<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A kormányszóvivő a Facebook-oldalán lengette be.

Nyár elején újabb nyugdíjemelés jöhet - közölte Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Facebook oldalán. Ezzel gyakorlatilag megerősítve a korábbi kormánytagoktól érkező jelzéseket, miszerint a tavalyi évhez hasonlóan idén is szükség lesz évközi nyugdíjkorrekcióra. Ezt törvény szerint ugyanis hagyományosan minden év novemberében hajtja végre a kormány szükség esetén.

Mint írja,

" az év eleji 5 százalékos növekedést nyáron egy újabb, 2-3 százalékos nyugdíjemelés követheti".

Az indoklás szerint a kormány "nem hagyja, hogy a nyugdíjasok fizessék meg a háború árát".

Az év első három hónapjában a Központi Statisztikai Hivatal közlése szerint kumuláltan 8,2 százalékkal emelkedtek az árak, ezzel párhuzamosan a nyugdíjas infláció mértéke ettől némiképp elmaradt, 7,8 százalék. A kormányszóvivő által közölt 2-3 százalék a jelenlegi adatok ismeretében is indokolt a nyugdíjak reálértékének megőrzéséhez, ami a kormány vállalása 2010 óta. Az azonban egyáltalán nem kizárt, hogy ennél is nagyobb emelést indokolna majd a következő pár hónap inflációja. Az elemzői várakozások ugyanis az előttünk álló időszakra is további drágulást vetítenek előre.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.