2p

Örülhetnek a munkavállalók, egy felmérés szerint jövőre emelkedni fog a fizetésük, és annak vásárlóereje is.

Jövőre nőhet a dolgozók keresetének vásárlóereje, a cégek 2024-ben 5 és 12 százalék közötti béremelést hajthatnak végre, miközben úgy tűnik, sokan újra megkövetelik a rendszeres irodai jelenlétet - állapította meg a Grafton Recruitment toborzócég legújabb felmérése alapján, amelyről közleményben tájékoztatta az MTI-t kedden.

A közlemény szerint egyre több pozícióban érhető el az egymillió forintos bruttó átlagbér, miután a legtöbb területen 10 százalék körüli volt a béremelkedés. Példaként említik, hogy a főkönyvelők fizetése 1-1,8 millió forint között mozog, az üzleti szolgáltatóközpontokban 1-1,3 millió forint között alakul a seniorok bére. A feldolgozóiparban még ritkák az 1 millió feletti bérek, de az IT-szektorban egyre jellemzőbbek a 2 millióval kezdődő bérajánlatok. Megjegyezték, hogy a magasan képzett, nyelveket beszélő IT szakemberek iránt továbbra is nagy a kereslet, ők az idén munkahelyváltással akár 20-40 százalék közötti béremelést is ki tudtak harcolni.

A felmérés szerint a vállalatok jövőre legalább 5 százalékos béremelést hajthatnak végre, a többség 10 százalék körüli szintre merészkedik majd, a piac teteje pedig 12 százalék körül lehet - közölték, hozzátéve, hogy így jövőre a legtöbb dolgozó fizetésének vásárlóereje emelkedhet.

A kutatás szerint a dolgozók 70-75 százaléka kész elhagyni jelenlegi munkahelyét, ami kiemelkedően magas szint. A dolgozóknak ugyanakkor a béremelés mellett a legfontosabb a munka-magánélet egyensúlya, az általános irodai légkör, illetve a jó csapat. A karrierlehetőség lejjebb csúszott a preferencialistán - idézi a közlemény Farkas Tamást, a toborzócég vezetőjét.

A Grafton összesen 2810 munkavállaló és 224 munkáltató válaszait elemezte felmérésében, amely 2023 második és harmadik negyedévében zajlott. A bérsávokat a közlemény szerint összesen több mint 72 ezer béradat feldolgozásából állapították meg.

A Gi Group Holding több mint 25 éves múltra visszatekintő cégcsoport, teljeskörű munkaerőpiaci szolgáltatóként több mint 22 ezer partnerrel dolgozik együtt évente. A cégcsoport több mint 34 országban van jelen, 650 kirendeltséggel közel 8000 munkavállalót alkalmaz. Magyarországon a vállalat jelenleg a Gi Group, a Grafton Recruitment és a Wyser brandekkel képviselteti magát.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!