2019. március 12. 11:03

A csaknem 650 milliárd forintos nettó nyereséget 42 ezer milliárdos összesített mérlegfőösszeg mellett érte el a tavaly még 37 hitelintézetből álló szektor. Tovább, közel 62 százalékra nőtt az öt legnagyobb bank részesedése.

Továbbra is az Orbán Viktor által elvárt ötven százalék felett van a nemzeti tulajdonban lévő bankok aránya a mérlegfőösszegek alapján, egészen pontosan 55,4 százalékot tett ki 2018 végén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma közzétett prudenciális jelentéséből. A külföldi bankok tulajdonosainak több mint nyolcvan százaléka az euróövezetben tevékenykedik.

Megugrottak a működési bevételeik, de a költségeik is Megugrottak a működési bevételeik, de a költségeik is

A 13 bankcsoportból, 13 egyedi hitelintézetből és prudenciális szempontból hitelintézetnek minősülő 2 pénzügyi vállalkozásból, valamint a tavaly még 9 (azóta – ahogy azt az mfor.hu megírta – a Banco Primus kivonulása miatt 8) fióktelepből álló hazai hitelintézeti szektor eszközei között legnagyobb arányt kitevő hitelállomány 25,4 ezer milliárd forintra rúgott 2018 végén, ez mintegy 16 százalékkal haladja meg a három évvel korábbit. Ugyanezen idő alatt a kötvényállomány több mint kétszer jobban, csaknem 3 ezer milliárddal, 10,4 ezer milliárdra ugrott.

Az alacsony kamatkörnyezet fényében némileg meglepő, hogy a bankok forrásainak négyötöde – hasonlóan az előző évekéhez ­– a magunk mögött hagyott évben is a náluk elhelyezett betétekből származott. Különösen úgy, hogy a bankok által kibocsátott, hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok aránya a forrásokon belül a 2015 végi 6,5-ről 2018 végére 4,9 százalékra mérséklődött.

Kis mértékben, de tovább folytatódott a bankszektor koncentrációja, az 5 legnagyobb hitelintézet eszközállományon belüli részesedése az elmúlt egy évben 60,8-ról 61,6 százalékra nőtt. Ez az arány 2014 végén még 58 százalék volt.

A bankszektor likviditási helyzete az ügyfélbetétek rendelkezésre állásán túl is megnyugtatónak nevezhető – állapította meg az MNB. A hitel/betét arány az elmúlt három évben nem változott, 83-90 százalék között ingadozott.

A hiteleknek már csak 5,4 százaléka volt 2018 végén nem teljesítő, ez közel harmadával alacsonyabb a három évvel korábbinál. Ez az arány a vállalatoknál 5,5, míg a háztartásoknál 9,8 százalék volt a tavalyi év zárásakor. A késedelmes állományok alakulása hasonló képet mutat. Míg azonban a lakosság késedelmes hiteleinek túlnyomó része 90 napon túli, addig a vállalatoknak csak a fele ilyen. Egyébként a bankok több mint felének hitelállományában 5 százaléknál kevesebb a nem teljesítő, ez az arány a szektor 13,5 százalékának tíz százalék feletti.

Stabilnak tekinthető a hazai bankok tőkehelyzete. Összesített saját tőkéjük három év alatt több mint 40 százalékkal, 4,7 ezer milliárdra emelkedett. A rendelkezésre álló teljes szavatoló tőkéjük a 2015 végi 3301 milliárdról 2018 végére 3953 milliárd forintra emelkedett úgy, hogy a 2018. évi nyereség a szavatoló tőkében még egyetlen banknál sem jelenik meg – hívta fel a figyelmet az MNB.

A bankszektor 2018-ban konszolidált szinten elért 648,3 milliárd forintos nettó tárgyévi eredménye 9,6 százalékkal magasabb az előző évinél. Hárman zártak veszteséggel, szemben a 2015 végi 14-gyel. A tavalyi eredmény növekedésében domináns szerepe volt a működési bevételek 19 százalékos gyarapodásának. Figyelemre méltó ugyanakkor, hogy a bankok működési költségei is 15,4 százalékkal emelkedtek – vélhetően az ihlette az MNB minap ismertetett versenyképességi programjának azon kitételét, miszerint a hazai hitelintézetek drágán és költségesen tevékenykednek.

Ám a 2018-as eredmény magasabb is lehetett volna, ha a bankok nem kényszerültek volna az előző évinél csaknem 40 milliárd forinttal magasabb, nettó 57,6 milliárdos értékvesztésre és céltartalékképzésre.

Elgondolkodtató, hogy a növekvő saját tőke- és eszközállományal összhangban a magasabb eredmények nem párosultak a jövedelmezőségi mutatók számottevő javulásával: az évesített tőkearányos jövedelmezőség (RoE) csak enyhén, 13,2-ről 13,4 százalékra nőtt, az eszközarányos jövedelmezőség (RoA) lényegében 1,5 százalékon stagnált, miközben a költség-hatékonyság kismértékben javult, a költség/bevétel hányados (CIR) 64,8-ről 62,8 százalékra csökkent. Tucatnyi bank ért el 1 százalék feletti eszközarányos nyereséget, míg a számuk három éve kilenc volt.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.