4p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ismertették a nemzeti konzultáció eredményeit: elsöprő többséget kapott az éttermek, szállodák első körös nyitása, a rendezvények, sportesemények megnyitása a védettségi igazolvánnyal rendelkezők előtt viszont nem aratna osztatlan sikert.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Facebookon mutatta be az újraindításról szóló online nemzeti konzultáció eredményeit. 528 ezren töltötték ki a kérdőívet, a legnagyobb egyetértés abban volt, hogy fokozatosan, lépésről lépésre kell feloldani a korlátozásokat - 88 százalék nyilatkozott így, míg csak 12 százalék mondta azt, hogy a járvány végén, egy lépésben kell lazítani.

Azt is sokan gondolják a kitöltők közül, hogy az első lépések között az éttermeket, szállodákat kell újranyitni - 87 százalék nyilatkozott így. 74 százaléknyi válaszadó az este 8 utáni kijárási korlátozás enyhítését is az elsők között lépné meg, 75 százalék pedig a sportlétesítmények újraindítását is az első körben tenné, ha a járványügyi helyzet engedi.

A legvitatottabb kérdés a védettségi igazolványokra illetve a rendezvények megrendezésére vonatkozott: itt a szűk többség, csak 58 százalék mondta azt, hogy védettségi igazolvánnyal legyenek látogathatóak a rendezvények, koncertek, fesztiválok, sportesemények a járvány idején is, 42 százalék szerint viszont egyáltalán nem szabad látogathatóvá tenni ezeket a rendezvényeket a járvány végéig. Azt viszont a válaszadók 65 százaléka támogatja, hogy a védettségi igazolvánnyal rendelkezők felmentést kapjanak egyes korlátozó intézkedések alól.

Elég nagy egyetértés alakult ki abban, hogy a külföldiek közül csak a beoltottak vagy védettségi igazolvánnyal rendelkezők léphessenek be az országba (79 százalék nyilatkozott így). 

Az eredmények alapján készítjük el Magyarország újraindítási tervét, melynek egyes szakaszai a beadott oltások számához igazodnak majd - mondta Dömötör Csaba. 

Ha eszerint terveznek, akkor étterembe és szállodába mehetünk először - de vajon védettségi igazolvánnyal vagy anélkül?

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban azt mondta: az újranyitást akkor tudjuk megkezdeni, ha 2,5 millió ember be lesz oltva. Ha valóban a 7 kérdéses, kérdésenként 2 válaszlehetőséggel rendelkező nemzeti konzultációra alapoz a kormány a nyitás ütemének meghatározásakor, akkor fokozatos lesz a nyitás (erre egyébként már a miniszterelnök is tett több utalást), első lépcsőben étterembe, szállodába is mehetünk majd, szigorú biztonsági szabályok mellett - hiszen ebben volt a legnagyobb egyetértés. 

Nem tudni, hogy a konzultáció milyen súllyal esik latba a védettségi igazolvány tekintetében: sokkal nagyobb arányban nyitnák meg első körben az éttermeket és szállodákat a válaszadók, mint amekkora arányban extra kedvezményeket, felmentéseket adnának a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek - máshogy mondva, komolyabb feszültségeket szülne, ha ugyan elérhetővé tennének bizonyos szolgáltatásokat, de csak az igazolvánnyal rendelkezők számára. Ebben szerepe lehet annak is, hogy egyelőre elég zűrzavarosnak tűnik a védettségi igazolványok rendszere - nem csak azt nem lehet tudni, mire jó a plasztikkártya, hanem sok esetben azt sem, ki, miért, milyen érvényességgel kaphatja meg, és ki marad ki a rendszerből látszólagos jogosultsága ellenére.

A nagy kérdésre, hogy mikor kezdődhet a lazítás, persze nem ad választ a konzultáció - már csak azért sem, mert erről nem kérdezték meg az állampolgárokat. A szombati adatok alapján 465 643 ember kapta meg eddig a második oltását is, 1 millió 54 ezer fő az első oltásán van túl, egy nap alatt 42 796 oltást tudtak beadni. 

A kérdőívben szereplő amint a járványügyi helyzet engedi kitétel is elég képlékeny megfogalmazás, nincs iránymutatás arra, milyen helyzetet ítélne ilyennek a kérdéseket feltevő kormányzat. A friss számok alapján mindenesetre a mostani biztos nem ez a helyzet: napról napra romlik a helyzet, dőlnek a szomorú rekordok - csúcson van az új fertőzöttek és a napi halálozások száma is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!