TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Újabb 5 milliárd forintot ad a kormány munkásszállások kialakítására. Három hónapon belül ez már a második injekció ennek az ágazatnak. Főleg a keleti megyék iparvárosaiban ugorhat meg a férőhelyek száma és már gazdasági társaságok is igényelhetik a pénzt. A beruházók akár a költségek 70-80 százalékát is közpénzből szerezhetik meg.

Az elmúlt pár hónapban több jelentős ipari beruházást jelentett be a kormány, illetve egyes, korábban kezdett építkezések is tovább haladtak. A jelek szerint nagyon fontos lett a kormánynak, hogy még gyorsabban történjenek ezek a beruházások, s a humánerő háttér is biztosított legyen. A munkaerő képzése mellett most az emberek elhelyezése került a középpontba. Utóbbi azért, mert egy adott munkerő tömeg kezelése sokkal egyszerűbb egyetlen telephelyen illetve lakóhelyen, mint buszoztatni őket akár 30-50 kilométeres körben vagy fizetni a bejárásukat annak minden kockázatával.

A nagy ipari beruházásoknál egyszerre akár többszáz embert is el kell helyezni (forrás:MTI) A nagy ipari beruházásoknál egyszerre akár többszáz embert is el kell helyezni (forrás:MTI)

A munkásszállások tehát főleg az iparvárosokban, az észak-nyugati határövezetben, továbbá egyes óriásberuházásoknál indokoltak, mint például a MOL tiszaújvárosi polio-gyára vagy a FAKT AG bezenyei egymilliárd eurós mezőgazdasági-logisztikai és ingatlan beruházása, ami ráadásul kiemelt kormányzati beruházás.

„November elejétől ötödik alkalommal lehet pályázni, a Gazdaságvédelmi Foglalkoztatási Alap 2021. évi kerete terhére biztosított keretösszeg ezúttal 5 milliárd forint” – jelentette be Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. A program első négy kiírásában 39 önkormányzat és gazdasági társaság alakíthatott ki mintegy 5 ezer munkásszállási férőhelyet összesen 12,4 milliárd forint támogatással. Most tehát 5 milliárd forinttal nő a teljes program összege és akár további ütemek is lehetségesek – bár erről még nem nyilatkozott a szaktárca.

Kik pályázhatnak? Helyi önkormányzatok, önkormányzati társulások és gazdasági társaságok 2020. november 2-től 2021. március végéig nyújthatnak be támogatási igényt az illetékes fővárosi, megyei kormányhivatalokhoz. Támogatás a legalább 80, de legfeljebb 200 férőhelyes munkásszállás építéséhez vagy felújításához kérhető.

„Az ötödik kiírással életbe lépő változás, hogy a támogatás segítségével legfeljebb 200 férőhelyes munkásszállás hozható létre, és módosulnak a támogatás igénybevételével létesíthető munkásszállás minimális felszereltségére, szolgáltatásaira vonatkozóan meghatározott előírások is, ami komfortosabb szálláshelyek megvalósítását teszi lehetővé” – emelte ki Bodó Sándor.

A helyi önkormányzatok, helyi önkormányzati társulások és az ezek 100 százalékos tulajdonában álló gazdasági társaságok a helyi infrastruktúra fejlesztéséhez nyújtott beruházási támogatásként, 80 százalékos támogatásintenzitás mellett, míg a magántulajdonú gazdasági társaságok regionális beruházási támogatásként juthatnak forráshoz a programban.

A kormány igyekszik terelgetni ezeket a forrásokat a szerint, hogy az ország melyik régiójában van az adott pályázó gazdasági társaság. A kevésbé fejlett körzetekben (Észak-Magyarország, Észak-Alföld,  Dél-Alföld, Dél-Dunántúl) 50–70 százalékos, a Közép-Dunántúlon 35–55 százalékos, a Nyugat-Dunántúl régióban 25–45 százalékos a támogatás. A gazdasági társaságok részére nyújtott támogatás – az uniós szabályokkal összhangban – Budapesten nem, Pest megyében pedig csak korlátozottan érhető el. Ha csak az építési költségekre kérik a támogatást, akkor nem kell visszafizetni, új tárgyi eszközök beszerzéséhez viszont igen.

Magyarországon a piacon lévő vállalkozások mintegy 3-4 ezer forintot kérnek egy főtől (vagy munkáltatójától) éjszakánként, a munkásszállások zöme 150 fő alatti ingatlanokban helyezi el az érdeklődőket. Ha egy vállalat nagyobb kontingest foglal le hosszabb időre, akkor természetesen adnak némi kedvezményt. A mostani bejelentés akár 200 fős ingatlanok megépítését vagy felújítását is lehetővé teszi.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.