2019. január 28. 14:55

Tavaly novemberben jegyezték be a tulajdonváltozást, egy akadály elhárult a Közigazgatási Felsőbíróság beköltözése elől.

A kormány még tavaly döntött arról, hogy új szinttel bővíti a bírósági rendszert, beépítve a többi szinttől függetlenül működő, de a szakminiszter alá besorolt Közigazgatási Felsőbíróságot. Arról is döntés született, hogy az új, közigazgatási ügyekben eljáró testület székhelye Esztergomban lesz.

A Déli Kanonoksor (forrás. turizmus.com) A Déli Kanonoksor (forrás. turizmus.com)

Az erről szóló kormánydöntés tavaly október elején született meg, melyben a tulajdonjog rendezéséről is határoztak. Így az addig a helyi önkormányzat tulajdonában álló épületnek ingyenes állami tulajdonba kellett kerülnie.

A Szent István tér 4. szám alatti épület tulajdonviszonyainak megváltozására nem is kellett sokat várni: a nem hiteles tulajdoni lap szerint 2018 november 6-án történt meg az állam tulajdonjogának bejegyzése, a tulajdonosi jogok gyakorlójaként a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőt megjelölve.

Sokat nem is lehetett pepecselni ezzel, mert az említett kormányhatározat azonnali határidőt írt elő a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszternek. A határozat egyben azt is előírta, hogy a Kanonoki házsoron - avagy a Déli Kanonoksoron - található ingatlan állami tulajdonba kerülése után a Pénzügyminisztériumnak rögtön 100 millió forintot kell rendelkezésre bocsátani a szükséges felújítási munkák elvégzésére. Ez a pénz tehát elvileg tavaly november eleje óta rendelkezésre áll. Az egyik, műemlékekkel foglalkozó internetes oldal szerint egyébként az épületegyüttes állapotára a "pusztuló" a helyes jellemzés.

A székhelynek otthont adó város önkormányzatának testületi ülésén legutóbb január 24-én került szóba az érintett ingatlan: a jegyzőkönyv szerint Esztergom polgármestere, Romanek Etelka arról tájékoztatta a képviselőket, hogy tavaly december 12-én részt vett a Déli Kanonoksorral kapcsolatos egyeztetésen.

Mint említettük, a Közigazgatási Felsőbíróság jövő januárban kezdi meg működését, a vezetésére - mint azt lapunk még tavaly nyár elején beharangozta - Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem volt rektora, egyben a Nemzeti Választási Bizottság volt elnöke az esélyes.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.