2019. szeptember 3. 07:00

Kalkulátor még nincs, a tájékoztató levél hamarosan érkezik.

A nyugdíjasok mellett 17,5 ezer evás vállalkozás is küldeményre számíthat szeptemberben, melynek feladója szintén a kormány lesz. A levélben arról tájékoztatják az adóalanyokat, hogy milyen más lehetőségeik vannak a vállalkozásuk működtetésére, mivel a jelenleg használt adónem, az eva az év végével kimúlik a jövő évre szóló adócsomag értelmében.

Jól jönne egy kalkulátor Jól jönne egy kalkulátor

Ehhez a tájékoztató levél mellett más segítséget is ígért nyár elején a szaktárca, ám a számításokat megkönnyítő kalkulátort egyelőre nem találni a Pénzügyminisztérium honlapján. Pedig Izer Norben adózásért felelős államtitkár a június eleji tájékoztatón érdeklődésünkre részletesen kifejtette, milyen feladatok várnak idén az evásokra.

Lehet, hogy a kalkulátor hiánya, még inkább a nyári szabadságok miatt, de egyelőre nincs nagy tolongás a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz bekötött ügyfélkapun, illetve ügyfélszolgálatokon: míg nyár elején 18 074 evás vállalkozást tartott nyilván a NAV, szeptember 2.-án 17 504 adóalanyt. A különbség 570, vagyis a nyár elején még evázó vállalkozások mindössze 3,15 százaléka döntött már úgy, hogy átvált egy másik adónemre (illetve nem lehet kizárni, hogy voltak megszűnő vállalkozások is).

Sokáig azonban nem lehet késlekedni a döntéssel, hamar itt az év vége. Az majd a szeptemberre ígért levélből derül ki, hogy pontosan mi is a menetrend az átállás során. Azokat a vállalkozásokat, amelyek nem jeleznek a NAV felé a határidőig, automatikusan besorolják vagy a személyi jövedelemadó, vagy a társasági adó alá. A többiek viszont válogathatnak a lehetőségek közül, ideértve a kisadózó vállalkozások tételes adóját, illetve a kisvállalati adót. Utóbbi a kft.-k számára jelenthet jó megoldást, előbbi a betéti társaságoknak, egyéni vállalkozásoknak. Arra a szakértők nem számítanak, hogy nagyobb számban szüntessék meg vállalkozásaikat az evások, mert egy működő cég mindig érték.

Nyilván le is kell majd zárni az evás korszakot egy bevallással, erre vonatközó kérdésünkre korábban azt mondta Izer Norbert, hogy erre az év végén leadandó záró bevallás lesz majd erre alkalmas.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.