2p

Az Országgyűlés elfogadta a Közbeszerzési Hatóság éves beszámolóját.

Az Országgyűlés elfogadta a Közbeszerzési Hatóság (KH) éves beszámolóját, amely szerint 2023-ban a közbeszerzések összértéke elérte a 2869,1 milliárd forintot - közölte a KH hétfőn az MTI-vel.

A beszámoló szerint tavaly az ajánlatkérők 7964 eredményes közbeszerzési eljárást folytattak le, 0,9 százalékkal többet, mint 2022-ben. Egy eljárásra átlagosan 7,6 ajánlat jutott, ez szintén magasabb érték a korábbi évekhez képest. 

A hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások aránya évek óta az Európai Bizottság által megadott 5 százalékos küszöb alatt van. A kis- és közepes vállalkozások az összértéket számolva 58 százalékkal részesedtek a közbeszerzésekből. 

Közel 3 ezer milliárd
Közel 3 ezer milliárd
Fotó: Pixabay

A hatóság 100 szerződés-ellenőrzési eljárást folytatott le hivatalból, a Közbeszerzési Döntőbizottság előtt 598 jogorvoslati eljárás kezdődött, a testület döntései ellen benyújtott keresetek aránya változatlanul alacsony - írták.

Kovács László elnök a közlemény szerint kiemelte, hogy a nemzetgazdaságba 2023-ban is jelentős források áramlottak közbeszerzéseken keresztül, bár a volumenük csökkent az építkezések visszaesése miatt. 

Tájékoztatása szerint a törölt vagy elhalasztott beruházások, a nemzetközi szintű gazdasági nehézségek kihívások elé állították a résztvevőket a közbeszerzési piacon, amelynek az összetétele jelentősen átalakult, a közbeszerzési verseny ugyanakkor erősödött. 

A KH összetett és egyre szigorúbb ellenőrzésekkel biztosítja a magyarországi közbeszerzések törvényességét, de továbbra is a megelőzést tartja legalkalmasabb eszköznek arra, hogy a közpénzek felhasználása hatékony és átlátható maradjon - áll a közleményben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!