2019. április 18. 19:35

Azok alapján, amit az elmúlt hónapokban lehetett hallani a klubról, egyáltalán nem okozhat meglepetést a tavalyi veszteséges év.

Szerdán kerül a balmazújvárosi képviselő testület elé a helyi fociklub mögött álló cég tavalyi beszámolója, mely az eddig szállingózó híreknek megfelelően nem fest rózsás képet a csapat mögött álló cég állapotáról. Egyszerűen megfogalmazva akkora veszteséget termeltek 2018-ban, hogy az egy pillanat alatt eltüntette a cég saját tőkéjét. De kezdjük a legelején!

A Balmazújváros Sport Kft. 2018-ban már az NBII-ben kezdte meg a szereplését, ami az árbevételen is meglátszik, hiszen a korábbi 456,8 millió forint után 409,9 millió folyt be a kasszába, ám, hogy ez miből jött össze, azt a beszámolóban nem részletezik. Ezt a közel 50 milliós csökkenést az egyéb bevételek nem tudták ellensúlyozni, előző évhez képest ugyanis mindössze 3 millióval többet, 275 milliót könyveltek el ezen a soron.

Bár a bevételek csökkentek, a költségeket ezzel párhuzamosan nem sikerült lefaragni, sőt! Igaz, anyagjellegű ráfordításként a korábbi 218 millió helyett "csak" 202-t könyveltek el, a személyi jellegű ráfordítások több mint 100 millió forinttal emelkedtek. A 2017-es 383,3 millió után 486,9 milliót tüntettek fel ezen a soron - vagyis 27 százalékkal többet költöttek bérekre, hiába estek ki az NBI-ből. Az első osztályból való kiesés általában azzal szokott járni, hogy a költségesebb játékosoktól megválnak, kicsit visszább fogják a költségeket, főként a bérköltségeket is; úgy tűnik, Balmazújvárosban ennek az ellenkezője történt.

A személyi jellegű ráfordítás megugrására részben adhat magyarázatot az, hogy a dolgozók statisztikai létszáma 39 főről 44-re emelkedett. Az átlagbér kiszámításához a bérköltséget kellene ismerni, ezt viszont sem a kiegészítő mellékletben, sem az eredménykimutatásban nem árulják el. Jellemző viszont, hogy a bérköltség a személyi jellegű ráfordítások nagyjából 85 százalékát teszik ki, így most becslésünk során mi is ezzel az aránnyal számolunk. Ez alapján a bérköltség 413,89 millió forint lehetett az egy évvel korábbi 325,8 millió után. Az átlagbér így a 2017-es 696 ezer forintról 783 ezer forintra emelkedhetett a Kft.-nél, azt azonban meg kell jegyezni, hogy ez nemcsak a focisták, hanem minden alkalmazottra vonatkozó átlagbér, tehát a játékosok akár milliós fizetése és a minimálbéres alkalmazottak bére is benne van.

Mindezek eredményeként üzemi szinten is már tetemes veszteséget hozott össze a cég, 215 millió forintos mínuszt, ami lényegében megegyezik az adózás előtti eredménnyel. Az üzemi veszteséget a pénzügyi veszteség és a 738 ezer forintos adófizetési kötelezettség hízlalta tovább némileg, így végeredményben

a 2017-es 1,8 milliós veszteség után 216,1 milliós mínuszt mutatott ki a Balmazújváros Sport Kft.

Ez olyan tetemes veszteség, hogy a csekély 20 millió forintos saját tőkét 195 millió forintos mínuszba húzta, vagyis egyszerűen megfogalmazva, teljesen elfogyott a cég saját tőkéje. Ebben az esetben - főleg, ha a mínusz az idei évben is marad -, tulajdonosi befizetésre és tőkerendezésre van szükség. A klub helyzete azonban még egy fokkal ennél is nehezebb, hiszen a korábbi 84,7 milliós kötelezettséget 133,7 millió forintosra növelték. A dokumentumokból csak annyi derül ki, hogy a tartozás a rövid lejáratú kötelezettségként jelenik meg a társaság könyveiben.

Bár a számok tulajdonosi beavatkozást, tőkeinjekciót követelnek, a helyi, nem feltétlenül focibarát városvezetés a kért és irreálisan nagy 453 millió forintos önkormányzati támogatáshoz nem járult hozzá, így átmeneti segítségként a kormány 100 millió forintos mentőövet dobott a Kft.-nek sportcélú működés támogatása címen.

A kiegészítő mellékletből és az eredménykimutatásból sem derül ki, hogy ebből mennyit tesz ki a bérköltség, így csak a változások szemléltetésére alkalmas becsléssel tudunk élni. 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.