3p

Molnár Dániel makrogazdasági elemző a Fitch Ratings leminősítésének hátterében főleg az energiaválságot látja.

Számítani lehetett Fitch döntésére, a negatív kilátásrontásra, főleg a Standard & Poor’s tavalyi hasonló döntését követően. A kilátásrontás fő oka lehetett, hogy a Fitch megítélése szerint az államadósságot övező negatív kockázatok már túlsúlyba kerültek a pozitívakkal szemben – írja elemzésében Molnár Dániel, a Makronóm Intézet makrogazdasági elemzője.

Molnár úgy véli, előbbiek közül elsősorban a háború és annak gazdasági hatásait kell kiemelni, legfőképpen az energiaárak megugrása kapcsán, amely Magyarországot, mint energiaimportőr országot, nagymértékben érint. Itt ugyanakkor az elmúlt időszakban kedvező hírek érkeztek: az enyhe időjárás nyomán a gáz ára érdemben mérséklődött. Ugyan még így is többszöröse a korábbi években megszokottnak a gázár, azonban a nyári csúcsoktól már jelentősen elmarad. Az energia árával kapcsolatban viszont továbbra is jelentős a bizonytalanság – mutat rá.

Az elemző szerint enyhülni látszik egy másik kockázati tényező, az uniós megállapodás hiánya is. Itt még decemberben sikerült aláírni a partnerségi megállapodást és a helyreállítási és ellenállóképességi tervet (RRF) is a Bizottsággal, azonban a források megérkezéséhez további feltételeket kell teljesíteni a kormánynak, amelyet jelentős kockázati tényezőként tartott számon a Fitch.

A szakértő szerint kiemelendő, hogy Varga Mihály bejelentése alapján teljesült a tavalyi GDP-arányos 6,1 százalékos hiánycél, illetve 73,5 százalékra csökkent az államadósság. Az immár a Parlamentnek is benyújtott 2023-as költségvetés pedig további hiánymérséklést tartalmaz, a GDP 3,9 százalékára, míg az államadósság 69,7 százalékra csökkenhet. A deficit mérséklése melletti elköteleződés a hitelminősítők körében pozitív fogadtatásban szokott részesülni, mivel az biztosítja az államadósság csökkenő pályáját – áll a közleményben.

Molnár Dániel fontosnak látja, hogy a hiánycél csak akkor tartható, ha Magyarország el tudja kerülni a recessziót, és megvalósul a költségvetési törvényben jelzett 1,5 százalékos vagy akörüli növekedés. A hazai növekedés viszont jelentősen függ a világpiaci folyamatoktól, ahol szintén lassulást vetít előre a hitelminősítő – hangsúlyozza.

Negatív megítélés alá esett még a magas infláció is – írja a Makronóm Intézet elemzője –, bár itt a Fitch is kiemeli, hogy a ráta gyors ütemben csökkenhet az év második felétől. Fontos azonban kiemelni, hogy végső soron nem a hitelminősítők értékelése, hanem a befektetői magatartás – amelyet vagy befolyásol, vagy nem a hitelminősítés – a döntő a magyar államadóssággal kapcsolatban. A befektetők pedig az év elején már letették a voksukat, amikor közel háromszoros túlkereslet mellett tudott az Államadósság Kezelő Központ 4,25 milliárd dollár értékben devizakötvényt kibocsátani. De az elmúlt időszakban mérséklődő hosszú hozamok is azt mutatják, hogy a befektetők körében a magyar államadósság fenntarthatósága nem kérdőjeleződött meg az energiaválság során sem – zárul a közlemény.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!