<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ma szavaznak a globális adómegállapodásokat aláásó nemzeti vétókról Brüsszelben.

El kell gondolkozni, hogy az Európai Unió végső lépésként Magyarország kihagyásával csatlakozzon a társaságiadó-minimumról szóló nemzetközi megállapodáshoz. Ezt is tartalmazza az Európai Parlament (EP) ötpárti állásfoglalás-tervezete “a globális adómegállapodásokat aláásó nemzeti vétókról”, amelyről szerdán szavaznak a képviselők - írja a Népszava.

Ma szavaznak a magyar vétó miatt Brüsszelben. Fotó: Depositphotos
Ma szavaznak a magyar vétó miatt Brüsszelben. Fotó: Depositphotos

A határozati javaslat hosszabb távon a nemzeti vétó megszüntetését és a minősített többségi szavazásra való áttérést javasolja adózási ügyekben, hangsúlyozva, hogy az EU Szerződések erre most is lehetőséget adnak bizonyos esetekben.

Az OECD keretében létrejött egyezséget, amely 15 százalékban határozza meg a globális társaságiadó-minimumot, 137 ország támogatja. Az EU egységesen csatlakozna a megállapodáshoz, de Magyarország júniusban váratlanul vétót emelt az adómérték bevezetése ellen.

Emlékezetes, hogy korábban Lengyelország blokkolta az egyezséget, majd amikor Brüsszel feltételesen jóváhagyta a helyreállítási tervét, csatlakozott a konszenzushoz - írja a lap.

A szavazásra bocsátandó dokumentum ezért is hangsúlyozza, hogy az Európai Bizottság és a kormányokból álló EU Tanács tartózkodjon a magyar nemzeti helyreállítási terv jóváhagyásától mindaddig, amíg Magyarország nem teljesíti a megszabott feltételeket, különösen a jogállamiság tiszteletben tartása és a korrupció visszaszorítása terén.

Az előterjesztés szerint a 15 százalékos adókulcs kivetésével egyedül az EU évente 64 milliárd euróval növelné társaságiadó-bevételeit. Az Európai Parlament véleménye nem kötelezi az EU27-eket, mivel a képviselő-testületnek nincs döntési jogosítványa adózási ügyekben.