2p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Jelentett a Központi Statisztikai Hivatal. 

A külföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, valamint közösségi szálláshelyeken) eltöltött éjszakák száma 11, a belföldi vendégek által eltöltötteké 8,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

A szezonális és naptárhatás figyelembevételével a külföldivendég-éjszakák száma 6,2, a belföldivendég-éjszakáké 5,7 százalékkal több lett. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 21 százalékkal emelkedett. A vendégszám 407 ezer, az eltöltött vendégéjszakák száma 854 ezer volt. Utóbbi mutató értéke az üdülőháztelepek kivételével mindegyik szállástípusban emelkedett. Az összes belföldivendég-éjszaka több mint fele a Balatonnál, a Budapest–Közép-Duna-vidéken és Észak-Magyarország régióban realizálódott.

 A szállodák szobakihasználtsága 1,2 százalékponttal, 52,0 százalékra emelkedett. Az összes bruttó árbevétel folyó áron 21 százalékkal (34 milliárd forintra), ezen belül a szállásdíjbevétel 24 százalékkal (18 milliárd forintra) növekedett.

2020. január–februárban az előző év azonos időszakához képest:

  • A kereskedelmi szálláshelyek 11 százalékkal több, összesen 3,5 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 14, a belföldi vendégek 7,5 százalékkal több (1,8 millió, illetve 1,6 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.
  • A szállodák szobakihasználtsága 2,3 százalékponttal, 49,6 százalékra emelkedett.
  • A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron összesen 20 százalékkal több, 68 milliárd forint bruttó árbevételt értek el.

Ahol már megjelent a lassulás

Igazán komoly visszaeséseket a hazai turisztikai adatokban majd a márciusi számoknál lehet várni, ám volt, ahol a koronavírus-járvány első jelei már februárban is látszódtak, hiszen érezhetően csökkent a kínaiak által eltöltött vendégéjszakák száma Magyarországon. Míg októberben több mint 53 ezer kínaiak által eltöltött éjszakát regisztráltak a szállodákban, februárban már kevesebb mint tízezret. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!