2p

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

A pénzügyminiszter pénteki bejelentése szerint 5 százalék alá csökken jövőre a költségvetési hiány. Ehhez vélhetőleg további megszorításokra lesz szükség, ami választási évben nem egyszerű feladat. Többek között erről is beszélt kollégánk, Király Béla a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában.

A pénzügyminiszter pénteki bejelentése alapján a jövő évben a korábban tervezett 5,9 százalékos hiánynál érezhetően kisebb rés lesz majd a büdzsében. Varga Mihály szerint ugyanis 4-essel fog kezdődni a hiány százalékos mértéke. Ez praktikusan azt jelenti, hogy 4,9 százalékos lehet jövőre a hiány, ami komoly csökkenés, hiszen idén a kormány reményei szerint a deficit 7,5 százalékos lesz. Már, ha sikerül ezt a célt tartani, hiszen erre sincs garancia, látva a novemberi rekordmértékű hiányadatot. Igaz, a kormány az elmúlt napokban tett lépéseket annak érdekében, hogy a hiányt faragja, hiszen 350 milliárd forint értékű beruházás felfüggesztéséről döntöttek.

Ami a jövő évet illeti, jelzésértékű, hogy Orbán Viktor bejelentette: a reptér megvásárlása jelen pillanatban nem aktuális, tehát ez is egyfajta spórolás. Eközben a kormány a bevételek potenciális növelése érdekében is tett lépést, a kiskereskedelmi vállalatokat érintő adó emelése így is értelmezhető.

A jövő évi hiány szempontjából a gazdasági növekedés kulcsfontosságú lesz, hiszen az adat GDP arányos mutató. Így, ha bővül a magyar gazdaság, akkor a mérsékelten növekvő nominális hiány mellett is tud csökkenni a százalékos érték. Ugyanakkor a növekedés kapcsán az elmúlt napokban a felfele mutató kockázatok erősödtek, hiszen Európában több országban léptettek életbe szigorításokat a koronavírus új mutációja, az omikron miatt. Ez pedig a magyar döntéshozók számára is fejfájást okozhat, hiszen az idén a növekedés egyik motorjának számító szolgáltató szektorra az ilyen korlátozások negatív hatással vannak. Az is problémát jelent, hogy a járvány miatt az egyes országokban tett lépések ismét az ellátási láncok megtörésével fenyegetnek. Ez pedig megint csak visszaüthet hazánkra, hiszen az idei évben többek között ezt szenvedi meg a magyar ipar két zászlóshajója, a járműgyártás és az elektronikai ipar.

A teljes adás itt hallgatható meg:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!