TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
mfor.hu

Összesen 2000 milliárd forint hitelállomány került be a moratóriumba.

A hitelmoratóriumról esett szó először az operatív törzs mai tájékoztatóján. Tállai András, a Pénzügyminiszter államtitkára ismertette a legfrissebb számokat.

 

Ezek szerint a bankok februári mérlegei alapján összesen 7,7 millió hitelszerődést tartottak nyilván, ebből 8 ezer volt vállalati, a többi lakossági.

Tállai András beszélt a pénzügyekről Tállai András beszélt a pénzügyekről

A veszélyhelyzetre tekintettel meghirdetett törlesztési móratóriummal 3600 milliárd forintot tudtak volna megtakarítani az érintettek, ha teljes mértékben igénybe veszik a lehetőséget. A lakossági ügyfelek 40 százaléka azonban a törlesztés folytatását választotta, míg a vállalatok mintegy 50 százaléka nem állította le a fizetést (a nagyvállalatok 70 százaléka döntött így, míg a kisvállalatoknál ez az arány alacsonyabb, 40 százalék).

Ezek alapján az év végéig 2000 milliárd forint maradhat a hiteladósoknál, ami a GDP mintegy 4,5 százaléka - közölte Tállai András. Aki felhívta a figyelmet, hogy a moratórium választása az év végéig szól, tehát ha időközben visszavonják a veszélyhelyzetet (amire akár a következő hetekben sor kerülhet), az sem befolyásolja a határidőt, sőt, a későbbiekben is lehet választani a törlesztés felfüggesztését. A cégeknél, a lakosságnál maradó összeg az álláshelyek megőrzését segíti, valamint a fogyasztás bővülését szolgálja - tette hozzá az államtitkár.

Elmondta még, hogy a Magyar Nemzeti Bank által meghirdetett Növekedési Hitelprogram Hajrá konstrukcióban 10 milliárd forintot vettek már igénybe a magyar vállalkozások. Az államtitkár végül kifejezte reményét, hogy a gazdaságvédelmi intézkedéseknek köszönhetően "hazánk a lehető leghamarabb kilábalhat a válságból", és az Európai Unió egyik legnagyobb gazdasági növekedéssel bíró tagállama lehet.

Ezt követően Müller Cecília vette át a szót. Az országos tisztifőorvos - mint fogalmazott - nagyon kedvező járványügyi adatokról tudott beszámolni, szerinte lecsengő szakaszában van a járvány.

Annak kezdete óta 3756-an fertőződtek meg igazoltan a koronavírussal, 58 százalékuk nő, amit arra lehet visszavezetni, hogy a kockázatnak jobban kitett idősebb korosztályban ők vannak többségben. A pozitív mintát mutató, 19 év alattiak száma mindössze 80 fő - jelezte, hogy mekkora eltérések vannak a korosztályok kitettsége között.

Statisztikai adatokat idézve elmondta, hogy az elhunytak 4 százalékánál nem tartottak nyilván számottevő alapvetegséget, vagy ilyet nem fedett fel a klinikai vizsgálat.

A vidéki óvodák, bölcsődék mai megnyitásáról azt mondta, hogy az intézmények felkészültek a gyermekek fogadására, de ha nem viszik be a kicsiket a szülők, azt igazolt hiányzásnak tekintik.

Elhangzott, hogy június elsejével (cikkünkben eredetileg július szerepelt) elindulnak a népegészségügyi szűrővizsgálatok, korosztályonként azoknál a betegségeknél, amelyek a leginkább veszélyeztetik a csoportba tartozókat. Így a középkorúaknál a mammográfiai szűrések, az idősebbeknél (70 felett) a vastagbél-szűrések, a fiatalabbaknál, 25 évtől a méhnyak-szűrések. Csak az egészségesek vehetnek részt a vizsgálatokon - figyelmeztetett  a tisztifőorvos.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.