2p

Érsekcsanádon a hivatal 4, a könyvtár és a művház 2-2 napig lesz nyitva, bezárhat az óvoda és a bölcsöde, de a közvilágítás is veszélyben.

Felső Róbert, Érsekcsanád polgármestere a Facebookon számolt be arról, milyen nehéz döntéseket kell hozni az általa vezetett településen az energiaárak elszállása miatt.

"A hivatal 4 napos munkarendre tér át, a könyvtár és a művelődési ház heti kétszer lesz nyitva. A magánrendezvények a Művelődési Házban megszűnnek.
A nyitvatartási időben minden épületünkben maximum 20 fok lehet, azon kívül 16 fok, hogy az épület ne hűljön ki"

- írja a polgármester, aki úgy látja, "az óvoda fűtése és gyermekétkezése fenntarthatatlan", de szeretne valamilyen megoldást találni, hogy ne kelljen bezárni az óvodát és a bölcsödét. A gépjárművek, fűnyírók tankolását is a minimumra csökkentik, korlátozzák a nyomtatást, de a tisztítószerek, kéztörlők és irodaszerek használatát is "átgondolják".

Nagy kérdés, hogy mi lesz a közvilágítással.

"Mivel az alkonykapcsolós, így nem lehet átállítani kisebb időtávra, így a kérdés, hogy lesz-e közvilágítás, vagy sem. Sajnos a jelen feltételek mellett egyszerűen nem lehet kifizetni az áramszámlát"

- íra Felső Róbert.

Egy újabb bejegyzésében a polgármester beszámolt arról is, milyen ötleteket kaptak a további takarékoskodásra. Sok szülő jelezte például, hogy nem tartanak igényt uzsonnára a gyermekétkeztetésben, a könyvtár és művelődési ház pedig részben összeköltözhet.

"A könyvtár hétfőn-kedden lesz fűtve, a Művelődési Ház csütörtökön-pénteken. Viszont a művelődésszervező tud majd szervezni a könyvtárban is, amikor ott van meleg. A könyvtáros fogja csinálni a házhoz történő kiszállításos kölcsönzést, és amikor úgy van, akkor meg a fűtött Művelődési Házban intézi laptopról a dolgait. Mindkét épületben a fűtött napokon jöhetnek a civil szervezetek, a falugazdász, iskolai-óvodai csoportok. De éppen oda, ahol fűtünk."

Elképzelhető, hogy a közvilágítás fenntartására is találnak valamilyen megoldást.

"A közvilágításra is jött egy jó ötlet egyfajta csökkentett üzemmódra. Kérdés, hogy ez nálunk működhet-e. Ezt ma megbeszélem a szolgáltató illetékesével"

- írta a polgármester.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!