4p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc és Medgyessy Péter hazai cégeinek 2020-as beszámolóit néztük át, de milliárdos bevételeknek nyoma sincs. 

Az utóbbi időben számos cikket írtunk az Orbán-család gyarapodásáról, például, hogy a miniszterelnök apja, Orbán Győző a Nehéz Kő és a Dolomit Kft.-ből a 2020-as teljesítmény után összesen 755,5 millió forint osztalékot vett ki. Most megnéztük, hogy Magyarország korábbi miniszterelnökeinek cégei miként vészelték át a koronavírus-járvánnyal sújtott esztendőt.

Gyurcsány Ferenc az értékpapírban bízik
Gyurcsány Ferenc az értékpapírban bízik

Kezdjük a listát mondjuk Medgyessy Péterrel, aki 2002-2004 között volt kormányfő. A 78 éves politikusnak két cége van: az M.P. EUROPA Stratégiai Tanácsadó Kft.-t feleségével közösen tulajdonolja 75-25 százalékos arányban. Ez a cég pedig 50 százalékos tulajdonosa az AssistConsult Üzleti Tanácsadó Kft.-nek, amiben Toll Károly a másik 50 százalékos tulajdonos. Őt a volt szocialista miniszterelnök bizalmasaként emlegeti a sajtó. Az AssistConsult beszámolója szerint a cégnek 2020-ban 55,9 millió forint bevétele volt és 30 millió forintos profitot értek el, amit a két tulajdonos osztalék formájában ki is vett a cégből. Nincs utalás arra, hogy a 30 millió forintot hogyan osztották el egymás között, de ha maradt a fele-fele arány, akkor 15 millió forintnak örülhetett Medgyessy Péter. Az M.P. EUROPA Stratégiai Tanácsadó Kft.-nek pedig nem volt bevétele, ellenben 8,7 millió forint veszteséggel zárt.

Bajnai Gordon 2009-2010-ben volt miniszterelnök, fő cége a 2011-ben alapított EBIT Consulting Kft. A cégnek volt már jobb éve, hiszen 2019-ben 101 millió forint bevétel után 95,2 millió forintos nyereséget ért el, míg 2020-ban 27,9 millió forintra csökkent a forgalom és a profit 32,4 millió forint lett, de osztalékot nem fizetett.

Társaságnak az üzleti év folyamán 27 944 000 forint export árbevétele volt, mely teljes egészében uniós országban (Nagy-Britannia) végzett tanácsadásból származott

- derült ki a beszámolóból.

Az EBIT Consulting Kft. az egyik kisebbségi tulajdonos (10 százalékos) a 2016-ban alapított DatAdat Professional Kft.-ben, ahol a legnagyobb érdekeltsége Ficsor Ádámnak van, aki Bajnai Gordon miniszterelnöksége alatt a titkosszolgálatokért felelős miniszter volt. Az adatbányász cégnek jól megy: a 2019-es 102 millió forintos forgalomról 2020-ban 170,6 millió forintra ugrottak, a profit pedig 4,4 millió forintról - a pénzügyi műveletek eredményének köszönhetően - 457 millió forintra gyarapodott.

2020. évben a Társaság által a tagok részére kifizetett osztalékelőleg összesen 465 367 471 HUF, (iii) a tőketartalék nyújt fedezetet a 6 601 271 HUF összegű különbözetre; melyre tekintettel a taggyűlés egyhangúlag elfogadja, hogy további osztalék kifizetésére nem kerül sor.

- szerepel a taggyűlési jegyzőkönyvben, tehát a tagok részére kifizetett osztalékelőleg összesen 465,3 millió forint volt. A cégnek főleg a pénzügyi műveletek bevételei (ide tartozik például az árfolyamnyereség) növekedtek jelentősen (528 millió forint). Az EBIT még a Datalyze Research Kft.-ben is kisebbségi tulajdonos: itt a 103 millió forintos forgalom 75,5 millió forint nyereséghez volt elég 2020-ban, de osztalékot nem fizettek.

Gyurcsány Ferencnek, a DK elnökének volt már jobb éve is a tavalyinál - írtuk ebben a cikkünkben a vagyonnyilatkozata alapján. Ami a megtakarításokat illeti, 823 millió forintnyi értékpapírral rendelkezik, 862 ezer forintja van bankszámlán, 1,6 millió forint pedig devizában. A korábban kölcsönadott 12 millió forintot visszafizette Gyurcsánynak a meghitelezett magánszemély, ez ugyanis már kikerült a vagyonnyilatkozatból. Gyurcsány 58 milliós banki hitellel és 214 milliós értékpapír fedezetű hitellel rendelkezik, utóbbi egy év alatt nagyot emelkedett, 64 millió forinttal.

Egyetlen cége van a volt kormányfőnek, az Altus Portfólió Kft.-nek tavaly sem volt bevétele. A vagyonkezelő társaság azonban így is 12,7 millió forint adózott eredménnyel zárt.

Az adózott eredmény eredménytartalékba kerül.

- döntött Gyurcsány Ferenc.

Tehát a három volt kormányfő közül Bajnai Gordon tűnik a legaktívabbnak az üzleti világban, de a céges beszámolók alapján együtt sem kerestek annyit, mint Orbán Viktor apja.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!