáján számoltak be.

Budapest Klímastratégiája külön fejezetben foglalkozik a napenergia alkalmazásával. Célkitűzésként 2030-ra 1500 MW beépített kapacitás szerepel, amely jelentős mértékben hozzájárul a város kibocsátás-csökkentéséhez, miközben növeli a város biztonságát energiaellátás szempontjából.

A kibocsátások 2/3-a az épületekhez köthető, így ez az egyik olyan beavatkozási terület, amire a legnagyobb figyelmet kell fordítani. A Főváros ezért minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy megkönnyítse a budapestiek számára a klímatudatos energetikai beruházások megvalósítását.

A Fővárosi Önkormányzat fontosnak tartja a napelemek beruházásokat. Fotó: Unsplash
A Fővárosi Önkormányzat fontosnak tartja a napelemek beruházásokat. Fotó: Unsplash

A „Budapest - Nappal hajtva” projekt átfogóan vizsgálta az építési szabályozások napelemes fejlesztésekre gyakorolt hatását. A különböző szintű országos, fővárosi örökség- és műemlékvédelem kiegészülve a kerületi építési szabályzatokban szereplő számtalan szabályozási elemekkel egy bonyolult útvesztő és komoly akadályt jelent a lakossági napenergia-projektek gördülékeny megvalósítása előtt. Ez a bonyolultság erősíti az egyébként is meglévő országos jogszabályi bizonytalanságot és hátráltatja a napenergia-fejlesztések engedélyezési folyamatát.

Erre a kihívásra válaszul Budapest Főváros összefogott a kerületekkel, és a helyi főépítészekkel együttműködve egy egységes logika mentén harmonizálja a vonatkozó szabályozási környezetet.  

Ennek a harmonizációs folyamatnak fontos része, hogy megtartva a város építészeti szépségét és örökségét, ne a tiltás legyen az alapvető hozzáállás a napelemek engedélyezési eljárása során.

A Főváros szándéka az, hogy minimálisra csökkenjenek a szubjektív elbírálási szempontok az egyes önkormányzatok településképi szabályzataiban. Ebben lehet a szakemberek segítségére a projektben kifejlesztett Budapest Szolár Térkép, mely a legújabb 3D-s technológia segítségével nem csak azt tudja házról házra megmutatni, hogy mekkora a teljes potenciál és mennyi energiát tudnának éves szinten termelni, hanem ezeken túl, egzakt adatokkal szolgál arra nézve is, hogy láthatóak-e a napelemek az utcaszintről vagy a népszerű turista kilátó pontokról. Így a térkép térinformatikai módszertanán alapuló „láthatósági vizsgálat” forradalmasíthatja a napelemtelepítés engedélyeztetési folyamatait, csökkentve a szubjektivitást a döntéshozatal során.

A szabályozások harmonizációja mellett a lakosságnak nyújtott további segítség, a korábban létrehozott, a napelemtelepítés lépéseiről szóló Budapest - Nappal Hajtva információs weboldal mellett az a kézikönyv, amely kifejezetten azoknak a közös képviselőknek szól, akik napelemes fejlesztéseken gondolkodnak. A kézikönyv adott épülettípusoknak megfelelő, műszakilag gazdaságosan kivitelezhető napelemes konstrukciókat kínál a társasházi adottságok, lehetőségek és igények figyelembevételével.

Karácsony Gergely, főpolgármester a „Budapest - Nappal Hajtva” záró konferencián elmondta, hogy "Budapest elkezdte a kerületekkel az egységes és könnyen érthető városképi arculati szabályozás kialakítását, hiszen az a célunk, hogy segítsük a budapestieket eligazodni a napelemtelepítés jogszabályi környezetében és elősegítsük a klímabarát beruházások megvalósulását még akkor is, ha a kormányzati szintű jogszabályok ezt kevésbé támogatják.”

Ámon Ada, Budapest Főváros Klíma- és Környezetügyi Főosztályának vezetője a konferencián elmondta, hogy „Segíteni szeretnénk a budapesti társasház tulajdonosokat abban, hogy átlássák, milyen konkrét lehetőségeik vannak arra, hogy energiafogyasztóként és termelőként együtt vegyenek részt minden fél számára egyértelműen előnyös napelemes beruházásokban."

A Főváros a most lezáruló projekt során mindvégig aktívan együttműködött a szakma képviselőivel, a közösségekkel, workshopokat, szemináriumokat és oktatási programokat szervezett az érdeklődőknek, hogy felhívja a figyelmet a megújuló energiára és a fenntarthatósági gyakorlatokra. Ez a proaktív megközelítés a környezettudatosság és a felelős energiafogyasztás kultúrájának kialakítását célozza a budapestiek körében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!