2019. október 13. 19:57
mfor.hu

Voltak néhány olyan merészek, hogy ittas állapotban szerették volna leadni a voksukat a szavazóhelyiségben. Nem sikerült. Ennyit elárulhatunk. 

A Nemzeti Választási Iroda honlapja nemcsak a részvételi arányokat és eredményeket listázza, de az egyes szavazóhelyiségekben lezajlott rendkívüli eseményeket is közzéteszi a jegyzőkönyvekben foglaltak alapján. A rendkívüli eseménye zöme általában rosszullét, de mégis akad néhány kiemelkedő, ritkább eset. Például Ráckeve 6-os számú szavazókörében 

"a választópolgár ittas állapotban jelent meg a szavazóhelyiségben. A névjegyzéket aláírta, a szavazólapot nem vette át majd távozott."

Nem tartjuk kizártnak, hogy esetleg az aláírással úgy gondolta, teljesítette állampolgári kötelezettségét. 

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kisgyőrben még idáig sem sikerült eljutnia az ittasan próbálkozó szavazónak. 

Fotó: MTI Fotó: MTI

Mint az NVI oldalán írják, 

"egy ittas személy nem tudta magát igazolni. A bizottság tájékoztatta, hogy visszajöhet szavazni, ha hozza az iratait. Kiabált a bizottsággal és felszólításra sem akarta elhagyni a helyiséget."

Az ittas személy kivezetéséhez négyen kellettek: két bizottsági tag, az önkormányzati gépkocsivezető, illetve egy másik választópolgár. Majd autóval hazavitték az illetőt. 

Summa summarum: ha az alkohol még nem is nyomja el az állampolgári kötelességet, még nem biztos, hogy össze is fog jönni. 

Emellett akad még néhány érdekes esemény, például Hevesvezekényben, ahol az egyik szavazófülkében a terítőn az "ÉVA" felirat volt látható, amit észrevétel után el is távolítottak. Damakon a mozgurna esett ki az autból szállítás közben. 

A Baranya megyei Mattyon pedig a szavazó azt nehezményezte, hogy nem mehetett be a szavazófülkébe a feleségével, az édesanyjával, valamint a delegált taggal. 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.