<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egészen kacifántos történet zajlott le Balmazújvárosban az elmúlt években. Ha valaki azt gondolta volna, hogy a közpénzből felhabosított fociklub két évvel ezelőtti bukása után leáll az állami pénzpumpa, tévedett. Idén ugyanis közpénzből magánosította fideszes képviselő egyesülete a stadion egy meghatározott tulajdoni hányadát.

Volt egyszer egy balmazújvárosi fociklub, mely a mérhetetlen állami pénzpumpa és a Nemzeti Együttműködés Rendszerének törzszülötte lett. A fociklub története tökéletes képet mutat arról, mi az eredménye a megfelelő alapok nélküli építkezésnek, hogy hiába a pénz, azzal szakmaiság nélkül nem lehet nagyívű sikereket elérni. A 2010 utáni kegyelmi állapot a foci világában arra viszont kiválóan jó volt, hogy egyéni - egyébként irreális - ambíciókhoz korlátlan pénzforrás társuljon.

Ezt a lehetőséget ismerte fel 2011-ben a balmazújvárosi Tiba István, fideszes országgyűlési képviselő, és úgy döntött, a hajdúsági kisváros - ahol csak kicsivel laknak többen, mint a szintén NER-szülött csapattal rendelkező Kisvárdán - megérdemel egy NBI-es focicsapatot. Az akkor NBII-ben játszó csapat végül 2016-2017-es bajnokságban harcolta ki magának a feljutást, az NBI-es éra azonban tiszavirág életű volt.

Pedig Tiba István mindent megtett: még törvénymódosító javaslatot is elfogadtatott az országgyűléssel, hogy a sportklubok mentesüljenek a játékosaik bére utáni adófizetéstől, ezzel is jelentős megtakarítást biztosítva számukra. Az más kérdés, hogy az így felszabaduló összegeket jellemzően visszaforgatták a bérekbe. Egyébként Tiba Istvánék sem szerénykedtek, hiszen az átlagfizetés az NBI-es szezon kezdetén egymillió forint volt a csapatnál, a legjobban fizetett játékos pedig több mint 2 millió forintot vihetett haza. Hiába azonban a magasabb bérigényű minőségibb játékosok leigazolása, a csapat nem tudott bent maradni az NBI-ben. Ez pedig gyakorlatilag a közelgő haláltusa első jele volt.

Amikor még minden szép volt (Fotó: MTI)Amikor még minden szép volt (Fotó: MTI)

Anyagilag ugyanis sem az NBII-ben, sem pedig az NBI-ben nem tudtak nyereségesen működni. A 2017/18-as szezon 58 milliós veszteségét az NBI-ben 1,8 milliós mínuszra javították.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.