Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Kormos Olga Kormos Olga

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) a napokban indította el a realitás projektjét, ahová az egészségügyi dolgozók valós adatokat és történeteket küldhetnek. Céljuk, hogy ne csak vélt vagy kozmetikázott helyzetjelentésekből legyen benyomásunk a COVID-járvány igazi arcáról.

A projektet az a Svéd Tamás kezeli, aki a MOK titkáraként nyáron úgy fogalmazott lapunknak:  

"Bár sok szempontból felkészültebbek vagyunk, a járvány esetleges második nagyobb hulláma számos meglepetést tartogathat." 

S valóban. A járvány frontvonalából a MOK-hoz beérkezett első visszajelzések nagy része az intenzív ellátást még nem, de kórházi ellátást már igénylő betegeket ellátó osztályokról, részlegekről érkezett.

Jelenleg a legnagyobb terhelés ezekre zúdul, de a hozzájuk tartozó felvételi ambulanciákon és Sürgősségi Betegellátási Osztályokon is nagy a nyomás. Ezért a MOK első körben a COVID ellátó osztályok és ambulanciák helyzetéről rajzolt országos képet. Később természetesen sorra kerülnek majd az intenzív osztályok, az alapellátás, valamint a betegelhelyezés, vagy a mentőszolgálat nehézségei is.

Már nincs idő megállni a betegek ágya mellett. Fotó: depositphotosMár nincs idő megállni a betegek ágya mellett. Fotó: depositphotos

A COVID ellátó osztályok és ambulanciák mindennapos történései alapján a következők állapíthatók meg:

POZITÍVUMOK:
- védőfelszerelés van (némi hiányosságot leszámítva)

  • a dolgozók élelmezése kielégítő
  • a munka mennyisége: rengeteg, de töretlen harci kedvvel látják el a feladataikat, már csak a sikerélményekért is, hiszen ezekről az osztályokról általában gyógyultan távoznak a betegek.

NEGATÍVUMOK (amelyek orvosolhatóak):

  • Protokoll: tavasz óta nem frissült érdemben a COVID-ellátás magyarországi, könyvben is összefoglalt protokollja. Az ezekre az osztályokra átvezényelt, nagyon változatos szakmai hátterű orvosok legtöbbször nem ismerik a működés helyi módját (vizsgálat- és laborrendelés, betegfelvétel, helyi betegnyilvántartási rendszer). Ezért a helyes protokoll nélkül frusztrálóan és feleslegesen megy el idejük a belanulással - a kezdeti hibákról nem is beszélve.
  • Adminisztratív segítség: adminisztrátorokat, diszpécsereket kellene idevezényelni, illetve a betegutakat tisztázni. A magyar egészségügyben az orvosok és szakdolgozók idejük jelentős részét nem szakmájukból fakadó feladatokkal, hanem adminisztrációval és szervezéssel töltik.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.