4p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
		


		
		

A tavaly augusztusban 352 millió forintért, a Boston Consulting Group által elkészített egészségügyi reform 10 éves titkosítása, - és a harmadik hullám lecsengése -, után szép csendben kezdenek előbújni a nyilvánosság előtt misztifikált elemek.

Az egyre több napvilágra kerülő, az egészségügyi reformmal kapcsolatos hírekre reagálva ma reggel az ATV Start műsorában László Imre, Újbuda polgármestere, egészségügyi szakember úgy fogalmazott:

„Valóban sok a Magyarországon működő több, mint 160 egészségügyi intézmény, elég lenne kicsivel több, mint száz, de ennek ésszerű csökkentésénél figyelembe kéne venni az alapellátástól a járóbeteg- és fekvőbetegellátáson túl a rehabilitációig a szektor minden szegmensét

– vélekedik az egykori kórházigazgató, aki szerint meggondolatlan lépés, hogy az egészségügy átalakításával foglalkozó dokumentumok épp akkor kerüljenek nyilvánosságra, amikor pár nap múlva, június 15-től felmondási hullám veheti kezdetét a végtelenül elcsigázott orvosok és szakdolgozók között.

Az orvosi ágyak megszüntetése csak egy kis szelete az átalakítási terveknek. Fotó: DepositphotosAz orvosi ágyak megszüntetése csak egy kis szelete az átalakítási terveknek. Fotó: Depositphotos

 

Mint ismeretes, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöksége május elején a médiahírekből értesült arról, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) vezetése a Szakmai Kollégium tagozataitól 4 napos (két munkanapos) határidővel kért javaslatot arra, hogy szakmájukban országos lefedettségben  milyen kapacitással és geográfiai elhelyezkedéssel hány fekvő- és járóbeteg intézményre van szükség. Bár a MOK komolytalannak tartotta a kérést, sorra jönnek ki azok a dokumentumok, amelyek a lehetséges átalakításról szólnak. 

Hét kórházban ugyanis megszűnne az aktív betegellátás, ezek közül egyben a krónikus is, további 13 kórházban pedig nem végeznének műtéteket a jövőben. Többek között ezek a tervek szerepelnek abban az RTL Híradó birtokába jutott dokumentumban, amit az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) készített a múlt héten.

A tervezet többek között arról ír, hogy

  • a kisvárosi kórházakban csak nappal lehetne szülni, és ügyeleti időben nagyobb, megyei kórházakba kellene menniük a kismamáknak. A gyerekek viszont megkaphatnák születési helyként az anyjuk lakcímét.
  • a városi kórházak főleg járóbeteg-ellátást, egynapos sebészetet és krónikus ellátást végeznének, a nagyobb műtéteket a megyei kórházak kapnák meg.
  • Lennének olyan szakterületek is, amelyek még a megyei kórházakban sem mindenhol lennének elérhetőek, és országos szinten megszűnne közel 2500 aktív betegágy. 

Az Országos Kórházi Főigazgatóság minderre úgy reagált, hogy ez egy munkaanyag, a benne szereplő adatokról még nem született döntés. Azt is írták, hogy alapelvük, hogy intézményt nem szüntetnek meg, de fontosnak tartják a betegellátás minőségét. Az OKFŐ szerint Magyarországon a szükségesnél több aktív ágy van, viszont az elöregedő társadalom miatt egyre több krónikus ágyra van szükség, és erre a problémára megoldást kell találni.

A Népszava birtokába is jutott egy dokumentum, ez pedig arról számol be, hogy az Országos Mentőszolgálat irányítása alatt működtetnék 2022-től az addigra alaposan átszabott háziorvosi ügyeletet.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kommunikációs igazgatója úgy kommentálta a hírt, hogy valóban országosan egységes ügyeleti és sürgősségi rendszer kialakításán dolgoznak.

Az új rendszer próbája Hajdú-Bihar megyében július elsejétől indulna, s ha az első 30 nap sikeres lesz, úgy az OMSZ az új feladatokra megkezdi az orvosok és mentőtisztek toborzását.

A tervezet szerint

  1. a páciensek segélyhívásai a mostani ügyeleti centrumok helyett a mentőszolgálat központi számára futnának be, ahol a diszpécser egy alapos kikérdezés után döntene a beteg további ellátási lehetőségeiről.
  2. Az azonnali segítségre szorulókért mentőt küldhet, vagy ha a páciens járóképes egy ügyeleti pontra adhat neki időpontot.
  3. A korábbinál kevesebb helyen működne orvosi ügyelet, ott, ahol megmarad, a jelenlegi három fős stábok helyett egyetlen mentőtiszt, vagy kiterjesztett hatáskörű ápoló fogadná az ellátásra szorulót. 
  4. Járásonként egyetlen orvos biztosítaná az ügyeleti ellátást egy helyi központból.
  5. A járási ügyeleti központokban – ami lehet egyben mentőállomás is – kétágyas fektetőkkel, apró sürgősségi központokat hoznának létre, ahol a betegeket hat órán keresztül megfigyelhetnék, laborparamétereket mérhetnének. Aki közben jobban lesz, az hazamehet, aki meg nem, azt tovább szállítják a megyei sürgősségi ellátóhelyre.
  6. A tervezetben szerepel az is, hogy a háziorvosokat is bevonnák az ellátásba, ők este 22 óráig látnák el egyes helyeken a készenléti feladatokat.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.