5p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az ellenzéki megbízásokat teljesítő DatAdat idén három hónap alatt már elérte a teljes tavalyi nyeresége felét. 

A 2019-es önkormányzati választás idején került a fókuszba a DatAdat Professional Kft., amely cég részben a volt miniszterelnök, Bajnai Gordon érdekeltségébe tartozik. Mellette pedig a 2010 előtti kormányzásban fontos szerepet betöltő személyek is rendelkeznek tulajdonrésszel. Ficsor Ádám és Szigetvári Viktor neve ma is ismerősen cseng: előbbi miniszterelnöki kabinetfőnök volt a Gyurcsány-kormány idején, majd Bajnai Gordon miniszterelnöksége alatt titkosszolgálatokért felelős miniszteri megbízást kapott. Szigetvári pedig Bajnai kabinetfőnöke volt.

Bajnai Gordon 2009-2010 között volt miniszterelnök
Bajnai Gordon 2009-2010 között volt miniszterelnök

A sajtóban akkoriban megjelent beszámolók szerint a DatAdat informatikai támogatása sokat segített az ellenzéknek, hogy sikeresen szerepeljen a választáson (íme az Átlátszó cikke, amely mélységében mutatja be a a cég hátterét). Főleg a közösségi média nyújtotta lehetőségek kiaknázával, amelynek lényege, hogy a politikai üzeneteket a lehető legpontosabban juttassák el a célcsoportokhoz. Az ilyen típusú - a globális üzleti világban egyáltalán nem példa nélküli - adatgyűjtésekkel, -felhasználásokkal szemben akkor és azóta is sokan fogalmaznak meg aggályokat, a háttérszabályozás szigorítását sürgetve - a másik oldal szerint viszont nincs itt semmi látnivaló, minden a vonatkozó előírásoknak megfelelően történik.

Mint említettük, ebben a társaságban van érdekeltsége - saját vállalkozásán, az EBIT Consulting Kft.-n keresztül - Bajnai Gordonnak, aki mostanában a budapesti városvezetés állítólagos városházi eladási szándéka miatt került be a hírekbe. A kormánypárti média által folyamatosan napirenden tartott ügy arról szól, hogy a főváros vezetésének tudtával - amit az érintettek igyekeznek cáfolni - folytak háttérbeszélgetések, készültek koncepciók a Városháza értékesítésére, amit a jobboldali média az önkormányzati vagyon elkótyavetélésének próbál beállítani, felvetve a korrupció lehetőségét is. A kiszivárogtatott felvételek, dokumentumok alapján pedig Bajnainak valamiféle közvetítő szerepet tételeznek fel az ügyben ezek az írások.

Az igazságot vélhetően a bíróság fogja kideríteni - az érintettek ugyanis pereket helyeztek kilátásba - mi most csak annyira vállalkozunk, hogy bemutatjuk, hogyan hasított az elmúlt időszakban az üzleti életben a DatAdat. Amelynek már a 2021-es pénzügyi beszámolója is rendelkezésre áll. Nem tévedés, a cégnyilvántartás szerint ugyanis a cégnél úgy döntöttek tavasszal, hogy nem a naptári üzleti év szerint folytatják a továbbiakban a tevékenységüket. Ennek megfelelően már elérhető a 2021. január 1 és március 31. közti időszakra vonatkozó beszámolójuk.

Ami arról árulkodik, hogy emelkedőben van a cég csillaga. Míg ezt megelőzően, a 2020-as teljes évben 170,6 millió forintos értékesítési árbevételt értek el, idén három hónap alatt 55,8 milliót. E számokból nem derül ki, volt-e és mekkora tételben áthúzódó elszámolásuk az előző évről, ami más arányokat eredményezne, mindenesetre a tavalyi teljes bevételük csaknem harmadát már besöpörték idén január és március között.

Még durvább eredményre jutunk, ha az adózott nyereségeket vetjük össze: tavaly egész évben 457 millió forintot realizáltak ezen a soron, idén az első három hónapra 237,4 milliót mutattak ki. Ez márpedig több mint fele a tavalyi profitnak, ami azt sugallja, hogy idén a naptári évben rekordot dönthetnek. Az üzleti év változása természetesen más összképet eredményezhet majd.

A cégről egyébként elmondható, hogy valamikor 2019 táján lökhették be a szekerét: a 2016-ban alapított társaság a rákövetkező három évben alig észrevehető eredményt ért el, 2019-ben például 4,89 millió forintot. Ezt követően ugrott meg a teljesítményük, és érték el a már említett 457 milliós adózott eredményt 2020-ban.

A saját tőkében is megmutatkozik a fejlődés: a tavalyi évről szóló beszámolóban e soron 495,59 milliót tüntettek fel, az idén márciusi záráskor 733 millió forintot.

Ami a ténylegesen a tulajdonosok zsebébe vándorló összegeket illeti, 2020 során összesen 465,3 millió forint osztalékelőleget fizettek ki a számukra, ezért a 2020-as év lezárása után további osztalékfizetést már nem szavaztak meg maguknak az idén május végi taggyűlésen. Ugyanaznap döntöttek viszont az idei háromhavi eredmény felhasználásáról: a jegyzőkönyv szerint a 230,8 millió forintos osztalékalapból 172 millió forint kifizetését javasolta az ügyvezetés a taggyűlésnek, a fennmaradó 58,5 milliót pedig eredménytartalékba javasolták helyezni. Hogy ebből végül mekkora arányban részesedik Bajnai érdekeltsége, azt nem tudjuk, mindenesetre az EBIT szavazati aránya a DatAdaton belül 12,1 százalékos, ami iránymutató lehet az összeg kalkulálása során. Ez 20,8 millió forintnak felel meg.

Bajnai Gordon saját vállalkozása, az EBIT Consulting Kft. legutolsó lezárt üzleti éve már nem mutat ilyen fényesen, igaz, a 2020-ra kimutatott 32,4 millió forint adózott eredmény egy egyszemélyes vállalkozás esetében nem olyan rossz. De volt már jobb is, például egy évvel korábban, 2019-ben, amikor 95,2 milliós eredménnyel zárt az EBIT.

Érdemes még szót ejteni egy harmadik cégről, amelyben Bajnainak szintén van érdekeltsége az EBIT-en keresztül. Ez a Datalyze Research Kft., amelynek tulajdonosi szerkezete jelentős átfedésben van a DatAdattal. A Datalyze tavaly 75,5 milliós eredményt ért el, az egy évvel korábbi 33,3 millió után, és a korábbi éveket elnézve erre a cégre is érvényes, hogy felfelé szálló ágban van az üzleti teljesítménye.
 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!