Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Összesen 2000 milliárd forint hitelállomány került be a moratóriumba.

A hitelmoratóriumról esett szó először az operatív törzs mai tájékoztatóján. Tállai András, a Pénzügyminiszter államtitkára ismertette a legfrissebb számokat.

 

Ezek szerint a bankok februári mérlegei alapján összesen 7,7 millió hitelszerődést tartottak nyilván, ebből 8 ezer volt vállalati, a többi lakossági.

Tállai András beszélt a pénzügyekrőlTállai András beszélt a pénzügyekről

A veszélyhelyzetre tekintettel meghirdetett törlesztési móratóriummal 3600 milliárd forintot tudtak volna megtakarítani az érintettek, ha teljes mértékben igénybe veszik a lehetőséget. A lakossági ügyfelek 40 százaléka azonban a törlesztés folytatását választotta, míg a vállalatok mintegy 50 százaléka nem állította le a fizetést (a nagyvállalatok 70 százaléka döntött így, míg a kisvállalatoknál ez az arány alacsonyabb, 40 százalék).

Ezek alapján az év végéig 2000 milliárd forint maradhat a hiteladósoknál, ami a GDP mintegy 4,5 százaléka - közölte Tállai András. Aki felhívta a figyelmet, hogy a moratórium választása az év végéig szól, tehát ha időközben visszavonják a veszélyhelyzetet (amire akár a következő hetekben sor kerülhet), az sem befolyásolja a határidőt, sőt, a későbbiekben is lehet választani a törlesztés felfüggesztését. A cégeknél, a lakosságnál maradó összeg az álláshelyek megőrzését segíti, valamint a fogyasztás bővülését szolgálja - tette hozzá az államtitkár.

Elmondta még, hogy a Magyar Nemzeti Bank által meghirdetett Növekedési Hitelprogram Hajrá konstrukcióban 10 milliárd forintot vettek már igénybe a magyar vállalkozások. Az államtitkár végül kifejezte reményét, hogy a gazdaságvédelmi intézkedéseknek köszönhetően "hazánk a lehető leghamarabb kilábalhat a válságból", és az Európai Unió egyik legnagyobb gazdasági növekedéssel bíró tagállama lehet.

Ezt követően Müller Cecília vette át a szót. Az országos tisztifőorvos - mint fogalmazott - nagyon kedvező járványügyi adatokról tudott beszámolni, szerinte lecsengő szakaszában van a járvány.

Annak kezdete óta 3756-an fertőződtek meg igazoltan a koronavírussal, 58 százalékuk nő, amit arra lehet visszavezetni, hogy a kockázatnak jobban kitett idősebb korosztályban ők vannak többségben. A pozitív mintát mutató, 19 év alattiak száma mindössze 80 fő - jelezte, hogy mekkora eltérések vannak a korosztályok kitettsége között.

Statisztikai adatokat idézve elmondta, hogy az elhunytak 4 százalékánál nem tartottak nyilván számottevő alapvetegséget, vagy ilyet nem fedett fel a klinikai vizsgálat.

A vidéki óvodák, bölcsődék mai megnyitásáról azt mondta, hogy az intézmények felkészültek a gyermekek fogadására, de ha nem viszik be a kicsiket a szülők, azt igazolt hiányzásnak tekintik.

Elhangzott, hogy június elsejével (cikkünkben eredetileg július szerepelt) elindulnak a népegészségügyi szűrővizsgálatok, korosztályonként azoknál a betegségeknél, amelyek a leginkább veszélyeztetik a csoportba tartozókat. Így a középkorúaknál a mammográfiai szűrések, az idősebbeknél (70 felett) a vastagbél-szűrések, a fiatalabbaknál, 25 évtől a méhnyak-szűrések. Csak az egészségesek vehetnek részt a vizsgálatokon - figyelmeztetett  a tisztifőorvos.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.