<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Június 15-től ismét felmondhatnak az egészségügyi dolgozók a munkahelyükön, és a rendőrségi dolgozók felmondási tilalmát is feloldják - írja a legfrissebb Magyar Közlöny. Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő szerint emiatt ismét sokan hagyhatják el az egészségügyi szektort.

Tavaly november végén jelentek meg azok a kormányrendeletek a Magyar Közlönyben, amik kimondták, hogy az egészségügyi dolgozók a veszélyhelyzet ideje alatt nem élhetnek a rendes felmondás lehetőségével, most azonban egy friss rendelettel megszüntették a korlátozást - szúrta ki a Telex.

Vajon hányan hagyják ott az egészségügyi szektort a felmondási tilalom feloldása után? Fotó: DepositphotosVajon hányan hagyják ott az egészségügyi szektort a felmondási tilalom feloldása után? Fotó: Depositphotos

A hétfői Magyar Közlönyben található, június 15-én hatályba lépő 308/2021. (VI. 7.) kormányrendelet ugyanis kimondja, hogy hatályát veszti a felmondási tilalomról szóló 530/2020. (XI. 28.) Korm. rendelet.

A hír kapcsán Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő azt írja Facebook-oldalán, hogy ezzel megszűnik a szektorban dolgozókat sújtó alkotmányellenes megkülönböztetés, ugyanakkor az egészségügyi válság tovább fog mélyülni.

A szakértő szerint a koronavírus és az elégtelen szakpolitikai szervezés (vezénylések, háziorvosok adminisztratív alkalmazása) miatt a járványidőszakban szinte teljesen leállt az egészségügy, csak a vírus ellátás döcögött. Így rengeteg beteg vár most is - sokan immár egy éve - ellátásra.

Szerinte az egészségügynek most kellene visszakapaszkodnia a járvány előtti, akkor sem fényes időszak átlagára. Azonban, éppen a jogállási törvény és a szervezetlenség miatt több ezren mondtak fel. Sok kórházban azért nem tudnak műtéteket elkezdeni, mert például nincs elég műtősnő és aneszteziológiai szakasszisztens, és hiányzik több ezer egyéb szakdolgozó is.

Most a felmondási tilalom feloldásával még többen fognak elmenekülni ebből a kilátástalan helyzetből, hiszen a szakdolgozók nem kaptak a jogállási törvénnyel egy fillért sem, őket csak a szorosabb kötelmek sújtják, teszi hozzá.

És persze jön a nyár, ami nemcsak szabadságolást jelent, hanem új lehetőséget is, hiszen kell majd személyzet az idegenforgalomba is, ahol sokkal jobban bánnak az emberekkel, mint az állami egészségügyi intézményekben, írja.

"Amennyiben ezt egy felelős kormány megkívánná előzni, azonnal vissza kellene vonnia a kukába való jogállási törvényt, "ráönteni a GDP-t " a szakdolgozókra, és azonnal, de azonnal kirugdosni a az alkalmatlan, semmirekellő vezetőréteget az egészségügyben, kicserélve hozzáértőkkel. Ez az első minimumterv, ami ahhoz kell, hogy ne haljanak meg a szervezetlenség, és a hozzá nem értés miatt további sok ezren" - véli Kunetz. 

 

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.