<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Bulgária, Románia, Magyarország és Szlovákia földgázhálózatot működtető vállalatai javaslatot tettek további azerbajdzsáni földgáz behozatalára az Európai Unióba - jelentette be Rumen Radev bolgár elnök.

Ilham Aliyev azeri elnökkel Szófiában folytatott megbeszélésén Radev elnök kijelentette: a négy EU-tagállam felajánlotta gázvezeték-hálózatát, hogy gyorsabban és olcsóbban érkezhessen azeri földgáz Közép-, Nyugat- és Dél-Európába. Az Európai Bizottság júliusban egyetértési nyilatkozatot írt alá Azerbajdzsánnal az onnan származó földgázimport mennyiségének megkettőzéséről, amellyel szeretnék elérni évente legalább 20 milliárd köbméter gáz behozatalát 2027-re.

"Az elkövetkező években szeretnénk legalább megduplázni a kitermelést és az európai exportot. Megvannak az erőforrásaink hozzá" - szögezte le Aliyev elnök újságíróknak, hozzátéve, hogy Azerbajdzsán régóta megbízható üzleti partner és gázszolgáltató.

A transzadriai gázvezetéken (TAP), amely a déli földgázfolyosó (SGC) utolsó szakasza, 2021-ben több mint 8 milliárd köbméter azeri földgáz érkezett az európai országokba, köztük Olaszországba. Azerbajdzsán idén 40 százalékkal, 11,2 milliárd köbméterre tervezi növelni európai exportját.

A bolgár elnök hangsúlyozta, hogy egy újabb útvonal gyorsabb és olcsóbb lehet a további földgázimport szállítására.

"Amit ajánlani tudunk, lehetővé teszi (.) az azeri készletek azonnali szállítását a fenti országok integrált földgázvezetékein keresztül" - erősítette meg Rumen Radev.

A bolgár államfő más balkáni politikusokkal és Ursula von der Leyennel, a brüsszeli bizottság elnökével is megbeszélést folytat majd a kérdésről, utóbbi szombaton érkezik Szófiába a Bulgáriát Görögországgal összekötő gázvezeték hivatalos megnyitó ünnepségére. Ez a csővezeték kezdetben egymilliárd köbméter azeri földgázt fog szállítani Bulgáriába.

"Biztos vagyok benne, hogy ezen a hálózaton nemcsak Bulgáriába, hanem Európába is érkezhet nagyobb mennyiségű azeri földgáz, és ez az egész európai földrész energiabiztonságát erősíteni fogja" - tette hozzá Ilham Aliyev azeri elnök.

(MTI)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.