<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Tavaly novemberben jegyezték be a tulajdonváltozást, egy akadály elhárult a Közigazgatási Felsőbíróság beköltözése elől.

A kormány még tavaly döntött arról, hogy új szinttel bővíti a bírósági rendszert, beépítve a többi szinttől függetlenül működő, de a szakminiszter alá besorolt Közigazgatási Felsőbíróságot. Arról is döntés született, hogy az új, közigazgatási ügyekben eljáró testület székhelye Esztergomban lesz.

A Déli Kanonoksor (forrás. turizmus.com)A Déli Kanonoksor (forrás. turizmus.com)

Az erről szóló kormánydöntés tavaly október elején született meg, melyben a tulajdonjog rendezéséről is határoztak. Így az addig a helyi önkormányzat tulajdonában álló épületnek ingyenes állami tulajdonba kellett kerülnie.

A Szent István tér 4. szám alatti épület tulajdonviszonyainak megváltozására nem is kellett sokat várni: a nem hiteles tulajdoni lap szerint 2018 november 6-án történt meg az állam tulajdonjogának bejegyzése, a tulajdonosi jogok gyakorlójaként a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőt megjelölve.

Sokat nem is lehetett pepecselni ezzel, mert az említett kormányhatározat azonnali határidőt írt elő a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszternek. A határozat egyben azt is előírta, hogy a Kanonoki házsoron - avagy a Déli Kanonoksoron - található ingatlan állami tulajdonba kerülése után a Pénzügyminisztériumnak rögtön 100 millió forintot kell rendelkezésre bocsátani a szükséges felújítási munkák elvégzésére. Ez a pénz tehát elvileg tavaly november eleje óta rendelkezésre áll. Az egyik, műemlékekkel foglalkozó internetes oldal szerint egyébként az épületegyüttes állapotára a "pusztuló" a helyes jellemzés.

A székhelynek otthont adó város önkormányzatának testületi ülésén legutóbb január 24-én került szóba az érintett ingatlan: a jegyzőkönyv szerint Esztergom polgármestere, Romanek Etelka arról tájékoztatta a képviselőket, hogy tavaly december 12-én részt vett a Déli Kanonoksorral kapcsolatos egyeztetésen.

Mint említettük, a Közigazgatási Felsőbíróság jövő januárban kezdi meg működését, a vezetésére - mint azt lapunk még tavaly nyár elején beharangozta - Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem volt rektora, egyben a Nemzeti Választási Bizottság volt elnöke az esélyes.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.