Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Baka F. Zoltán Baka F. Zoltán

Egy hónap haladékot kaptak a gépjármű-tulajdonosok.

Az idei év rendkívüli abban az értelemben is, hogy változtak egyes adózási határidők is. A gépjárműadót normál években március és szeptember 15-ig kellett befizetniük az üzemben tartóknak, idén azonban az első részlet megfizetésére szabott határidő kitolódott egy hónappal, április 15-re.

Képünk illusztráció (MTI/Vasvári Tamás)Képünk illusztráció (MTI/Vasvári Tamás)

Ennek részben köze van a járványhelyzethez: annyi történt, hogy a parlament tavaly év végi döntésével a helyi önkormányzatoktól a központi adóhatósághoz, vagyis a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz telepítette át a gépjárműadó beszedésének jogát. A járványhoz pedig azért van köze ennek az intézkedésnek, mert ezt megelőzően a befolyó adó teljes egészét már a központi költségvetésbe terelte át a kormány (addig az adó 40 százaléka a településeknél maradt), arra hivatkozva, hogy a vírus elleni védekezéshez minden eszközre - ez esetben pénzre - szükség van.

Idén januártól tehát a NAV a gazdája a gépjárműadónak, de a korábbi évekre datálható rendezetlen tételeket a helyi önkormányzatoknak és az autótulajdonosoknak kell egymás közt rendezniük. Az idei befizetéseket viszont már a NAV kezeli.

A törvényalkotó abból indult ki, hogy az átállás nehézséget okozhat, ezért rendelkezett úgy, hogy egy hónappal meghosszabbítja az első részlet befizetésének határidejét. Így lett április 15 a határidő, de ez az intézkedés csak erre az egy alkalomra szól, a második részlet befizetésének határideje nem változott.

Az adózóknak arra kell(ett) figyelniük, hogy már nem önkormányzati, hanem a NAV által megadott számlaszámra kell utalniuk az adót (a számlaszám: 10032000-01079160). De nem ez az egyetlen változás: nagy port kavart, hogy a központi adóhatóság másként állapítja meg a fizetendő összeget, mint a helyi önkormányzatok. Nem az adóalapban van a különbség, hanem abban, hogy míg a települések forintra állapították meg az adó összegét, a NAV a kerekítés módszerét alkalmazza, mindkét irányban.

Akinek tehát áprilisra 10 800 forintra jött ki az első féléves adója, erről szólt a csekkje, annak 11 ezer forintot kell befizetnie, akinek 10 300 forintra, annak 10 ezer forintot.

Lapunk munkatársa elektronikus levélben kapta meg a NAV határozatát, abban a két részletet nem kerekítve, hanem forintra adták meg, de a levélben figyelmeztették, hogy a gépjárműadót ezer forintra kerekítve kell befizetni.

A felháborodást nem az váltotta ki, hogy így éves szinten párszáz forintot bukhat a tulajdonos (bár ez is fontos szempont lehet), hanem maga a tény, hogy a NAV nem mutat kellő rugalmasságot e téren. Jogi vita is kialakult arról, hogy a gépjárműadó beleérthető-e azon adófajták közé, amelyeknél a NAV-nak - egyébként törvényileg meghatározott módon - kell eljárnia, vagyis élnie a kerekítéssel.

A lényeg: ma lejár a határidő, ezért aki még nem tette meg, az utalja el az adót.

Ez alól csak azok mentesülhetnek, akiknek esetleg még folyamatban van a fellebbezési ügyük. Az adó megállapításáról szóló határozatot ugyanis meg lehet támadni, ha az üzemben tartó vitatja az összeget. Az illetékköteles eljárás, és a határozat közlését követő 15 napon belül indítható el, vagyis valószínűleg a legtöbb ilyen eljárás már lezárult, tekintettel arra, hogy a NAV február táján kezdte el kiküldeni a leveleket. Mindenesetre az ilyen esetekben az adó a véglegessé válásától számított 15 napon belül válik esedékessé - vagyis akkortól, amikor a NAV végleg lezárja az ügyet. "A megjelölt fizetési határidő(k) elmulasztása esetén a fennálló tartozásra az esedékességet követő naptól késedelmi pótlék kerül felszámításra, melynek mértéke minden naptári nap után a késedelem, illetve az esedékesség előtti igénybevétel (felszámítás) időpontjában érvényes jegybanki alapkamat 5 százalékponttal növelt mértékének 365-öd része" - derül még ki a NAV tájékoztatójából.

A NAV tájékoztatója szerint egyébként országosan mintegy 3,2 millió tulajdonosra várt a feladat, hogy április 15-ig befizesse az első részletet, ennek részeként pedig pontos adatokat adjon meg a NAV-nak, amelyek segítik a tétel beazonosítását.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.