<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

Milyen korona-krach?

A taoprogram 2011-es bevezetése óta 923 milliárd forintot gyűjtöttek össze a sportszövetségek és -egyesületek, derül ki azokból a válaszokból, amelyeket a hat kedvezményezett sportág szövetsége adott a 24.hu körkérdésére.

A taózásnak a koronavírus-évad se tett be. Viszont a top kedvezményezett sportágak listájának élén bizonyos elmozdulások figyelhetők meg, a 2020/21-es idényre a kéziszövetség 23,8 milliárd, míg a korábban legtöbbet kapó Magyar Labdarúgó Szövetség 21,5 milliárd forint lehívásáról számolt be.

Egyelőre valószínűleg nem helycseréről van szó, hanem arról, hogy az MLSZ-nél lassabban számolják el a társasági adóból származó támogatásokat, mert egy évvel ezelőtt is úgy tűnt, a kézilabda lesz a fő kedvezményezett, de idővel a foci csak lehívott annyi pénzt, hogy megint az végzett az élen a szezon végén. A 24.hu szerint a tendencia azonban egyértelmű: míg a program első éveiben háromszor annyi pénz jutott a labdarúgásra, mint a második legnépszerűbb látványcsapatsportra, mostanra a különbség már csak másfélszeres.

Ha csak az egyes klubokat nézzük, akkor továbbra is az Orbán Viktor által életre hívott Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány (FUNA) a pénzzel leginkább megszórt entitás. A miniszterelnök falujába tíz év alatt 36,3 milliárd forint futballtámogatás érkezett:

tavaly a Felcsút 3 milliárd 873 millió forinthoz jutott hozzá.

Jellemzően korábban is a FUNA volt a legtaózottabb taócélpont, ez alól csak a 2019/2020-as évad jelenti a kivételt, amikor Orbán Viktor eggyel ezelőtti kedvenc fociklubja, a Fehérvár több pénzt kapott. Ők akkor azonban kétszer annyi közpénzt – 2 milliárd 584 millió forintot – gyűjtöttek, a FUNA meg csak 1 milliárd 323 milliót. Most a Fehérvár javára mindössze 108,5 millió forintot hagyott jóvá a szövetség, és egyelőre ezt az összeget sem hívta le a klub.

Összességében tíz év alatt taózásból

  • 356,7 milliárd forintot kapott a magyar foci,
  • míg kézilabdára 213,9 milliárd,
  • kosárlabdára 149,8 milliárd,
  • vízilabdára 93 milliárd
  • jégkorongra 78,4 milliárd forint ment ez idő alatt.
  • A tao-programhoz négy éve csatlakozó röplabda 31,2 milliárd forintnak örülhetett eddig.