3p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter ismertette az állami vagyon összetételét.

Az állami vagyon értéke 2010 óta megduplázódott, a 2010. évi 11,6 ezer milliárd forintról 2022-re 21,8 ezer milliárd forintra emelkedett, és a GDP 25 százalékát teszi ki - hangsúlyozta Nagy Márton hétfőn a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. szerepéről, eredményeiről és 2024. évi céljairól tartott sajtótájékoztatón, Budapesten.

Az MTI tudósítása szerint a nemzetgazdasági miniszter kiemelte, az országleltárnak köszönhetően a nyilvántartási rendszer szinte teljeskörű, az állami vagyon jelentős része ingatlan, további tétel a részesedés és az egyéb vagyonelem.

Az állami vagyon jelentős része ingatlan
Az állami vagyon jelentős része ingatlan
Fotó: Mfor/Mester Nándor

Nagy elmondta, az MNV Zrt. 2023-ban a tervezett 22,7 milliárd forint bevétellel szemben 31,8 milliárd forintot ért el, ebből 18,1 milliárd forintot tett ki az ingatlanok értékesítése. Az MNV Zrt.-nél az idén 39,2 milliárd forint bevétellel számolnak, ebből 32,7 milliárd forintot tesz ki az állami ingatlanok értékesítése.

A nemzetgazdasági miniszter rámutatott arra, hogy az állami feladat ellátásához nem szükséges ingatlanvagyon értékesítését felgyorsítják a magánszektor számára. A vagyonértékesítés bevételének emelkedése mögött az is meghúzódik, hogy tavaly feltérképezték a minisztériumoknál lévő állami ingatlanokat, köztük az értékesíthetőket, a jövőben pedig számba veszik a háttérszervezeteknél, állami vállalatoknál lévőket is.

Nagy Márton kitért arra, hogy az MNV Zrt. 2021-ben ért el csúcsbevételt, 66,6 milliárd forintot, ez 2022-ben 49,9 milliárd forintra, 2023-ban 31,8 milliárd forintra mérséklődött, a csökkenő tendenciát 2024-ben sikerül megállítani a tervezett 39,2 milliárd forint bevétel révén.

Lakner Zsuzsa, az MNV Zrt. vezérigazgatója kifejtette, az MNV Zrt.-nél a jogszabályi előírásoknak megfelelően átlátható módon stratégiai állami vagyongazdálkodást vezettek be, egyebek közt az országleltár alapján meghatározták az állami közfeladat ellátásához szükséges, illetve az értékesíthető vagyonelemeket.

Ismertette, hogy jelenleg 256 ezer vagyonelem szükséges a központi költségvetési és egyéb állami szervezeteknek az állami feladatok ellátásához, és ezeket azoknak a szervezeteknek adták át, akik a feladat elvégzéséhez használják. Az MNV közvetlen kezelésében országosan mintegy 21 ezer vagyonelem van, ezek nagyon heterogén összetételűek.

Az MNV Zrt. vezérigazgatója kitért arra, hogy sikeres az állami vagyon eladására kialakított elektronikus aukciós rendszerük, amelynek 16 ezer felhasználója van. Jelezte, a piac ösztönzése érdekében bevezették az elektronikus árlejtés lehetőségét, érdeklődés hiánya esetén alacsonyabb kikiáltási áron ismét meghirdetik az eladásra szánt ingatlant. A gyakorlat azt mutatja, hogy árlejtés esetén erős verseny alakulhat ki, és magas áron kelhet el az ingatlan. Hasonló transzparencia alapján működik a bérleti díjakra kialakított rendszerük is - tette hozzá.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!