<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A NAV ezúttal is közzétette a legnagyobb adótartozással rendelkező magánszemélyek és cégek listáját. A pontos összegek nem ismertek, de biztos hogy 100 milliárdokkal rövidítették meg a szereplők a magyar államkasszát. A magánszemélyek körében Sajószentpéteren, a cégek esetében Tésán és Újlengyelen történnek furcsa dolgok - a szégyenlistán a Facebook és a Google is helyet kapott.

A NAV közzétette a legfrissebb "szégyenlistákat", a 180 napon keresztül folyamatosan fennálló adótartozással rendelkező magánszemélyek és egyéni vállalkozók illetve cégek listáját. Előbbi körben 10 millió forint, utóbbi körben 100 millió forintot meghaladó adótartozás kellett ahhoz, hogy az adóhatóság nyilvános listára tegye az érintett adózó adatait.

Magánszemélyek és vállalkozók - mi folyik Sajószentpéteren?

10 milliónál nagyobb adótartozást a NAV adatai szerint 2681-en hoztak össze a június 30-i állapot szerint, közülük 1962-an magánszemélyek, akik közül 407-en budapestiek. Néven és címen kívül más adatot nem tesz közzé az adóhatóság, a területi eloszlásban első ránézésre csak egy érdekesség tűnik fel: a borsodi Sajószentpéter igencsak felülrerprezentált a listán. Ahhoz képest, hogy nagyjából 11 ezren élnek a városban, 21 személy szerepel sajószentpéteri lakcímmel a NAV 10 milliónál nagyobb adótartozókat összesítő listáján. (A szomszédos Kazincbarcikán például 26 ezren élnek, de csak ketten kerültek fel a NAV szégyenlistájára. A 70 ezres Szolnok "delegált" annyi nagy adótartozót a listára, mint Sajószentpéter.) A 21 főből a lakcím és a vezetéknév alapján többen is rokonok lehetnek.

A 10 millió fölötti adótartozással rendelkező egyéni vállalkozók 690-en vannak a friss lista szerint, közülük 111-en budapestiek. (Sajószentpéterről egyébként 4 vállalkozó került fel a listára.)

A cégvilágban Tésa és Újlengyel tarol - de ott a Google és a Facebook is

A működő és csődeljárás alatt álló, 100 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező gazdálkodók listáján összesen 1463 cég szerepel. Közülük 395 kényszertörlés alatt áll, 735 felszámolás alatt, 23 cég pedig végelszámolás alatt - magyarán csak 310 valóban működőnek tűnő cég szerepel a listán, 1153-ra már a megszűnés vár.

Abszolút tarolnak a budapesti cégek, kis híján 1000 van a listán a fővárosi székhelyű adótartozókból. Érdekesség, hogy a 78 lakosú Tésa 9 céggel szerepel a listán (majdnem mind a Petőfi utca 16-ba van bejegyezve), az 1700 fős Újlengyel pedig 23 olyan cégnek ad otthont, ami legalább 100 millió forinttal tartozik a magyar államnak.

A szégyenlistára két jól ismert nemzetközi óriás is felkerült, a Google és a Facebook is több mint 100 millió forintnyi adóbefizetéssel tartozik a magyar államnak a NAV nyilvántartása szerint. (A Google és a Facebook egyébként 2017 óta szerepel a 100 millió forintnál nagyobb adóhátralékot felhalmozó adózók listáján, a G7 korábbi cikkében úgy számolt, milliárdok maradhattak a cégek zsebében.)

Mennyivel rövidítették meg az adófizetőket?

Mivel a pontos tartozási összegek nem szerepelnek a NAV listáin, ezért csak azt számolhatjuk ki, mi az alsó határa a közös kasszából hiányzó összegnek. Az 1463 cég és a 2681 magánszemély alsó hangon 173 milliárd 110 millió forinttal rövidítette meg az államkasszát. Összességében nyilvánvalóan sok száz milliárd forintra rúg az érintettek adóhátralékának összege, amire még rájönnek az esetleges bírságok is.

(Privátbankár.hu)

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.