2019. június 7. 12:17

Az evásoknak váltaniuk kell, év végén mindennel el kell számolniuk.

Tegnapi cikkünkben részletesen foglalkoztunk azzal a törvénymódosító javaslattal, amely alapján jövőre megszűnik az egyszerűsített vállalkozói adó, vagyis az így működő 18 074 vállalkozásnak más adózási fajta után kell nézniük.

Levelet kapnak a vállalkozások Levelet kapnak a vállalkozások

A Pénzügyminisztérium mai tájékoztatóján természetesen erről is szó esett. Izer Norbert adóügyi államtitkár számolt be a parlamenthez benyújtott adócsomagról, ennek részeként esett szó az eva megszüntetéséről is. Az államtitkár szerint a következőképpen történik majd az átállás az előttünk álló hónapokban.

Minden érintett vállalkozás egy levelet kap szeptemberben, amelyben a szaktárca részletes tájékoztatást ad az eva megszűnésével összefüggésben az átállásról. Ezen kívül a tárca honlapján elindul egy kalkulátor, amellyel az érintettek ki tudják számolni, hogy melyik adófajta éri meg nekik a legjobban. Azokat a vállalkozások, amelyek nem reagálnak - vagyis az évből hátralévő részben nem kezdeményezik az adózási forma megváltoztatását - automatikusan besorolják vagy a társasági adó alá, vagy a személyi jövedelemadó alá (utóbbi az egyéni vállalkozások esetében történik). A többieknek megmarad a választás szabadsága, ők ezek mellett dönthetnek úgy is, hogy vagy a kisadózó vállalkozások tételes adóját (KATA), vagy a kisvállalati adót (KIVA) választják.

Kérdés, hogy az evás vállalkozásoknak mikor kell eleget tenniük az idei gazdálkodásuk bevallási kötelezettségének. Erre a hatályos szabályok szerint jövő februárban, illetve májusban kellene sort keríteniük a 2019-es bevételeik után, attól függően, hogy milyen vállalkozási formában működnek. Érdeklődésünkre az államtitkár elmondta, hogy mivel az eva megszűnése miatt az év végén úgyis záró beszámolót kell készíteniük ezenek a vállalkozásoknak, ez egyben alkalmas lesz a jövőre esedékes bevallások kiváltására is. Vagyis a következő évben már semmilyen, az evával összefüggő bevallási kötelezettség nem lesz ennek a körnek. Izer Norbert egyébként bízik abban, hogy az evások nem várnak az év végéig a döntéssel, és már az év folyamán átállnak egy másik adózási formára.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.