TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Tovább alakul az állami sportakadémiai rendszer: ösztöndíjat vezetnek be és szabályozzák az átigazolásokat.

Az év elejére állt össze a kormány sportakadémiai rendszere. Ennek keretében  a kézilabdában 6, a kosárlabdában 4, a labdarúgásban pedig 10 megállapodást kötött akadémiákkal a kormány - egyrészt azért, hogy az utánpótlás-nevelés tárgyi és sportszakmai feltételeit, keretrendszerét egységesítsék, másrészt hogy újabb közpénzek áramolhassanak azokhoz az egyesületekhez, melyekkel egyezség született. (A sportakadémiák listája az mfor.hu korábbi cikkében található, nagy meglepetések nem születtek a kiválasztásnál.)

A sportakadémiákról szóló 2019. decemberi kormányrendeletet a legfrissebb Magyar Közlönyben megjelentek szerint most módosította, kiegészítette a kormány.

Havi 50 ezer forint is lehet az ösztöndíj

Egyrészt elindítanak egy sportakadémiai tanulmányi ösztöndíjrendszert, ami a három érintett sportágban egységesen működik. Legfeljebb havi 50 ezer forintos ösztöndíjat kaphatnak azok a tanulók, akik részt vesznek a 15-19 éves korosztályok számára szervezett versenyeken, és legalább 4,00-s tanulmányi átlaggal rendelkeznek. Nemenként és korosztályonként 5 fiatal kaphat ösztöndíjat minden sportakadémián.

Csak az igazolhat el, aki el is költözik

Másrészt a jogszabálymódosítás rendelkezik arról is, hogy hogyan lehet akadémistát átigazolni. Eszerint csak akkor lehet leigazolni egy másik akadémia diákját, ha a családja máshova költözik, ezt írásban igazolja és mindkét érintett akadémia hozzájárul az átigazoláshoz. Külföldre csak akkor igazolhat az akadémista, ha felnőtt csapatban legalább 10 tétmeccsen pályára lépett, és minden meccs nagy részét a pályán is töltötte.

Mindhárom sportág módszertani központot kap

A rendelet arról is rendelkezik, hogy sportakadémiai módszertani központ jelölhető ki mindhárom sportágban arra, hogy sporttudományi oktató- és kutatóközpontként segítse az akadémiákat. A miniszter jelöl ki az erre alkalmas szervezetek közül egy-egy módszertani
központot a  labdarúgás, a  kézilabda és a  kosárlabda sportágban is. A módszertani központ hatósági hatáskörrel és irányítási jogkörrel a sportakadémiák vonatkozásában nem rendelkezik.

Az átigazolásokról szóló kiegészítés 2021. január 1-jén lép hatályba, az ösztöndíjak a  2020/2021-es tanév második félévétől lesznek odaítélhetők.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.