7p

A kiskereskedelem éves szinten javuló képet mutatott májusban. Az élelmiszereket és a nem élelmiszereket, ezen belül a tartós fogyasztási cikkeket magában foglaló, nem élelmiszereket árusító boltoknál növekedés történt. A májusi kedvező számok ellenére azért még mindig lemaradásban vannak a vásárlások a hosszú távú mutatók alapján. 

A kiskereskedelmi forgalom volumene - amely a mennyiségi eladásokat takarja - 3,6 százalékkal nőtt éves szinten májusban, áprilishoz képest lényegében változatlan volt. Az év első öt hónapját pedig majdnem 3 százalékos többlettel zárta a szektor. A részletes éves adatok összességében javulásról árulkodnak, de hátradőlni még korai lenne. 

Az élelmiszerboltokban javult a helyzet
Az élelmiszerboltokban javult a helyzet
Fotó: Depositphotos

Hogyan szerepeltek a különböző boltok? 

A szektoron belül a legnagyobb szegmensek közül a főként élelmiszereket kínáló boltokban (élelmiszer és élelmiszer-jellegű vegyes kiskereskedelem) a volumen 6,3 százalékkal emelkedett éves összevetésben. Ezzel párhuzamosan a forintosított forgalom 6,6 százalékkal százalékkal, 789 milliárd forintra nőtt.  

A tartós fogyasztási cikkeket - elektronikai termékeket, ruhákat, bútorokat - is magában foglaló nem élelmiszereket forgalmazó boltok májusban 1,8 százalékos volumennövekedést könyvelhettek el, a vásárlások összege pedig 4,1 százalékkal 562 milliárd forint fölé nőtt. 

Mindez azt is jelenti, hogy a szóban forgó boltokban már nem látható a tavalyi hatalmas lyuk a volumen és az elköltött összeg alakulása között. Amikor előbbi csökkenést, utóbbi jelentős növekedést mutatott az infláció miatt. Tavaly májusban ugyanis az élelmiszer-kiskereskedelemben a forgalom volumene 7 százalékkal csökkent, a költések pedig 18 százalékkal nőttek. A nem élelmiszerek esetében több mint  a10 százalékos volumencsökkenés 0,5 százalékos forintban mért forgalomnövekedéssel párosult. Azaz míg tavaly többet fizettek kevesebb termékért a magyar vásárlók, idén már mindkét oldal a pozitív tartományba került, ez pedig kedvező változás. 

A benzinkutak esetében azonban látszik az üzemanyagárak drágulása. Májusban ugyanis 0,7 százalékkal kevesebb üzemanyagot adtak el, miközben a forgalom összege 8,3 százalékkal 268 milliárd forint fölé nőtt. Vagyis itt kevesebb fogyott, több pénzért. 

Bőven van mit behozni 

Májusban tehát az üzemanyag-kiskereskedelmet leszámítva a boltokban éves szinten viszonylag kedvezően alakultak az eladások. Ugyanakkor a hosszú távú mutatók alapján még mind hátrányban van a kiskereskedelem, másképp fogalmazva a lakossági vásárlások terén még van hova fejlődni. 

 

 

Májusban ugyanis a teljes kiskereskedelmi forgalom - szezonálisan és naptárhatással korrigált adatok szerint a forgalom volumene 0,6 százalékkal elmaradt a 2021-es átlagtól. Ez lényegében azt jelenti, hogy az üzletek forgalma lényegében azon a három évvel ezelőtti szinten van. 

Megjelent a béremelkedés

A kiskereskedelmi forgalom májusi növekedésében a reálbérek emelkedése játszik szerepet, amely a májusban éves alapon közel stagnáló élelmiszer-inflációval együtt jelentős forgalombővülést indukált.

Nőtt májusban éves alapon a nem élelmiszer-forgalom is, 1,8 százalékkal. Itt ugyanakkor üzlettípusonként jelentősen eltérő folyamatok látszódnak, a gyógyszer, gyógyászati termék vagy a használtcikkek esetében érdemi bővülést mért a KSH, miközben a ruházati cikkek, bútorok, műszaki cikkek forgalma a megelőző évi szintjén vagy annak közelében alakult, a könyveké pedig érdemben elmaradt attól. A forgalom alakulása itt azt jelzi, hogy a fogyasztói bizalom még mindig nem állt helyre teljes mértékben. Habár májusban a havi változás csökkenést mutat ezen kategória tekintetében, az üzlettípusok többségében nőtt a forgalom volumene áprilishoz képest. Visszafogta a kiskereskedelmi forgalmat az üzemanyag-kereskedelem is, itt éves bázison a volumen 0,7, míg havi alapon 2,1 százalékkal csökkent - értékelte a friss adatokat Regős Gábor, a Gránit Alapkezelő vezető közgazdásza. 

Virovácz Péter, az ING elemzője szerint a kiskereskedelmi forgalom áprilisi negatív meglepetése után májusban nem jött érdemi fordulat. Ráadásul az a tendencia is megtört, hogy az adott hónapban az egyik fő ágazat negatív, a másik pozitív meglepetést okoz.

Májusban a gyenge ipar mellett a kiskereskedelem is negatív meglepetést okozott. Jelen esetben ez azt jelenti, hogy havi alapon – szezonális és munkanaphatással igazítva – lényegében stagnált az értékesítés volumene a szektorok összességét vizsgálva. Májusban így mindösszesen 3,6 százalékkal volt magasabb a kiskereskedelmi forgalom volumene, mint egy évvel korábban. Ezzel szemben a hazai elemzők jellemzően 4 százalék feletti prognózisokat közöltek. A gyenge májusi teljesítmény hatására a teljes értékesítési volumen így továbbra is a 2021. évi átlag alatt tartózkodik, és az idei év egészét figyelve csupán egy nagyon bizonytalan pozitív trend rajzolható ki - mondta Virovácz Péter. Hozzátette: A részleteket nézve jól látható, hogy a májusi vártnál gyengébb kiskeresedelmi forgalom nem az élelmiszer és élelmiszer jellegű vegyes üzletek forgalmán múlott. Itt ugyanis 1,5 százalékos havi alapú növekedés volt tapasztalható a KSH közlése szerint. Vélhetően a csökkenő élelmiszerárak meghozták az erősödő forgalmat. Ezzel szemben a nem élelmiszertermék jellegű üzletek forgalmában májusban közel 1 százalékos havi visszaesést látni. Ami különösen meglepő, hogy a csomagküldő és internetes üzleti forgalom 2,6 százalékkal visszaesett, vagyis az előző két hónap növekedése megtört. Az éves bázisú indexek tekintetében persze szebb kép rajzolódik ki a tavalyi évi alacsony bázis miatt. Az élelmiszer-kiskereskedelem forgalma bő 6 százalékkal nőtt éves bázison, miközben a nem élelmiszer-kiskereskedelem is közel 2 százalékkal magasabb volt a tavalyi májusinál.

Milyenek a kilátások?

Regós Gábor úgy látja bővülő kiskereskedelmi forgalomnak is köszönhetően a gazdasági növekedés motorja idén a belső fogyasztás lehet. A gyors bérdinamika és a lassuló infláció nyomán emelkedő reálbéreknek köszönhetően javul a háztartások jövedelmi helyzete, miközben a gazdasági kilátások kedvezőbbé válása segítheti azt, hogy a lakosság bátrábban vásároljon.

Virovácz Péter szerint összességében tehát a második negyedév eddig ismert adatai alapján inkább gyenge fogyasztási teljesítmény rajzolódik ki. Ugyanakkor tekintettel a háztartások vélt fogyasztási mintázatára, a kiskereskedelmi forgalom gyengébb teljesítménye még nem feltétlenül jelenti azt, hogy a fogyasztás bővülése is megtorpanna. Könnyen lehet, hogy a szolgáltatások erőteljes bővülése ellensúlyozza majd a gyenge kiskereskedelmet.

Az ING szakértője közölte: "A következő hónapokban a nyári sportesemények miatt tovább erősödhet az élelmiszer-jellegű üzletek forgalma is az előzetes információk szerint. Távolabbra tekintve bizakodásra adhat okot a továbbra is magas reálbérnövekedés és az összességében erős munkaerőpiac. Ez alapján inkább azt várnánk, hogy a következő hónapokban folytatódik a kiskereskedelmi üzletek forgalmi volumenének lassú, trendszerű növekedése. Ugyanakkor a háztartások óvatossági motívumának tovább kell enyhülnie, és a fogyasztói bizalomnak is újra erősödnie kell. Egy pozitív fejlemény az utóbbi kapcsán, hogy két havi zsugorodás után júniusban végre némileg javult a fogyasztói bizalom indexe. Egy biztos, a fogyasztás kilábalása továbbra is törékeny folyamatnak látszik, amely kapcsán az elsődleges feladat a fogyasztók bizalmának tartós erősítése."

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!