<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Érsekcsanádon a hivatal 4, a könyvtár és a művház 2-2 napig lesz nyitva, bezárhat az óvoda és a bölcsöde, de a közvilágítás is veszélyben.

Felső Róbert, Érsekcsanád polgármestere a Facebookon számolt be arról, milyen nehéz döntéseket kell hozni az általa vezetett településen az energiaárak elszállása miatt.

"A hivatal 4 napos munkarendre tér át, a könyvtár és a művelődési ház heti kétszer lesz nyitva. A magánrendezvények a Művelődési Házban megszűnnek.
A nyitvatartási időben minden épületünkben maximum 20 fok lehet, azon kívül 16 fok, hogy az épület ne hűljön ki"

- írja a polgármester, aki úgy látja, "az óvoda fűtése és gyermekétkezése fenntarthatatlan", de szeretne valamilyen megoldást találni, hogy ne kelljen bezárni az óvodát és a bölcsödét. A gépjárművek, fűnyírók tankolását is a minimumra csökkentik, korlátozzák a nyomtatást, de a tisztítószerek, kéztörlők és irodaszerek használatát is "átgondolják".

Nagy kérdés, hogy mi lesz a közvilágítással.

"Mivel az alkonykapcsolós, így nem lehet átállítani kisebb időtávra, így a kérdés, hogy lesz-e közvilágítás, vagy sem. Sajnos a jelen feltételek mellett egyszerűen nem lehet kifizetni az áramszámlát"

- íra Felső Róbert.

Egy újabb bejegyzésében a polgármester beszámolt arról is, milyen ötleteket kaptak a további takarékoskodásra. Sok szülő jelezte például, hogy nem tartanak igényt uzsonnára a gyermekétkeztetésben, a könyvtár és művelődési ház pedig részben összeköltözhet.

"A könyvtár hétfőn-kedden lesz fűtve, a Művelődési Ház csütörtökön-pénteken. Viszont a művelődésszervező tud majd szervezni a könyvtárban is, amikor ott van meleg. A könyvtáros fogja csinálni a házhoz történő kiszállításos kölcsönzést, és amikor úgy van, akkor meg a fűtött Művelődési Házban intézi laptopról a dolgait. Mindkét épületben a fűtött napokon jöhetnek a civil szervezetek, a falugazdász, iskolai-óvodai csoportok. De éppen oda, ahol fűtünk."

Elképzelhető, hogy a közvilágítás fenntartására is találnak valamilyen megoldást.

"A közvilágításra is jött egy jó ötlet egyfajta csökkentett üzemmódra. Kérdés, hogy ez nálunk működhet-e. Ezt ma megbeszélem a szolgáltató illetékesével"

- írta a polgármester.