Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Folyamatosan és jelentősen rontják a legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőházak a világgazdaság idei növekedésére szóló előrejelzéseiket az új típusú koronavírus okozta járvány negatív hatásai miatt. A friss előrejelzések a közép- és kelet-európai térség, így Magyarország romló kilátásaival is foglalkoznak.

A londoni Capital Economics külön helyzetértékelést állított össze a közép- és kelet-európai EU-gazdaságokban várt negatív növekedési hatásokról. Azt valószínűsítik, hogy a koronavírus-járvány átgyűrűző - főleg a beszállítói hálózatokat érintő - hatásai Magyarországon, Csehországban és Lengyelországban egyaránt 0,2 százalékponttal lassítják a növekedést.

A Capital Economics ennek alapján a magyar gazdaságban az általa eddig várt 3,5 százalék helyett 3,3 százalékos, Csehországban 2 százalék helyett 1,8 százalékos, Lengyelországban 3 százalék helyett 2,8 százalékos GDP-növekedést valószínűsít 2020 egészére.

A cég londoni elemzői hangsúlyozzák ugyanakkor azt is, hogy a magyar, a cseh és a lengyel költségvetési pozíció lehetővé teszi a költségvetési válaszlépéseket többletkiadások formájában - írja az MTI.

Hogyan lehet védekezni a koronavírus ellen – gazdaságilag?

A lehetséges beavatkozások egyrészt a jegybankok oldaláról érkezhetnek - a Fed a napokban olyan rendkívüli kamatvágást jelentett be, amire nem volt példa 2008 óta. Az 50 bázispontos lazításban más jegybankok is követhetik majd a Fedet. Felújíthatják a mennyiségi lazítási programot, vagy ahol még nem zárták le, új lendületet adhatnak a pénznyomtatás ezen módjának. Magyarországon a monetáris politika eddig is ultralaza volt, ezért nem látszik különösebb tér a további lazítás előtt, különösen úgy, hogy közben a forint történelmi mélyponton mozog. A jegybanki bevatkozás mellett azonban a gazdasági károk mérséklésére a költségvetési lazítás eszköze is rendelkezésre áll az államokban - ezen a téren már lényegesen több lehetőséggel rendelkezik Magyarország is. Ahogy most a londoniak, korábban az Equilor elemzői is jelezték: bőven van tér a lazításra a büdzsében, ráadásul a globális válságra tekintettel az EU is elnézőbb lesz a kormányokkal szemben, ha a költségvetési szabályok betartásáról lesz szó.

Az évtized leggyengébb gazdasági növekedésére számíthat a világ

A szintén londoni központú Oxford Economics szerdai tanulmányában az MTI összefoglalója szerint közölte: friss modellszámításai szerint a koronavírus-járvány okozta rövid, de erőteljes - különösen a világkereskedelemben koncentrálódó - globális sokk miatt az idei első negyedévben várhatóan visszaesik negyedéves összevetésben a világgazdasági szintű GDP-érték. A ház londoni elemzői hangsúlyozzák, hogy a recessziós 2009-es év első negyede óta ez lenne az első visszaesés a világgazdaságban. A világgazdaság növekedési üteme 2020 egészében 2 százalék körül lesz, azzal együtt is, hogy a következő negyedévekben élénkülés várható. A ház hangsúlyozza, hogy ez messze a leggyengébb globális növekedési teljesítmény lenne az utóbbi évtizedben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.