<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Március közepén kezdhetünk el gondolkodni arról, hogyan kezdjünk bele a lazításokba, mondta a miniszterelnök a Kossuth Rádió műsorában.

Orbán Viktor a szokásos, péntek reggeli rádióinterjújában elsőként a járványügyi korlátozások meghosszabbításáról beszélt. Mint mondta, a március elsejéig tartó hosszabítás elrendelésénél a legkevésbé az számított, hogy mit mondtak a nemzetközi szervezetek, mert a járványkérdések lokálisak, minden országban mások, így ő az operatív törzsre hallgatott. "Szabadulnék már én is ebből a félrab vagy félszabad életből", mondta, mert "ez a magunkfajta polgári kultúrájú országokat megviseli."

Viszont a szabadulás még korai lenne, mutatott rá, ne áldozzuk föl azt a három hónapos eredményt, amit elértünk, hiszen három hónapja rendíthetetlenül ugyanazt a korlátozásrendszert tartjuk fönt, és javulnak a járványügyi számok, mondta Orbán. Ha túl korán mozdítjuk el a korlátozásokat, semmibe hullik az, amit három hónap alatt elértünk.

"Most még az óvatosságé a főszerep, akkor is, ha már vágjuk a centit."

Mivel tényleg javulnak a számok, a műsorvezető felvetette, nem lehetne-e valamit mégis lazítani. A miniszterelnök szerint neki sokan mondták, hogy 8 helyett 10-kor is beállhatna most már a kijárási tilalom. De Orbán szerint inkább dolgozzunk a vakcina beszerzésén, ne érezzük úgy, hogy fellélegezhetünk, mert jöhet a harmadik hullám, és vele a csalódás.

"Amikor lesz elég vakcinánk, ledöfjük a vírust, és akkor kimegyünk és szabadok leszünk újra."

Kinyitó vendéglátósok

A tiltás ellenére is kinyitó vendéglátósok témája volt a következő. Orbán azt mondta, ma az operatív törzs ülésén ezzel is foglalkoztak, ahol ő azt kérte, hogy ne tartóztassanak le senkit, ha nincs törés-zúzás. Ha nincs erőszak, amit meg kellene fékezni, akkor szabálysértési körben vagyunk, az meg nem bűncselekmény. De Orbán szerené kérni az összes türelmetlen vendáglátóst, vendéget, hogy ne tegyék. Nem csak róluk van szó, hanem másokról is, a vírus fertőz, ha valaki elmegy vendéglőbe, majd másnap bemegy a munkahelyre, amiatt emberek halhatnak meg.

Mint mondta, a szabályok tiszták. Tilosban való kinyitás esetén 150 ezer és 1 millió forint közti bírság jár, és a vendéglátóhelyet először fél évre, ha megismétlődik az eset, egy évre bezárják. A tulajdonosokat pedig először fél évre, majd egy évre eltiltják. "Higgyék el, nem éri meg."

Orbán ezután ismertette a mai koronavírus-számokat: az elmúlt 24 órában 83-an haltak meg a betegségben az országban, 1459 új fertőzöttet azonosítottak, és 258 kórházban ápolt beteg van lélegeztetőn.

Indul a regisztráltak oltása

A miniszterelnök elmondta, hogy az egészségügyi dolgozókat beoltották, a szociális intézmények lakói és dolgozói beoltásával pedig "a hétvégéig végzünk is."

Jövő hét elejétől megkezdődik a regisztráció alapú oltás.

Eddig odamentünk a kórházakba és szociális intézményekbe, és mindenkit beoltottunk, aki jelentkezett. Mostantól azokat tudjuk behívni, aki regisztrált: mindenki tudni fogja, mikor, hova, hány órára kell mennnie, mondta Orbán. Elmondása szerint most 2 millió regisztráltnál járunk, ami kevés az országos védettséghez. 

Orbán Viktor a Kossuth Rádió stúdiójában, egy korábbi alkalommal. (Fotó: MTI)Orbán Viktor a Kossuth Rádió stúdiójában, egy korábbi alkalommal. (Fotó: MTI)

"Én is be fogom oltatni magam, én is regisztrálok majd. Én megvárom a kínai vakcinát, én abban bízom"

- mondta Orbán, mert ő úgy van vele, hogy ezt a vírust a kínaiak ismerik a legjobban, onnan származik, ezért

"kivárom a sorom, és kínai vakcinát kérek."

Ha többféle vakcina lesz elérhető, akkor Orbán szerint lehet majd választani, de ha pont olyan nincs, amit adott páciens kérne, akkor vissza kell majd mennie a sor végére, és majd értesítik, ha lesz elérhető a kiválasztott anyagból.

Új laboratórium a hónunk alatt

"Számomra a leginspirálóbb példa Szerbia", kezdte Orbán a következő szekciót, mely arról szólt, hogy az Európai Unióban nem hatékony a vakcinabeszerzés, bezzeg a szerbek milyen jól haladnak vele és a lakosság beoltásával is. Itt vannak a hónunk alatt, szívbéli jó viszonyt is ápolunk, érzelmi tartalma is van a kapcsolatnak, lassan a szimpátia is visszaépül, sorolta Szerbiáról Orbán. Kitüntetett figyelemmel kíséri őket, mondta, és ott kínai anyaggal is oltanak.

"Nem jó szó, de ez egy laboratórium, egy előszoba, kipróbálják azokat a vakcinákat, amiket mi még nem tudunk"

- jelezte a miniszterelnök, hogy laborkérdésben ezek szerint leváltotta Ausztriát. Minden nap külön jelentést kér Szerbiáról, ezt majd beépítik a hazai döntésekbe.

Vakcina-szállítmányok

Ha minden igaz, ma vagy holnap szerződni tudunk a kínaiakkal a beszállításról, folytatta Orbán. Ha mégsem jön kínai vakcina, akkor március elejéig 880 ezer embert tudunk beoltani úgy egyszer, hogy 21 naponként beadjuk a második oltást, mondta. A kínaival ezt megduplázhatjuk, ha orosz vakcina is jön, még gyorsabbak lehetünk.

"Radikálisan más helyzetben találhatjuk magunkat húsvétkor. Akkor kerülhetünk abba a helyzetbe, hogy a nyitásról dönthessünk"

- szomorított el minden gyorsabb lazításban reménykedőt a miniszterelnök. Látom a horizonton, hogy ezek a kérdések feltolulnak, hogy lépcsőzetesen nyissunk-e, legyenek-e speciális szabályok a már beoltottakra, de ezekkel a kérdésekkel még nem kell foglalkoznunk, folytatta. Március közepe táján kezdhet majd az ország erről széles körben diskurálni.

Rengeteg pénzt öntenek az egyetemekre, de cserébe kérnek valamit

A gazdaság újraindításáról szólva Orbán előbb arról beszélt, hogy itthon van "háromszázvalahány" olyan település, ahol nincs kisbolt. A magyar falu programba beillesztették, hogy a legkisebb faluban is legyen elérhető bolt.

Aztán arról beszélt, hogy a gazdaság digitalizálása és gazdaság kizöldítése területén a legszorosabban szövetségesei vagyunk Brüsszelnek. Kilenc terület között osztottuk szét az unióval együttműködve a rendelkezésre álló forrásokat, folytatta Orbán. A legfontosabbként kiemelte: 

ennek a gazdaság-újraindítási akciótervenk a legnagyobb nyertese a felsőoktatás. A következő években olyan egyetemfejlesztési program indul, amire még nem volt példa Magyarország történetében. 1500 milliárd forintot fognak befektetni az egyetemekbe.

Ez azonban nem lesz ingyen, derül ki a miniszterelnök szavaiból. Orbán az interjúban azt javasolta az egyetemeknek, hogy lépjék meg a modellváltást, akarjanak benne részt venni, mert akkor tudják felhasználni a forrásokat, ha sokkal hatékonyabb lesz a működésük, mint amilyen most. Orbán reményei szerint a következő évek magyar lokomotívja a tudományok, kutatás, felsőoktatás lesznek.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.