2p

Megszületett a megállapodás az almatermelők és az Austria Juice között, kezdődhet a léalma beszállítása a feldolgozóba. 

Hetek óra tartó demonstráció végét jelenti az a megállapodás, mely szerdán köttetett az almatermelők és az Austria Juice között. A feldolgozó hajlandó megadni a léalmáért a nettó 20 forint kilónkénti árat, a hosszútávú szerződéssel rendelkező gazdáknak rezisztens fajtákért nettó 22 forintot adnak kilónként - tájékoztatta a Szon.hu-t a Bakti János, a több mint két hétig tartó demonstráció egyik főszervezője, a tárgyalások állandó résztvevője. 

Mint arról mi is beszámoltunk a feldolgozó megalázóan alacsony, 13 forintos felvásárlási árat ajánlott a léalma kilójáért, aminek elfogadása az egész ágazat jövőjét megpecsételte volna. Ez az összeg ugyanis nemhogy az önköltségi árat nem fedezte volna, hogy legalább nullszaldóra jöjjenek ki a termelők, de még a betakarítás és a beszállítás költségére sem lett volna elég. 

Fotó: MTI
Fotó: MTI

A mostani megállapodás azonban nem jelenti azt, hogy a termelőket ne érné veszteség. Korábban határozottan kiálltak amellett, hogy 25 forintos ár alatt nem fognak beszállítani a feldolgozóknak. Ez az az ár, ami legalább az alma termelési költségeit fedezi, másrészt Lengyelországban is ugyanilyen árat ad a feldolgozó a léalma kilójáért. Az Austria Juice viszont annak ellenére nem fogadta el a termelők 25 forintra vonatkozó követelését, hogy figyelembe veszik a lengyel - ezzel azonos - árat. 

A demonstráció ideje alatt egyes becslések szerint több mint 100 ezer tonna almát hagytak a gazdák elrohadni. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!