<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Megszületett a megállapodás az almatermelők és az Austria Juice között, kezdődhet a léalma beszállítása a feldolgozóba. 

Hetek óra tartó demonstráció végét jelenti az a megállapodás, mely szerdán köttetett az almatermelők és az Austria Juice között. A feldolgozó hajlandó megadni a léalmáért a nettó 20 forint kilónkénti árat, a hosszútávú szerződéssel rendelkező gazdáknak rezisztens fajtákért nettó 22 forintot adnak kilónként - tájékoztatta a Szon.hu-t a Bakti János, a több mint két hétig tartó demonstráció egyik főszervezője, a tárgyalások állandó résztvevője. 

Mint arról mi is beszámoltunk a feldolgozó megalázóan alacsony, 13 forintos felvásárlási árat ajánlott a léalma kilójáért, aminek elfogadása az egész ágazat jövőjét megpecsételte volna. Ez az összeg ugyanis nemhogy az önköltségi árat nem fedezte volna, hogy legalább nullszaldóra jöjjenek ki a termelők, de még a betakarítás és a beszállítás költségére sem lett volna elég. 

Fotó: MTI
Fotó: MTI

A mostani megállapodás azonban nem jelenti azt, hogy a termelőket ne érné veszteség. Korábban határozottan kiálltak amellett, hogy 25 forintos ár alatt nem fognak beszállítani a feldolgozóknak. Ez az az ár, ami legalább az alma termelési költségeit fedezi, másrészt Lengyelországban is ugyanilyen árat ad a feldolgozó a léalma kilójáért. Az Austria Juice viszont annak ellenére nem fogadta el a termelők 25 forintra vonatkozó követelését, hogy figyelembe veszik a lengyel - ezzel azonos - árat. 

A demonstráció ideje alatt egyes becslések szerint több mint 100 ezer tonna almát hagytak a gazdák elrohadni.