2019. április 10. 05:43

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő végre egyértelműsítette a várólista adatbázisát, így az ott szereplő információk már biztosan nem alkalmasak rémhírkeltésre és félrevezetésre.

Közel 5 hónapra volt szükség ahhoz, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) várólista lekérdezésre szolgáló adatbázisa is tartalmazza azokat az adatokat és információkat, melyeket a betegek számára iránymutatónak és fontosnak tartanak. A történet még tavaly októberben kezdődött, amikor is az adatbázisban szereplő információkból készítettünk egy cikket, melyből kiderült, van műtét, melyre akár éveket is várnia kell a betegeknek. Semmi mást nem csináltunk, mint amit az a beteg tett volna, aki informálódni szeretett volna arról, hogy a beavatkozásra mennyi időt kell várnia. Ha a betegnek transzkatéteres szívbillentyű beültetésre volt szüksége, egész egyszerűen kikereste ezt a beavatkozást és azzal szembesülhetett, hogy a várakozási idő 669 nap.

Erre reagálva a NEAK egy - helyenként meglehetősen pökhendi - közleményt adott ki, mely szerint nem az általunk is közölt "tervezett" időtartam a mérvadó, hanem a tényleges várakozási idő, cikkünkben pedig

visszaéltünk "a transzparencia elv megvalósítása által elérhető információkkal".

Bár ekkor felajánlották, hogy szívesen állnak az újságírók rendelkezésére, hogy elmagyarázzák a fontosabb kifejezések értelmét, többszöri megkeresésünkre sem reagáltak. Márciusban azonban Kásler Miklós emberi erőforrások miniszter nyilatkozata ismét közbeszéd tárgyává tette a várólistákat. A miniszter nyilatkozatában azt jelentette be, hogy a jövőben komoly szankcióval nézhet szembe az a kórház, mely más beteg kárára kellő egészségügyi megalapozottság nélkül vesz előre beteget a várólistán. Ez részben szolgálja a várólisták hosszának további csökkentését is, melyre a kormány az elmúlt években 25 milliárd forintot költött el.

Ezen felbuzdulvat újra próbálkoztunk a tárcánál, utalva korábbi megkeresésünkre, és kérdéseinkre 5 hónap után meg is érkezett a válasz. A NEAK ebben továbbra is azt hangsúlyozta, hogy a betegek számára a tényleges várakozási idő a fontos, nem pedig a tervezett. Nem mellékesen csak az utóbbit közölték a lekérdezhető adatbázisban, a fontosabb, tényleges várakozási időre vonatkozóan azonban a honlap egy másik pontján lehetett információt találni, és 2019 év elején is a 2018. május 2-i állapotra vonatkozó adat állt csak rendelkezésre.

Az elmúlt napokban viszont átalakították a lekérdezhető adatbázist, így az már a tervezett mellett a tényleges várakozási időről is tájékoztatja minden beavatkozásnál a pácienseket és hozzátartozóikat.

Van, amire félévet kell várni

Noha a tervezett várakozási idő bizonyos beavatkozások esetében továbbra is években mérhető és a gyakorlat is sok esetben ezt támasztja alá, a tényleges várakozási időnél az elmúlt 6 hónap adatai alapján fél év a rekord. Transzkatéteres szívbillentyű beültetésre ugyanis 195 napot biztosan várni kell (ez kicsit több mint 6 hónap), bár az egészségügyi intézmények tervei szerint 606 nap várakozási idővel is lehet számolni jelenleg.

Csak kicsivel vannak jobb helyzetben azok, akik urulógiai kisműtétre várnak: a tényleges várakozási idő 148 nap, vagyis majdnem 5 hónap (ugyanakkor a tervek alapján akár 192 nap is lehet belőle). A harmadik leghosszabb időt, 4,5 hónapot a bélrendszer nagyobb műtéteire kell várnia a betegeknek a NEAK adatbázisa szerint.

Tavalyhoz képest csípőprotézis műtétnél nőtt legjobban a várólista hossza, 88 napról 94 napra. A jelentős kiterjesztett gerincműtéteknél viszont látványos javulás mutatkozik a tényleges adatok alapján: 87 napról 62 napra csökkent a várakozási idő.

A várólistákon szereplők létszáma is hirtelen látványos csökkenést mutatott adataink alapján. Miközben tavaly év végén még meghaladta a 35 500-at a várólistákon szereplő betegek száma, mostanra már "csak" 29 650-en vannak rajta. A közel 5000 fős csökkenés ráadásul nem egy több hónapos folyamat eredménye, hiszen egészen márciusig egyre többen szerepeltek a várólistákon (36 700-an voltak március elején), aztán április első napjaira több mint 7000-rel apadt a létszám.

A legtöbben, 9535-en szürkehályog műtétre (március elején még több mint 11 ezren voltak), 5312-en térdprotézis műtétre (előző hónapban 6027-en voltak), 4036-an pedig csípőprotézis műtétre várnak (egy hónapja 5161-en voltak a listán).

500 000 forint, ha átmeneti segítségre van szükség

Ne csússz el a pénzügyeiddel! Ha hirtelen kiadások merültek fel és nem tudsz hova fordulni, megoldást jelenthet egy villámgyorsan felvehető kölcsön. A legjobbat gyorskölcsön kalkulátorunk segítségével találhatod meg! Ezek a legkedvezőbb ajánlatok a törlesztőrészlet nagysága alapján, ha 500 000 forintra van szükséged 36 hónapos futamidővel: a Cetelem Saját Ritmus személyi kölcsöne 16 823 forint a havi törlesztőrészlettel vehető fel, a THM 14,49 százalék. Pár forinttal tér el a K&H Bank személyi kölcsöne: 16 845 forintos törlesztőrészlettel és 13,79 százalékos THM-mel igényelhetjük. Kedvező ajánlat még az Erste Bank Most személyi kölcsöne is, a törlesztőrészlet 17 330 forint, a THM pedig 16,88 százalék, míg a Raiffeisen Banknál 18 064 forint a törlesztőrészlet, a THM pedig 20,85 százalék. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!