2p

Az evásoknak váltaniuk kell, év végén mindennel el kell számolniuk.

Tegnapi cikkünkben részletesen foglalkoztunk azzal a törvénymódosító javaslattal, amely alapján jövőre megszűnik az egyszerűsített vállalkozói adó, vagyis az így működő 18 074 vállalkozásnak más adózási fajta után kell nézniük.

Levelet kapnak a vállalkozások
Levelet kapnak a vállalkozások

A Pénzügyminisztérium mai tájékoztatóján természetesen erről is szó esett. Izer Norbert adóügyi államtitkár számolt be a parlamenthez benyújtott adócsomagról, ennek részeként esett szó az eva megszüntetéséről is. Az államtitkár szerint a következőképpen történik majd az átállás az előttünk álló hónapokban.

Minden érintett vállalkozás egy levelet kap szeptemberben, amelyben a szaktárca részletes tájékoztatást ad az eva megszűnésével összefüggésben az átállásról. Ezen kívül a tárca honlapján elindul egy kalkulátor, amellyel az érintettek ki tudják számolni, hogy melyik adófajta éri meg nekik a legjobban. Azokat a vállalkozások, amelyek nem reagálnak - vagyis az évből hátralévő részben nem kezdeményezik az adózási forma megváltoztatását - automatikusan besorolják vagy a társasági adó alá, vagy a személyi jövedelemadó alá (utóbbi az egyéni vállalkozások esetében történik). A többieknek megmarad a választás szabadsága, ők ezek mellett dönthetnek úgy is, hogy vagy a kisadózó vállalkozások tételes adóját (KATA), vagy a kisvállalati adót (KIVA) választják.

Kérdés, hogy az evás vállalkozásoknak mikor kell eleget tenniük az idei gazdálkodásuk bevallási kötelezettségének. Erre a hatályos szabályok szerint jövő februárban, illetve májusban kellene sort keríteniük a 2019-es bevételeik után, attól függően, hogy milyen vállalkozási formában működnek. Érdeklődésünkre az államtitkár elmondta, hogy mivel az eva megszűnése miatt az év végén úgyis záró beszámolót kell készíteniük ezenek a vállalkozásoknak, ez egyben alkalmas lesz a jövőre esedékes bevallások kiváltására is. Vagyis a következő évben már semmilyen, az evával összefüggő bevallási kötelezettség nem lesz ennek a körnek. Izer Norbert egyébként bízik abban, hogy az evások nem várnak az év végéig a döntéssel, és már az év folyamán átállnak egy másik adózási formára.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!