2018. április 27. 10:07
MTI

Komoly és őszinte tárgyalásokat folytatott a két Korea vezetője a nukleáris leszerelésről Panmindzsonban, aztán jött a szimbolikus faültetés.

Komoly és őszinte tárgyalásokat folytatott pénteken Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és Mun Dzse In dél-koreai elnök a Koreai-félsziget nukleáris leszereléséről és a két ország közötti tartós békéről - közölte Jun Jong Csan, a szöuli államfői hivatal szóvivője.

A felek közös nyilatkozat megfogalmazásán dolgoznak, annak tartalmáról, tárgyalásaik eredményeiről az egynapos csúcstalálkozó végén (közép-európai idő szerint várhatóan 11 óra 30 perckor) tesznek majd bejelentést a helyszínen, a demarkációs vonalon fekvő Panmindzsonban - tette hozzá.

Kim Dzsong Un péntek délelőtt lépte át a két Koreát elválasztó demarkációs vonalat Panmindzsonban, és kezdte meg a tárgyalásokat Mun Dzse In dél-koreai elnökkel; a koreai háború befejezése, 1953 óta ő az első észak-koreai vezető, aki Dél-Korea területére lépett.

A tárgyalások több mint másfél órás első fordulója után a felek külön ebédeltek, később pedig egy békét és virágzást jelképező fenyőfát ültettek el együtt. A történelmi pillanatot a CNN kamerája is megörökítette:

A két vezető ezután rövid sétát tett kettesben, kíséret nélkül. Ezután tartják meg a megbeszélések második fordulóját. A szöuli elnök szóvivője azt is bejelentette, hogy este - a felek közös bejelentése után - Kim Dzsong Un felesége, Ri Szol Dzsu is részt vesz a két vezető közös vacsoráján.


Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.