10p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Ez az első tájékoztató az új kormány hivatalos megalakulása óta. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő 14.30-kor kezdődő tájékoztatójáról percről percről tudósítunk. 

16:40

Vége a Kormányinfónak, tudósításunkat befejezzük. 

16:36

Hogy mi számít extraprofitnak? Nagy Márton szerint az extraprofitot és normál profitot úgy lehet elválasztani egymástól, hogy megnézzük a korábbi évek marzsait. Az éritett 8 szektornál megnézik az elmúlt évek profitabilitását, valamint a válság előtti profitabiltást. 

16:28

Proxiháború-e az ukrajnai háború? Gulyás szerint sokféleképpen lehet értékelni. A magyar kormány hivatalos álláspontja, hogy Oroszország megtámadott egy szuverén államot. Nehéz vitatni, hogy a háborút nem csupán fegyverekkel, információkkal és dezinformációk eljuttatásával is vívják - tette hozzá. 

16:25

Azokat a légitársaságokat érinti a különadó, amelyek járatai Budapestet is érintik, utasonként hozzávetőleg 10 eurós adót jelent majd. 

16:20

Tranzakciós illeték: ez úgy emelik meg 50 milliárd forinttal, hogy az értékpapír-tranzakciókra is kiterjesztik a tranzakciós illetéket, továbbá a felső összeghatárát tranzakciónként 6 ezer forintról 10 ezer forintra emelik az átutalásoknál és az értékpapír-tranzakcióknál is.

16:12

Mi a garancia, hogy a különadók 2023-ra megszűnnek? - kérdezte a Reuters. 

"A neve" - válaszolta Nagy Márton.

Hozzátette: mivel extraprofit-adónak nevezik, ha megszűnik az extraprofit, megszűnik az extraadó is. Ha a háború véget ér, az infláció normalizálódik, a gazdaság recessziós felélemei eltűnnek, nincs probléma az extraprofit-adók kivezetésével.

16:10

A Telex érdeklődött arról, hogy pontosan milyen állami beruházásokat halasztanak el. Gulyás Gergely szerint az alapelv, hogy ahol megkezdődött az építkezés, ott befejeződik. El nem kezdődött, 2023-ban induló építkezéseket fognak elhalasztani 2024-re. Pontos beruházásokat nem nevezett meg Gulyás.

16:05

A benzinkutasoknak kell ellenőrizni a forgalmi engedély alapján, hogy emelt vagy rezsicsökkentett árat lehet meghatározni.

15:55

Infláció csökkenése: az infláció 80 százalékban globális eredetű - kezdte Nagy. A világpiaci árak emelkednek, mi ezt szenvedjük el. Magyaroszágon 9,5 százalékos inflációt mérünk, miközben Európában máshol már bőven kétszámjegyű az infláció. Ami az infláció jövőbeli pályáját illeti, Nagy Márton az MNB előrejelzését idézte: nyáron tetőzhet, szeptembertől csökkenhet. Idén 10, jövőre 5 százalék körüli inflációval számolnak. Az infláció elleni harc része az árstop és az új intézkedések is.

15:51

Nem vitás, hogy a pedagógusoknál és a rendvédelmi szerveknél indokolt a béremelés, ezt meg is ígértük - közölte Gulyás egy további kérdésre.

"Hogy ezt túl tudjuk-e teljesíteni, felelősséggel nem lehet most megválaszolni. Az ország teljesítőképességének megvannak a korlátai. Talán néhány hónap múlva tudjuk megnézni, hogy mit tudnak ígérni" - mondta Gulyás.

További áfacsökkentést nem látnak indokoltnak, ez ugyanis nem vezetne az árak csökkentéséhez.

15:49

Az Inforádió kérdésére Nagy Márton elmondta, senki nem örül, hogy az extraprofitját elveszik. A bankszektor és az energiaszektor esetében is az elmúlt időben azon dolgoztak, hogy elválasszák a profitot az extraprofittól.

"Az extraprofitnál ők is tudják, hogy ez az, amiért nem dolgoztak meg. Természetesen figyelni fogják a szektorok árképzését, elvárják, hogy ne hárítsák át a fogyasztókra".

15:45

Nagy Márton szerint az építőipar esetében azért nem vetettek ki különadót, mert már most is van extraprofit az alapanyagoknál. Itt egy bizonyos ár felett lefölözik az extraprofitot 90 százalékos aránnyal. Ez volt az első extraprofit-adó.

"A fókusz a piaci beuházások ösztönzésén lesz" - jegyezte meg.

15:43

A különadókról a részletszabályozás a napokban fog megjelenni.

"Minél hamarabb" - mondta Nagy Máton.

15:39

Eddig 728 605 fő érkezett a háború elől menekülve Ukrajnából, menedékkérelmet összesen 23 148 fő nyújtott be, ebből 18 ezren meg is kapták.

15:37

Minden különadó máshogy kerül beszedésre. Valahol egyszerre kell befizetni a különadót, valahol negyedéves, valahol havi rendszerességgel (a bányajáradék például negyedévente kerül majd beszedése, a brent-ural spread éves lehet). A részletszabályokat illetően még lesznek egyeztetések - közölte Nagy Márton. 

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter. Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

15:32

Mire használják fel a honvédelmi alapba befolyt pénzt?

"Kifejeztetten haderőfejlesztésre, ha lehet előre hoznának egyes eszközbeszerzéseket" - mondta Gulyás újságírói kérdésre.

15:31

Az extraprofit-adót egyelőre két évre tervezik Nagy Márton szerint. 

"Hogy 2023-ban mi lesz, azt meglátjuk majd" - tette hozzá.

15:29

A két alapból 100 milliárd forint nem extraprofit-adóból jön be, lesznek egyéb tételek is. Többek között emelik a népegészségügyi adót, a dohánytemékek és alkoholtermékek jövedéki adóját, valamint változik a cégautók adózása. Ezekről majd Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentést tenni.

15:20

A két alap idén összesen 900 milliárd forint, ebből a rezsivédelmi 700 milliárd, a honvédelmi 200 milliárd, de ez az összeg jövőre emelkedhet Nagy Márton szerint - közölte Nagy Márton a Népszava kérdésére.

"A legnagyobb szektorokra lövünk, értelmes összegeket szeretnénk beszedni" - tette hozzá. 

Hogy milyen formában vezetik be az extraprofitot Nagy elmondta: rendeleti formában kerül majd beszedésre, hogy minél gyorsabban tudjanak lépni. Az adók nagyrészénél éves összegeket szednek be. 2022 május ellenére az egész év extraprofitját akarják beszedni. 

15:17

Magyarországon még nem tudnak majomhimlő gyanús esetről.

15:13

Péntektől mindenki tankolhat a magyar kutakon, de rezsicsökkentett áron csak magyar forgalmival lehet - pontosított Gulyás Gergely.

15:08

Parragh László javaslatáról azt mondta Gulyás: a kata kapcsán szándékokról tud egyelőre beszélni.

"A célunk, hogy olyan szabályozást találjuk, ami visszaszorítja a katát, arra, amire létrehozták" - mondta. 

Olajembargóról:

"akkor tudjuk támogatni a szakciókat, ha a vezetékes szállításánál nehézség áll elő, visszatérhessünk a hajón történő szállításra". 

15:02

Az ATV azt kérdezte, hogy konkétan mikor vezetik be az extraprofitot.

"Minden árstopról külön hozunk döntést" - közölte Gulyás.  Szerinte az árstop sikeres volt, vele 5 százalékkal mérsékelték az inflációt.

Az extraprofitot terhelő adókat 2022-ben is be fogják szedni.

14:59

Arra az újságírói kérdésre, hogy tervezi-e a kormány, hogy további intézkedésekre készüljenek, Gulyás Gergely azt mondta: ezek a nagy intézkedések elegendőek.

Családtámogatásra egy fillérrel se fordítanak kevesebbet - szögezte le Gulyás.

14:50

Nagy Márton elmondta, hogy egyeztetett a Bankszövetséggel és az érintettekkel. Ismertette a kormányzati terveket a különadók elszenvedőivel. 

14:48

8 területet érintenek az extraprofit-különadók:

  • A bankszektor: itt elvonják az extraprofitot (250 milliárd) és a tranzakciós illeték (50 milliárd) kibővítésével tesznek szert bevételre, összesen 300 milliárd forintot jelent éves szinten. 
  • A biztosítói szektor: 50 milliárd forintot vonnának el.
  • Az energiaszektor: főként a Molt érinti, 300 milliárdot vonnának el.
  • A kiskeresdelmi szektortól 60 milliárd, a telekommunikációtól 40, a légitársaságoktól 30 milliárdot, a gyógyszerforgalmazóktól pedig 20 milliárdot vonnának el.
  • Újra bevezetik a reklámadót 2023. januártól, ebből 15 milliárdot remélnek.

Ezek a tételek meghaladják a 800 milliárd forintot - közölte Nagy Márton.

Ezek a szektorok jelentős profitot termelnek, nem is a profitot, hanem az extraprofitot vonják el, a fogyasztóknál nem jelenhet meg áremelkedésként - tette hozzá Nagy Márton. A bankoknál azért keletkezik extraprofit, mert a betétekre 0,3 százalékos kamatot fizetnek, miközben ezt 7 százalékos kamat mellett tudják kihelyezni.

14:45

Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszter vette át a szót. A két védelmi alapról elmondta: a két alap mögé bevételeket tesznek. A növekvő bevételeket főleg extraprofit különadókkal finanszírozzunk - mondta Nagy.

Az állami beruházásokat át kell ütemezni, csak a piaci beruházásokat kell ösztönözni. 

14:44

Holnaptól a magyar forgalmi rendelkező autóknak lesz engedélye arra, hogy a magyar kutakon tankoljanak. Erre azért van szükség, mert sok a visszaélés a benzinárstoppal. 

14:41

A többletnyereség megadóztatását is méltányosnak gondoljuk - fogalmazott. Az is fontos, hogy a magyar kormány 2010 óta betartotta a költségvetési célokat, egyetlen kivétel a koronavírus kitörésének éve volt. A költségvetés tervezetét Varga Mihály pénzügyminiszter átadja a Költségvetési Tanácsnak. A jövő évi költségvetésben 5,2 százalékos inflációval számolnak. Reális a 4,1 százalékos gazdasági növekedés, 3,5 százalékos hiánycélt tűztük ki célul. 68 ezer milliárdos GDP-vel számolnak, a költségvetési főösszeg 28 ezer milliárd forint lesz.

14:36

Két nappal ezelőtt alakult meg a kormány, máris két ülés tartott - kezdte a tájékoztatót Gulyás. A háború kitörése óta 700 ezren érkeztek Magyarországra, azt is látjuk, hogy a háború gazdasági következményei is súlyosak. 

Azt látjuk, hogy a rezsicsökkentés fenntarthatósága a kormány legnagyobb kihívása - közölte.

Magyarország a fogyasztói árak tekintetében eddig fenn tudta tartani a rezsicsökkentést. Az elhúzódó háború és az energiaválság újabb világgazdasági válság veszélyével fenyeget. Ezért a brüsszeli szankciós politika is felelős.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. május 26-án. Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. május 26-án. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Előzmények:

Orbán Viktor miniszterelnök kedden, a háborús veszélyhelyzet bejelentésekor jelezte, hogy a kormány első döntéseiről szerdán fog beszámolni.

Szerda kora este a kormányülés után jelentette be, hogy minden Magyarországon lévő energetikai cég, telekommunikációs cég, bank, légitársaság köteles lesz befizetni a rezsivédelmi és a honvédelmi alapba. 

Orbán Viktor rezsivédelmi és honvédelmi alap létrehozását jelenti be a Karmelita kolostorban. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Orbán Viktor rezsivédelmi és honvédelmi alap létrehozását jelenti be a Karmelita kolostorban. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Ezeket az alapokat a különböző szektoroktól elvont extraprofittal akarják feltölteni. Az intézkedések időben korlátozottak, két évre, 2022-re és 2023-ra vonatkoznak. Részletek itt:

Közben egyelőre nem vert túl nagy hullámokat határainkon túl, hogy a kormány ismét különadókat vezetne be, a külföldi visszahangokról laptársunk, a Privátbankár.hu oldalán talál részleteket.

Orbán Viktor tegnapi bejelentéséről az Mfor.hu elemzése:

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!