2020. március 5. 07:38
mfor.hu

Folyamatosan és jelentősen rontják a legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőházak a világgazdaság idei növekedésére szóló előrejelzéseiket az új típusú koronavírus okozta járvány negatív hatásai miatt. A friss előrejelzések a közép- és kelet-európai térség, így Magyarország romló kilátásaival is foglalkoznak.

A londoni Capital Economics külön helyzetértékelést állított össze a közép- és kelet-európai EU-gazdaságokban várt negatív növekedési hatásokról. Azt valószínűsítik, hogy a koronavírus-járvány átgyűrűző - főleg a beszállítói hálózatokat érintő - hatásai Magyarországon, Csehországban és Lengyelországban egyaránt 0,2 százalékponttal lassítják a növekedést.

A Capital Economics ennek alapján a magyar gazdaságban az általa eddig várt 3,5 százalék helyett 3,3 százalékos, Csehországban 2 százalék helyett 1,8 százalékos, Lengyelországban 3 százalék helyett 2,8 százalékos GDP-növekedést valószínűsít 2020 egészére.

A cég londoni elemzői hangsúlyozzák ugyanakkor azt is, hogy a magyar, a cseh és a lengyel költségvetési pozíció lehetővé teszi a költségvetési válaszlépéseket többletkiadások formájában - írja az MTI.

Hogyan lehet védekezni a koronavírus ellen – gazdaságilag?

A lehetséges beavatkozások egyrészt a jegybankok oldaláról érkezhetnek - a Fed a napokban olyan rendkívüli kamatvágást jelentett be, amire nem volt példa 2008 óta. Az 50 bázispontos lazításban más jegybankok is követhetik majd a Fedet. Felújíthatják a mennyiségi lazítási programot, vagy ahol még nem zárták le, új lendületet adhatnak a pénznyomtatás ezen módjának. Magyarországon a monetáris politika eddig is ultralaza volt, ezért nem látszik különösebb tér a további lazítás előtt, különösen úgy, hogy közben a forint történelmi mélyponton mozog. A jegybanki bevatkozás mellett azonban a gazdasági károk mérséklésére a költségvetési lazítás eszköze is rendelkezésre áll az államokban - ezen a téren már lényegesen több lehetőséggel rendelkezik Magyarország is. Ahogy most a londoniak, korábban az Equilor elemzői is jelezték: bőven van tér a lazításra a büdzsében, ráadásul a globális válságra tekintettel az EU is elnézőbb lesz a kormányokkal szemben, ha a költségvetési szabályok betartásáról lesz szó.

Az évtized leggyengébb gazdasági növekedésére számíthat a világ

A szintén londoni központú Oxford Economics szerdai tanulmányában az MTI összefoglalója szerint közölte: friss modellszámításai szerint a koronavírus-járvány okozta rövid, de erőteljes - különösen a világkereskedelemben koncentrálódó - globális sokk miatt az idei első negyedévben várhatóan visszaesik negyedéves összevetésben a világgazdasági szintű GDP-érték. A ház londoni elemzői hangsúlyozzák, hogy a recessziós 2009-es év első negyede óta ez lenne az első visszaesés a világgazdaságban. A világgazdaság növekedési üteme 2020 egészében 2 százalék körül lesz, azzal együtt is, hogy a következő negyedévekben élénkülés várható. A ház hangsúlyozza, hogy ez messze a leggyengébb globális növekedési teljesítmény lenne az utóbbi évtizedben.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.