<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Úgy tűnik, már nem csak az orvosokat és az egészségügyi szakdolgozókat lehet ide-oda vezényelni, hanem a bírókat is.

Két bírót helyeznek át egy évre a Rogán Antal által vezetett Miniszterelnöki Kabinetirodába – derül ki az Országos Bírósági Hivatal (OBH) határozatából, amit a Telex szúrt ki. A két bíró beosztását Benkő Tamás János, a Miniszterelnöki Kabinetiroda közigazgatási államtitkára kezdeményezte. Hajnalné Káder Edit, a Fővárosi Törvényszék bírája és Tanács Péter Imre, a Pesti Központi Kerületi Bíróság bírája 2022. október 15-től 2023. október 14-ig dolgozik majd a Kabinetirodában.

A Rogán Antal által vezetett Miniszterelnöki Kabinetirodába helyezik őket. MTI/Balogh ZoltánA Rogán Antal által vezetett Miniszterelnöki Kabinetirodába helyezik őket. MTI/Balogh Zoltán

A portálnak a Miniszterelnöki Kabinetiroda azt válaszolta az ügyben: a bírák egy jogszabály előkészítésében fognak segíteni, ezen idő alatt nem végeznek ítélkezési tevékenységet, beosztásuk a jogszabályok alapján történt és ez nem sérti a hatalmi ágak szétválasztásának elvét. Ugyanakkor Víg Dávid, az Amnesty International magyarországi vezetője szerint több aggályt is felvet az, hogy a kormány szolgálatában dolgozó, magas fizetéssel elismert bírókat később visszahelyezik az ítélkezési területre, ahol pályázat nélkül lehetnek tanácsvezető bírók.

A bírók áthelyezését, minisztériumba való beosztását a bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló törvény teszi lehetővé. Eddig főként arra volt példa, hogy bírókat az Igazságügyi Minisztériumba osztottak be, akik segítettek a jogszabályok előkészítésében, kegyelmi ügyek intézésében vagy egyéb, igazságügyi munkatapasztalatot igénylő feladatokban – írták.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.