<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p


			
		
		


		
		

Nagy-Britanniában elsőként a kijelölt kórházakban adják be a vakcinát, a tömeges oltások jövőre kezdődhetnek. Az EU-ban december végére kaphat engedélyt ez az oltóanyag. Oroszországban már jövő héten indulnak a tömeges oltások, saját vakcinával.

Már jövő héten megkezdi a brit állami egészségügyi szolgálat a koronavírus-ellenes oltások beadását, erősítette meg tegnap Matt Hancock brit egészségügyi miniszter azután, hogy a brit gyógyszerfelügyeleti hatóság a világon elsőként engedélyezte a Pfizer/BioNTech-vakcina forgalmazását, írja laptársunk, a Privátbankár.hu.

Tájékoztatása szerint az oltások beadása a kijelölt kórházakban indul, majd kiterjed a helyi közösségi ellátó szolgálatokra és a körzeti orvosi rendelőkre, idővel pedig a patikákban is hozzá lehet majd jutni oltóanyaghoz.

A vakcina már megvan. (Illusztráció. Pexels/Chokniti Khongchum)A vakcina már megvan. (Illusztráció. Pexels/Chokniti Khongchum)

Harmadik lépésként tömeges befogadóképességű helyszíneken, például konferenciaközpontokban és sportlétesítményekben is oltási központokat alakítanak ki.

Összességében a vakcinák alkalmazása jövőre válik majd tömegessé.

Ami a beoltandók sorrendjét illeti, a lista élén az idősotthonok lakói és gondozóik állnak. Utánuk a 80 éven felüliek, valamint az egészségügyi ellátás és a gondozói szolgálatok első vonalában dolgozók, majd a 75, a 70 és a 65 éven felüliek következnek.

A 65 éven felüliekkel egy csoportba tartoznak azok a 16-64 év közöttiek, akiknek olyan krónikus alapbetegségük van, amely növeli a súlyos szövődmények, illetve a halálozás kockázatát koronavírus-fertőzés esetén.

Ezt követően kapja meg az oltást a többi 60, 55 és 50 éven felüli, végül pedig a fiatalabb korcsoportok következnek.

További részletek a Privátbankár.hu cikkében.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.