<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p


			
		
mfor.hu

A piacok még fel sem ocsúdtak az olasz politikai válság miatti ijedtségből, a szakértők máris arra figyelmeztetnek, hogy a spanyoloknál is komoly viharfelhők gyülekeznek.

Spanyolország lehet a következő állam, amely a pénzügyi piacokon tevékenykedők idegeit borzolhatja, figyelmeztetnek a szakértők. A 2 évvel ezelőtt hosszas vajdás után és többszöri nekifutás után megalakult spanyol kormány úgy tűnik óriási bajban van. A Mariano Rajoy miniszterelnök által vezetett kabinet mögött ugyanis nem áll parlamenti többség, az ellenzéki szocialisták pedig bizalmatlansági indítványt kezdeményezte a kormány ellen.

A háttérben az áll, hogy Rajoy miniszterelnök köréhez tartozó tucatnyi ember ellen folyik bírósági per korrupciós ügyekben, és néhány esetben elsőfokon már el is ítélték az érintetteket. Nem véletlen, hogy erre hivatkozva támadják a kormányfőt. Nem tolerálhatjuk a korrupciót úgy, mintha az normális lenne – idézte az MTI beszámolója José Luis Ábalos, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) vezérszónokát, aki a spanyol parlamentben hangoztatta a fentieket, a Mariano Rajoy konzervatív miniszterelnök ellen benyújtott bizalmatlansági indítvány vitájának kezdetén.

A kezdeményezést előterjesztő ellenzéki párt politikusa hangsúlyozta: először fordult elő, hogy egy pártot a bíróság elítélt korrupció miatt, és az országnak szívességet tennének azzal, ha eltávolítanák ezt a kormányt. „Az ítélet igazolja Mariano Rajoy hitelességének hiányát” – fogalmazott. Később lemondásra szólította fel Rajoy-t Pedro Sánchez, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) főtitkára és kormányfő-jelöltje csütörtökön a Mariano Rajoy elleni bizalmatlansági indítvány parlamenti vitájában.

A PSOE azután nyújtott be bizalmatlansági indítványt a kormányfő ellen, írta az MTI, hogy a spanyol központi büntetőbíróság nem jogerős ítéletet hirdetett az egyik legszövevényesebb spanyol korrupciós botrányban, a 2009-ben kirobbant úgynevezett Gürtel-ügyben, és megállapította, hogy a korrupciós hálózatból hasznot húzott a kormányzó konzervatív Néppárt (PP) is, amiért 245 ezer euró (mintegy 78 millió forint) pénzbüntetés szabott ki rájuk a bíróság.

Két évvel ezelőtt 10 hónap kellett, hogy egy kisebbségi kormány felálljon, így a mostani parlamenti erőviszonyok alapján aligha tud bárki is új kabinetet alakítani. Ennek megfelelően a kormány bukása esetén előrehozott választások lesznek. A pénzügyi piacok számára ez egy újabb „fejvakarós helyzetet” teremthet, mert benne van a pakliban, hogy a kevésbé piacbarát erők megerősödve kerülnek ki egy új választásból. Tetézi az ottani bajt, hogy egy kormányválság esetén a katalán szeparatista törekvések felerősödhetnek, aminek aligha örülnének a stabilitásra vágyó befektetők.

Az elemzők úgy látják, hogy az olasz politikai válság árnyékában egy újabb mediterrán ország megingása komoly aggodalmakat hozna. Várhatóan a spanyol kötvényhozamok is meglódulnának, és az euró is újabb gyomrost kapna, amely az utóbbi időben már sokat gyengült a dollárral szemben.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.