<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

De arra nincs pénz, hogy az összes alapvető élelmiszer adóját csökkentsék - ismerte el egy fideszes politikus.

Egy, a parlament gazdasági bizottságának honlapjára felkerült jegyzőkönyv szerint a 2020-as költségvetésben az alapvető élelmiszerek közé tartozó újabb termékek áfájának csökkentésére lehet számítani. Ez néhány újabb terméket érinthet, nem a teljes kört. Az ugyanis 140-150 milliárd forintba kerülne, de erre nincs pénz a büdzsében. Az ideiben legalábbis biztos, ha hinni lehet a bizottság fideszes elnökének.

Bánki Erik, a gazdasági bizottság elnökeBánki Erik, a gazdasági bizottság elnöke

Z. Kárpáti Dániel jobbikos képviselő jegyzi azt a törvénymódosítási javaslatot, amely általános adócsökkentést tenne lehetővé az alapvető élelmiszerek körében. A javaslatról még februárban tárgyalt a gazdasági bizottság. A képviselő ismertette azt a - lapunk által is többször megírt - tényt, hogy miközben az infláció mértéke 3 százalék alatt mozgott az elmúlt időszakban, az élelmiszereknél ennél nagyobb áremelkedést mért a statisztikai hivatal. És ez a tendencia az előttünk álló hónapokban is meghatározza az árak alakulását, annyi különbséggel, hogy az infláció emelkedik.

Márpedig az alapvető élelmiszerek jóval nagyobb részt tesznek ki a kevésbé tehetősek, nyugdíjasok fogyasztásában, mint a jobb anyagi helyzetben lévők kosarában, ezért a társadalmi igazságosság szempontjából is fontos lenne, hogy csökkenjen e termékkör fogyasztási adója.

A bizottság azonban nem támogatta az előterjesztést. Az elnök, Bánki Erik szerint az elvvel egyet lehet érteni, de az általános adócsökkentés összességében 140-150 milliárd forintba kerülne, ennyi pénz pedig nem áll rendelkezésre a 2019-es büdzsében. "De most készül a 2020-as költségvetés tervezete, s abban végig fogjuk gondolni mi magunk is és remélem a kormány is, hogy milyen további alapvető élelmiszer áfáját lehet csökkenteni" - közölte a fideszes politikus.

Az elmúlt években egyebek mellett a tojás, a tej, a baromfi áfája csökkent 5 százalékra. A jobbikosok javaslata más árufélék mellett a gabonafélékből készült termékekre - így például a kenyérre - is kiterjesztené az alacsony áfát. Ám a bizottsági támogatás hiányában ez vesztes ügy.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.