<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!			
		
		


		
		

Két nap van még márciusból, de a budapesti kamara "további intézkedésig" nem indít behajtási eljárást a határidőt elmulasztókkal szemben - tudta meg lapunk.

A járvány első évéhez hasonlóan 2021-ben sem kell attól tartaniuk a fővárosi vállalkozásoknak, hogy a kamara behajtási eljárást kezdeményez velük szemben, amennyiben határidőre nem fizetik be a kamarai hozzájárulás 5000 forintos összegét. Erről a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) tájékoztatta lapunkat.

Nagy Elek, a BKIK elnökeNagy Elek, a BKIK elnöke

Tekintettel a járványhelyzetre, valamint a kormányzati gazdaságmentő intézkedésekre, a BKIK 2020-ban már alkalmazta ezt az intézkedést. Akkor az első hullám elültéig, nyárig kaptak haladékot az érintett vállalkozások, hogy rendezzék elmaradásukat. Azt követően a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz  (NAV) került az elmaradások rendezése. Tudni kell ugyanis, hogy a kamarai hozzájárulás az adókhoz hasonlóan köztartozás módjára behajtandó tétel, amire tehát szintén kiterjed a NAV behajtási tevékenysége.

Nem dől össze a világ, ha nem fizetünk határidőre

Ha tavaly indokolt volt az átmeneti idő biztosítása, akkor idén duplán szüksége lehet erre a vállalkozásoknak. Bár Parragh László MKIK-elnöktől tudjuk, hogy amelyik vállalkozás nem tud kigazdálkodni évi 5000 forintot a hozzájárulásra, az inkább ne is folytassa a tevékenységét (ezt az állítását utóbb korrigálta az országos kamara elnöke), azért manapság még egy ötezer forintos tétel is fontos lehet. A szolgáltatószektorban hatalmi szóval tiltották el a munkavégzéstől a vállalkozásokat (például a fodrászokat), másokat pedig korlátok között engednek csak működni (mint például a vendéglátást). Ráadásul amennyi vállalkozása van egy személynek, annyiszor kell befizetnie az 5000 forintot.

Mint említettük, idén pláne indokolt a befizetés méltányos kezelése. A járvány nemhogy csitult volna tavaly tavaszhoz képest, hanem soha nem látott mértékben tombol. Ennek főleg a mutáns vírusok az okai, mindenesetre a mindennapi életünket szabályozó szigor továbbra is fennáll, ami egyértelműen károsan befolyásolja a vállalkozók működési környezetét.

A méltányosság alkalmazásának szükségességét egy februári cikkünkben Parragh László is megemlítette, de akkor nem jött hír arról, hogy a fővárosi kamara nyitott-e erre a javaslatra. Ezért megkerestük a BKIK-t, hogy tervezik-e az előző évhez hasonlóan a méltányosság gyakorlását a kamarai hozzájárulás megfizetése során. Ezt a választ kaptuk a kamarától:

"Bár a kamarai hozzájárulás megfizetése törvényi kötelezettség, amely időpontja jogszabályban rögzített, a Kamara, mint gazdasági érdekképviseleti szervezet, a gazdálkodó szervezetek terheinek enyhítése érdekében úgy döntött, hogy a Kormány által kihirdetett járványügyi veszélyhelyzet miatt, összhangban a kormányzati gazdaságpolitikai célokkal, a törvényi határidőt a 2021. évi kamarai hozzájárulások esetében késedelmesen teljesítő vállalkozásokkal szemben a fizetések behajtása érdekében további intézkedésig nem kezdeményez behajtási eljárást."

A vállalkozásoknak mindössze a mai és a holnapi napjuk maradt egyébként a határidő betartására, ugyanis minden évben március 31-ig kell befizetni a kamarai hozzájárulást. A BKIK közlése alapján azonban a fővárosi vállalkozások nem kerülnek bajba abban az esetben, ha késnek a befizetés teljesítésével. Mint a kamara válaszából kiderül, a behajtásra "további intézkedésig" nem kerül sor. Vélhetően a harmadik hullám lecsengése, a megfelelő átoltottság elérése lehet az pont, amikor újra napirendre kerülhet az elmaradt befizetések behajtása. Azaz a nyár eleje.

És ami mögötte van...

Az elmúlt időben egyébként elég élesen került a közbeszédbe a hozzájárulás témája. Egy, a parlament előtt lévő törvényjavaslat ugyanis a területi kamaráktól az országoshoz, tehát az MKIK-hoz helyezné át a kamarai hozzájárulások beszedését, valamint a döntést a felhasználásról. Ebben az ügyben tegnap nyilvánult meg a BKIK, közzétéve egy felmérés eredményét, mely szerint a válaszoló budapesti kkv-k 84 százaléka "határozottan elutasítja a Parragh-féle törvénymódosítást". (Ennek egyébként egyik, egyáltalán nem mellékes leágazása a két kamarai vezető, Nagy Elek és Parragh közti személyes konfliktus kicsúcsosodása az elmúlt időszakban, amelyről itt írtunk részletesebben.)

Szintén e témához tartozik, hogy a BKIK még idén március elején adó-végrehajtási moratóriumot kért a legkiszolgáltatottabb, önhibáján kívül nehéz helyzetbe kerülő vállalkozásoknak. Akkori javaslatuk szerint a járványügyi helyzetre tekintettel központilag kell felfüggeszteni a Főpolgármesteri Hivatal és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által indított hatósági beszedési megbízások kiadását. Ezzel egyidejűleg pedig egy 75 millió forintos szolidaritási alap felállítását is bejelentették. (Arra a tavaly őszi politikai kezdeményezésre azonban nem reagáltak, amely a kamarai hozzájárulás eltörlését kezdeményezte a járványhelyzetre tekintettel, párhuzamba állítva a hozzájárulási kötelezettséget és az önkormányati bevételt képező iparűzési adót, mellyel kapcsolatban a kamara az adó befizetésének felfüggesztését szorgalmazta.)

A BKIK szerint mintegy 15 ezer budapesti vállalkozás került komoly bajba a pandémia miatt. Ennél nagyságrendekkel többen vannak azok, akik a kamarai hozzájárulás fizetésére kötelezettek.

A BKIK lapunknak küldött tájékoztatása szerint jelenleg 328 890 egyéni és társas vállalkozás tartozik ebbe a körbe. Tőlük 2019-ben (a 2020-as évről még nincs elfogadott beszámolója a szervezetnek) 1 564 575 000 forint, azaz több mint 1,5 milliárd forint folyt be, ezt akkor 321 438 vállalkozás fizette be.

Vagyis a kamara tájékoztatása alapján a fizetésre kötelezett vállalkozások túlnyomó többsége befizette az 5000 forintot. Ami azért meglepő, mert közben elég tetemes hátralékot kezel a BKIK, legalábbis ez derül ki a korábbi beszámolóikból. Elképzelhető persze, hogy az idők folyamán javult a fizetési hajlandóság, de mégis feltűnő, hogy míg korábban egy-kétmilliárd forint körüli elmaradt befizetést kellett menedzselniük, a 2019-es évben majdnem mindegyik érintett vállalkozás betartotta a törvényi előírást.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.