<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Sokan pedzegetik, hogy a pedagógusok egyre nagyobb harcában fontos lenne más szakmák csatlakozása is, különösen a másik hányattatott sorsú terület, az egészségügy képviselőinek a megjelenése. Számtalan diák, szülő, civil, szakszervezet, intézmény és szervezet után tegnap a Magyar Orvosi Kamara, valamint a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara is a szolidaritásáról biztosította a tanárokat.

Még a nyáron Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter mondta, hogy mind a pedagógusok, mind az egészségügyi szakdolgozók béremelésének fedezete is az uniós alapban van, melyet Brüsszel visszatart Magyarországtól. Ezért egyesek szerint az oktatásban és az egészségügyben dolgozók közös fellépése talán nagyobb hatással lehetne a döntéshozókra.

A parlament ablakából. A következő sztrájk október 14-én lesz, de a diákok október 23-án is erre készülnek. Fotó: Facebook/Malatinszky Dávid/Jámbor AndrásA parlament ablakából. A következő sztrájk október 14-én lesz, de a diákok október 23-án is erre készülnek. Fotó: Facebook/Malatinszky Dávid/Jámbor András

Nos, a Pedagógusok Világnapjára szervezett egésznapos sztrájk és az ehhez kapcsolódó eseményfüzérek nyomán a Magyar Orvosi Kamara – amelyet múlt héten még a Pintér Sándor által kiadott, megkérdezésük nélkül összeállított egészségügyi átalakítás terve sokkolta le –, hivatalosan is kinyilvánította, hogy teljes mellszélességgel a pedagógusok mellett áll.

„Sok minden megváltozott az első pedagógus megjelenésétől, de az alapok nem. Egy csoport, nép hosszabb távú túlélését és fejlődését, civilizációjának fokát ma is meghatározza, hogyan örökíti tovább a tudást, hogyan gondoskodik az elesettekről, betegekről – és hogyan, mennyire becsüli meg az ezt a feladatot végző oktatókat és gyógyítókat” – írja Dr. Svéd Tamás, a MOK főtitkára, aki szerint sajátos módon ma Magyarországon a fejlődésben leginkább megrekedt, az ország általános fejlettségéhez képest leginkább elmaradott két terület éppen az oktatás és az egészségügy.

„S noha lenne bőven teendő az egészségügyben is, a kettőből a nagyobb pofonokat e pillanatban az oktatás, s benne a pedagógusok kapják. Ez pedig nagyon nem jó így. Oktatás nélkül nincs fejlődés, nincs alkalmazkodás – pedig ezekre hatalmas szükségünk lenne felgyorsulva változó, válságok sújtotta világunkban.

Tanár nélkül nincs jövő.

Ezért mi, a Magyar Orvosi Kamara vezetősége ezúton kinyilvánítjuk szolidaritásunkat minden, a diákjaiért, az oktatás színvonaláért, így végső soron önmagáért és értünk is kiálló pedagógussal!” – zárul a közlemény.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara tegnap már másodszor biztosította a pedagógusokat, hogy továbbra is szolidaritást vállal velük, s hogy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetét és a Pedagógusok Szakszervezetét támogatja a 2022. január 31-én megfogalmazott céljaikban és követeléseikben.

„Számos egészségügyi végzettségű tagtársunk végez oktatói tevékenységet az egészségügyi és szociális szakképzésben, így maximálisan ismerjük és átérezzük a helyzetüket” – teszik hozzá.

Mint ismeretes: több, mint egy évvel ezelőtt, 2021. augusztus 1-jén, amikor az egészségügyi szakdolgozók úgy érezték, hogy a döntéshozók nem hallgatták meg kéréseiket a bérrendezésről, az új szolgálati jogviszonnyal kapcsolatban őket érintő anomáliákról, a méltánytalan bánásmódról és a kiszolgáltatott helyzetükről, a budapesti Hősök terére összehívott nagygyűléssel kívántak üzenni a döntéshozóknak, hiszen a szolgálati jogviszonyt alá nem írókkal, illetve az azóta távozókkal együtt 8-10 ezer ápoló hiányzik az ellátásból.

A tüntetéshez több szakszervezet is csatlakozott, köztük a pedagógus szakszervezetek képviselői is jelen voltak.

  

Frissítés: Az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetségének (OSZSZ) tagjai, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Szakszervezete, a Kanizsai Kórházi és Egészségügyi Dolgozók Szakszervezet, a Pécsi Tudományegyetem Integrált Egészségügyi Szakszervezete, Semmelweis Érdekvédelmi Szövetség és a Szegedi Tudományegyetem Egészségügyi Szakszervezete szintén szolidaritásáról és támogatásáról biztosította a sztrájkoló tanárokat.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.