Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Baka F. Zoltán Baka F. Zoltán

Novemberben azt mondtuk, 4-6 százalék között lehet a minimálbér-emelés mértéke, most nagyon közel járunk ehhez.

Közismert, hogy idén év végén nem született megállapodás a munkaadói és munkavállalói szervezetek között a következő évi minimábér összegéről, így a mai nappal a tavalyi összegek maradtak hatályban. Ez nem jelenti azt, hogy a 161 ezer forintos minimálbér és a 210 600 forintos garantált bérminimum rögzült az egész évre, a feleknek még van idejük megállapodásra jutni az emelés mértékéről. Bár abban van vita, hogy az új évben születő megállapodás meg tud-e felelni a hatályba léptetés szabályainak: egyes vélemények szerint a visszamenőleges hatályba léptetés - január elsejére datálva - nem felelne meg a jogszabályoknak.

Egyelőre a tavalyi a hivatalos összeg (Fotó: MTI)
Egyelőre a tavalyi a hivatalos összeg (Fotó: MTI)

A nyilatkozatokon túl a kormány rendeletben is rögzítette a tárgyalások sikertelenségét a tegnapi Magyar Közlönyben. Az Orbán Viktor miniszterelnök ellenjegyezte jogszabály ezt tartalmazza:

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (a  továbbiakban: Mt.) 153.  § (4)  bekezdésétől eltérően a  kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és garantált bérminimum összegének 2020. évben esedékes felülvizsgálata a  2021. évben tovább folytatódik tekintettel arra, hogy a  2020. évben az  Mt. 153.  § (4)  bekezdése szerinti felülvizsgálat – az érdekképviseleti szervek megállapodásának hiányában – a naptári évben nem zárult le.

Egyelőre tehát a tavalyi összegekkel kell kalkulálniuk a munkáltatóknak. A felek jelenleg ott tartanak, hogy a foglalkoztatók megadnák a 3 százalékos emelést, míg a munkavállalók 5 százalékra vitték le az igényüket. A megállapodás feltétele lenne a szociális hozzájárulási adó év eleji újabb 2 százalékpontos csökkentése - a hatéves bérmegállapodás szerint - ám erre a kormány nem mutat hajlandóságot.

Lapunk munkatársa novemberben adott nyilatkozatot a minimálbér témájában aTrend Fm műsorának, 4-6 százalékos emelést tartva valószínűnek. Akkor a foglalkoztatók még semekkora emelést nem tartottak elfogadhatónak, az alkalmazotti képviseletek pedig 8-10 százalék körüli növelést szorgalmaztak, részben a környező országok minimálbér-szintjeinek elérése érdekében. 

Arra lapunk hívta fel először a figyelmet, hogy a minimálbér befagyasztása egy sor szociális ellátást is a tavalyi szinten rögzít. Amennyiben mégsem születne megállapodás a minimálbér emeléséről, akkor a táppénz vagy a gyed reálértéken veszítene, mert közben az infáció 3 százalékkal emelkedhet a kormány szerint. A Magyar Nemzeti Bank még ennél is magasabb, 3,5 százalék körüli inflációval számolt legutóbbi jelentésében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.