TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. április 10. 05:43

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő végre egyértelműsítette a várólista adatbázisát, így az ott szereplő információk már biztosan nem alkalmasak rémhírkeltésre és félrevezetésre.

Közel 5 hónapra volt szükség ahhoz, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) várólista lekérdezésre szolgáló adatbázisa is tartalmazza azokat az adatokat és információkat, melyeket a betegek számára iránymutatónak és fontosnak tartanak. A történet még tavaly októberben kezdődött, amikor is az adatbázisban szereplő információkból készítettünk egy cikket, melyből kiderült, van műtét, melyre akár éveket is várnia kell a betegeknek. Semmi mást nem csináltunk, mint amit az a beteg tett volna, aki informálódni szeretett volna arról, hogy a beavatkozásra mennyi időt kell várnia. Ha a betegnek transzkatéteres szívbillentyű beültetésre volt szüksége, egész egyszerűen kikereste ezt a beavatkozást és azzal szembesülhetett, hogy a várakozási idő 669 nap.

Erre reagálva a NEAK egy - helyenként meglehetősen pökhendi - közleményt adott ki, mely szerint nem az általunk is közölt "tervezett" időtartam a mérvadó, hanem a tényleges várakozási idő, cikkünkben pedig

visszaéltünk "a transzparencia elv megvalósítása által elérhető információkkal".

Bár ekkor felajánlották, hogy szívesen állnak az újságírók rendelkezésére, hogy elmagyarázzák a fontosabb kifejezések értelmét, többszöri megkeresésünkre sem reagáltak. Márciusban azonban Kásler Miklós emberi erőforrások miniszter nyilatkozata ismét közbeszéd tárgyává tette a várólistákat. A miniszter nyilatkozatában azt jelentette be, hogy a jövőben komoly szankcióval nézhet szembe az a kórház, mely más beteg kárára kellő egészségügyi megalapozottság nélkül vesz előre beteget a várólistán. Ez részben szolgálja a várólisták hosszának további csökkentését is, melyre a kormány az elmúlt években 25 milliárd forintot költött el.

Ezen felbuzdulvat újra próbálkoztunk a tárcánál, utalva korábbi megkeresésünkre, és kérdéseinkre 5 hónap után meg is érkezett a válasz. A NEAK ebben továbbra is azt hangsúlyozta, hogy a betegek számára a tényleges várakozási idő a fontos, nem pedig a tervezett. Nem mellékesen csak az utóbbit közölték a lekérdezhető adatbázisban, a fontosabb, tényleges várakozási időre vonatkozóan azonban a honlap egy másik pontján lehetett információt találni, és 2019 év elején is a 2018. május 2-i állapotra vonatkozó adat állt csak rendelkezésre.

Az elmúlt napokban viszont átalakították a lekérdezhető adatbázist, így az már a tervezett mellett a tényleges várakozási időről is tájékoztatja minden beavatkozásnál a pácienseket és hozzátartozóikat.

Van, amire félévet kell várni

Noha a tervezett várakozási idő bizonyos beavatkozások esetében továbbra is években mérhető és a gyakorlat is sok esetben ezt támasztja alá, a tényleges várakozási időnél az elmúlt 6 hónap adatai alapján fél év a rekord. Transzkatéteres szívbillentyű beültetésre ugyanis 195 napot biztosan várni kell (ez kicsit több mint 6 hónap), bár az egészségügyi intézmények tervei szerint 606 nap várakozási idővel is lehet számolni jelenleg.Jöjjön el a 2019-es év egyik legizgalmasabb KKV-eseményére! Több mint 50 előadó és panelbeszélgetés-résztvevő 5 szekcióban! Hogyan tudják kihasználni a magyar KKV-k a digitalizációban rejlő lehetőségeket, és miből tudják ezt finanszírozni? A geopolitikai kihívások, a Brexit és a kereskedelmi háború tükrében mi vár a magyar KKV-kra?
Néhány név az előadók közül: MAGYAR LEVENTE - Külgazdasági és Külügyminisztérium, miniszterhelyettes - JAKAB LÁSZLÓ - Innovációs és Technológiai Minisztérium, miniszteri főtanácsadó - FÁBIÁN GERGELY - Magyar Nemzeti Bank, igazgató - WOLF LÁSZLÓ - OTP Bank, vezérigazgató-helyettes - JELASITY RADOVAN - Erste Bank, vezérigazgató - BALOG ÁDÁM - MKB Bank, elnök-vezérigazgató - HEGEDÜS ÉVA - Gránit Bank, elnök-vezérigazgató - BÚZA ÉVA - Garantiqa, vezérigazgató - RASKÓ GYÖRGY - agrárközgazdász - SALGÓ ANDRÁS - BMW Group Magyarország - FERNBACH ZOLTÁN - Mercedes-Benz Hungária Kft., Hálózatfejlesztési és tréning igazgató - LAUFER TAMÁS - IVSZ, elnök
*/

Csak kicsivel vannak jobb helyzetben azok, akik urulógiai kisműtétre várnak: a tényleges várakozási idő 148 nap, vagyis majdnem 5 hónap (ugyanakkor a tervek alapján akár 192 nap is lehet belőle). A harmadik leghosszabb időt, 4,5 hónapot a bélrendszer nagyobb műtéteire kell várnia a betegeknek a NEAK adatbázisa szerint.

Tavalyhoz képest csípőprotézis műtétnél nőtt legjobban a várólista hossza, 88 napról 94 napra. A jelentős kiterjesztett gerincműtéteknél viszont látványos javulás mutatkozik a tényleges adatok alapján: 87 napról 62 napra csökkent a várakozási idő.

A várólistákon szereplők létszáma is hirtelen látványos csökkenést mutatott adataink alapján. Miközben tavaly év végén még meghaladta a 35 500-at a várólistákon szereplő betegek száma, mostanra már "csak" 29 650-en vannak rajta. A közel 5000 fős csökkenés ráadásul nem egy több hónapos folyamat eredménye, hiszen egészen márciusig egyre többen szerepeltek a várólistákon (36 700-an voltak március elején), aztán április első napjaira több mint 7000-rel apadt a létszám.

A legtöbben, 9535-en szürkehályog műtétre (március elején még több mint 11 ezren voltak), 5312-en térdprotézis műtétre (előző hónapban 6027-en voltak), 4036-an pedig csípőprotézis műtétre várnak (egy hónapja 5161-en voltak a listán).

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.