2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A magyar elnökség előtt a jogállamiságért aggódik az Európai Parlament.

A Népszava látott egy olyan levelet, amelyet az Európai Parlament (EP) állampolgári jogi bizottságának (LIBE) elnöke jegyez. Az elnök a cikk szerint a múlt héten levelet küldött az EU soros elnöki posztját 2024. decemberéig egymás után betöltő spanyol, belga és magyar kormány illetékeseinek arról érdeklődve, hogyan terveznek eleget tenni a jogállamiság és az uniós értékek tiszteletben tartásával kapcsolatos feladataiknak.

A magyar kormány már készül. Fotó: Depositphotos
A magyar kormány már készül. Fotó: Depositphotos

A levélben Juan Fernando López Aguilar, a szakbizottság spanyol szocialista elnöke emlékeztet rá: a képviselő-testület egy júniusi állásfoglalásában már kifejezte aggodalmát amiatt, hogy Magyarország – amely számos esetben nem tartja be az uniós jogot, megszegi a közösség szerződéseibe foglalt uniós értékeket és a lojális együttműködés elvét – hogyan fogja hitelesen ellátni az elnöki tisztségével kapcsolatos feladatokat – derül ki a cikkből.

A politikus most főként arra kíváncsi, hogy a magyar EU elnökségnek milyen hatása lesz azokra a jogállamisággal kapcsolatos ügyekre, amelyek a szakbizottság hatáskörébe tartoznak.

A portál végül emlékeztetett, Spanyolország idén decemberig, Belgium jövő januártól júliusig, Magyarország pedig jövő júliustól decemberig áll a kormányközi EU Tanács élén, a három tagállam egy elnökségi triót alkot, ami azt jelenti, hogy a 18 hónapos időszakra közös programot készítenek, és ennek alapján mindegyikük kidolgozza a saját féléves tervét.

(Népszava)

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!